Οι Τούρκοι «καθάρισαν» τη Σμύρνη από τους "πρόσφυγες"

Οι Τούρκοι «καθάρισαν» τη Σμύρνη από τους πρόσφυγες


Με τον όχι και τόσο κολακευτικό τίτλο «Η Πόλη του Αιγαίου καθάρισε από τους Σύρους πρόσφυγες», η Χουριέτ γράφει πως όλο και λιγότεροι μετανάστες περιπλανώνται στους δρόμους της Σμύρνης.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, οι περισσότεροι έχουν ήδη φύγει για την Ελλάδα, ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν, αφού προηγουμένως έχουν σταλεί σε κοντινό γήπεδο όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους, μετέδωσε και το CNNTürk.

Μην μπορώντας να βρουν φτηνά ξενοδοχεία ή να νοικιάσουν σπίτια, οι πιο πολλοί μετανάστες είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν τα πάρκα της Σμύρνης, τους δρόμους ή οποιοδήποτε μέρος θεωρούσαν ότι μπορεί να τους προσφέρει πρόχειρο κατάλυμα με λίγη σκιά.

Στόχος τους ήταν να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποιο ελληνικό νησί και από εκεί να «περάσουν» σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Σμύρνης μαζί με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Έκτακτων Περιστάσεων προσπαθούσαν όλο αυτό τον καιρό να βρουν τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην παραλιακή πόλη.

Οι Σύροι -και κυρίως εκείνοι που είχαν καταλύσει στους δρόμους της γειτονιάς Μπασμάνε- συγκεντρώθηκαν με λεωφορεία και οδηγήθηκαν στο στάδιο Atatürk στην περιοχή Halkapınar.

Όσοι δεν θέλησαν να μείνουν στο στάδιο οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς με σκηνές σε διάφορες τουρκικές πόλεις.

Ενώ η Τουρκία φιλοξενεί περί το ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές, επισήμως στη Σμύρνη είχαν καταμετρηθεί περίπου 68.700, αλλά πιστεύεται πως ξεπερνούσαν τις 500.000.

Ένα άλλο μέτρο που έλαβαν οι τουρκικές αρχές ήταν να στήσουν φυλάκια στους δρόμους που οδηγούν στη Σμύρνη, όπου η αστυνομία σταματά και ερευνά τα οχήματα μήπως μεταφέρουν πρόσφυγες προς την περιοχή Sabuncubeli που ενώνει την Σμύρνη προς την Κωνσταντινούπολη.

Παρόμοιοι σταθμοί ελέγχου έχουν τοποθετηθεί και στο Kemalpaşa και Menemen, εμποδίζοντας τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην πόλη και υποχρεώνοντάς του να επιστρέψουν πίσω.

Με αυτό τον τρόπο ο κυβερνήτης στης Σμύρνης, Mustafa Toprak, όπως δήλωσε «εμποδίζονται οι πρόσφυγες να εισέλθουν στην πόλη και δεν διευκολύνονται να κάνουν το δια θαλάσσης παράνομο ταξίδι τους».

Είπε ακόμη πως οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν πως «οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από ανυπόφορες συνθήκες περιμένοντας τους λαθρέμπορους με τις αποσκευές τους ανά χείρας. Και γι’ αυτό δεν θα επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να περιμένουν μένοντας στην πόλη να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης»
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις