Κινδυνεύει η ζωή του Σπύρου στο Μπουρούντι

jail bouroudi


Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης επικρατούν στις φυλακές Γκιτέγκα, όπου βρίσκεται ο Σπύρος και έχουν γεμίσει με διαδηλωτές κατά του καθεστώτος. Οι μπουρουντιανές Αρχές τους αναγκάζουν να τρώνε και να κοιμούνται στο πάτωμα...
Σε ανάκριση-παρωδία καλείται ο ελληνικής υπηκοότητας Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος για περισσότερους από 4 μήνες, διότι ως συνταγματάρχης της μπουρουντιανής αστυνομίας αρνήθηκε να
ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών.
Το καθεστώς στο Μπουρούντι προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στη διεξαγωγή «ανάκρισης» των 28 κατηγορουμένων -μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος- για δήθεν απόπειρα πραξικοπήματος τον Μάιο του 2015.

spyros bouroudi
Ο καταβεβλημένος Σπύρος μαζί με τον ανήλικο διαδηλωτή Emmastony Democrate Rugombo, στις φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρούντι

Ο Σπύρος αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου (Chambre de Conseil), το οποίο θα αποφασίσει τη βασιμότητα της κατηγορίας και της κράτησης. Ωστόσο, οι συνθήκες διεξαγωγής της ανάκρισης είναι τραγικές και ενδεικτικές των προθέσεων του καθεστώτος.
Η ειδοποίηση για τη δίκη με τη σοβαρότατη κατηγορία του πραξικοπήματος έγινε προφορικά στον Σπύρο και μάλιστα σε πλήρη αιφνιδιασμό, καθώς του δόθηκε μόλις ένα 48ωρο. Οι δικηγόροι του Σπύρου, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, εκφράζουν φόβους για τη ζωή του, καθώς -όπως όλα δείχνουν- δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη.
Σε απομόνωση
Ο Ελληνας υπήκοος βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές-γκέτο της Γκιτέγκα, σε άθλιες συνθήκες και σε πλήρη απομόνωση, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το «Εθνος».
Στις εικόνες ντροπής για τη διεθνή κοινότητα φαίνεται πως οι φυλακισμένοι αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο τρόπο και η σίτισή τους γίνεται υπό απαράδεκτες συνθήκες. Του απαγορεύονται όλες οι επισκέψεις στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένου και του δικηγόρου. Δεν έχει καμία δυνατότητα να συμβουλευτεί τον δικηγόρο του, να καλέσει μάρτυρες, να βρει έγγραφα και γενικά να προετοιμάσει αποτελεσματικά την υπεράσπισή του. Ο ίδιος φοβάται πως πρόκειται για ανάκριση-παρωδία, που θα τον εξοντώσει ως δήθεν εχθρό του καθεστώτος.
Οι δικηγόροι του στην Ευρώπη, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, χαρακτηρίζουν ως απολύτως δικαιολογημένους τους εντεινόμενους φόβους για μη δίκαιη δίκη. Σημειώνεται πως από τη σύλληψή του και μετά δεν του έχει κοινοποιηθεί εγγράφως κανένα κατηγορητήριο, σχετικά με τις περιστάσεις για τις οποίες κατηγορείται. Καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι μιας εικαζόμενης κατηγορίας, που επισείει εξοντωτικές ποινές. Την ίδια στιγμή, τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την προστασία του υπηκόου τους. Δεν έχει διασφαλιστεί ότι ο Σπύρος, Ελληνας και Ευρωπαίος υπήκοος, θα έχει πρόσβαση σε δίκαιη μεταχείριση και δίκη.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις