Το «υπερόπλο λέιζερ» από την Αρμενία που η Ελλάδα πλήρωσε δύο φορές


n-LASER-GUN-large570



Η απίστευτη υπόθεση ενός εξοπλιστικού προγράμματος για συστήματα λέιζερ σε συνεργασία με αρμενική εταιρεία, που η Ελλάδα φαίνεται να πλήρωσε...δύο φορές βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του «Έθνους».
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σύμπραξη που είχε κάνει το 1999 η τότε ΠΥΡΚΑΛ με τη LAZERAYIN TEKHNIKA του Ερεβάν, με σκοπό την ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ και αρχικό κόστος 2,5 δισ. δραχμών. Το ποσό, όπως
αναφέρεται στο δημοσίευμα, αν
και είχε εξοφληθεί, επανεμφανίστηκε ως χρεωστούμενο το 2001, αφού οι ημερομηνίες στα γραμμάτια είσπραξης είχαν πλαστογραφηθεί- με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, να καταβληθεί ξανά.
Αναλυτικότερα, η υπόθεση του «υπερόπλου Λέιζερ από την Αρμενία», σύμφωνα με το «Έθνος», ήταν επί σχεδόν 11 χρόνια στα «αζήτητα» και αφορά σε μια σύμβαση τεχνογνωσίας του τότε Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΕΠΥΕΘΑ), της ΠΥΡΚΑΛ και της ΓΔΑΒΕΤ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία χειρίζεται ανακριτής Διαφθοράς, την περίοδο 1999-2001 οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ιδιοποιήθηκαν ποσό 2,5 δισ. δρχ, που αφορούσε σύμβαση μεταξύ της ΓΔΑΒΕΤ και της ΠΥΡΚΑΛ σχετικά με την αγορά τεχνογνωσίας και τη χρήση της από την κρατική βιομηχανία, με σκοπό την απόδοσή της σε ελληνοαρμενική εταιρεία.
Η υπόθεση διαδραματίστηκε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, όταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε σύμβαση 15ετούς διάρκειας (1999-2013) για να ιδρύσει με την LAZERAYIN TEKHNIKA (LT) την Lt-PYRKAL (LT-P) με έδρα το Ερεβάν. Στο πλαίσιο
της συμφωνίας προβλεπόταν ότι η ελληνική εταιρεία θα αγόραζε από την αρμενική και θα μεταβίβαζε στο νέο ελληνοαρμενικό σχήμα τεχνογνωσία ύψους περίπου 2,5 δισ. δρχ (ποσό που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, εκταμιεύθηκε δύο φορές). Η νέα εταιρεία είχε σκοπό να αναπτύξει πρόγραμμα κατασκευής οπτικών – ηλεκτροοπτικών εξαρτημάτων και κρυστάλλων λέιζερ, καθώς και συστημάτων λέιζερ ισχύος για αμυντική, βιομηχανική και ιατρική χρήση. Συνολικά είχαν συμφωνηθεί να προχωρήσουν εννιά προγράμματα, ύψους 5.593.195 δολαρίων. Για το πρόγραμμα Νο4, (Παραγωγή Ειδικού Οπλικού Συστήματος Α) στο πλαίσιο των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (ΧΕΠ) πληρώθηκαν στην ΠΥΡΚΑΛ από τον Λόχο ΕΠΥΕΘΑ τρία γραμμάτια, ύψους περίπου 2,5 δισ. δρχ (7 εκατ. ευρώ). Μετά την πληρωμή
, τα ΧΕΠ έπρεπε να καταστραφούν ως απόρρητες δαπάνες, καθώς αφορούσαν απόρρητο πρόγραμμα. Αντί να καταστραφούν, φαίνεται ότι πληρώθηκαν για 2η φορά, καθώς πλαστογραφήθηκαν οι ημερομηνίες τους.
Στο στόχαστρο του ανακριτή Διαφθοράς έχουν μπει ως τώρα περίπου 10 πρόσωπα, απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί από το τότε επιτελείο του υπουργού Άμυνας, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ήδη απολογηθεί.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις