Ισχυρή παρά ποτέ η απειλή της δραχμής

draxmh

Όποιος ισχυριστεί ότι αντιλήφθηκε και εμπέδωσε τι ακριβώς συνέβη με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην βουλή αλλά και τις δηλώσεις των βουλευτών που το ακολούθησαν θα πρέπει να έχε σφραγίδα IQ πολυμορφικού και πολυεπίπεδου.
Οι ψήφοι υπέρ του τρίτου μνημονίου είναι σε νούμερα-ρεκόρ με 229 ναι, το
ζητούμενο είναι πώς θα εφαρμοσθεί. Ο ρόλος της Αριστερής Πλατφόρμας είχε υποτιμηθεί από όλους, ενώ αναδείχθηκε ότι τα νούμερά της είναι συμπαγή και πολύ υπολογίσιμα. Το ζήτημα είναι πόσο θα στηρίξει η Αριστερή Πλατφόρμα ένα πρόγραμμα στο οποίο αντιτίθεται τόσο βαθιά.
Παράλληλα το ζήτημα που έθεσε και ο Τσίπρας βάζοντας τον προβληματισμό στους βουλευτές του είναι η έλλειψη εναλλακτικού δρόμου,καθώς άρνηση του μνημονίου οδηγεί στην έξοδο από το νόμισμα. Η εξάντληση των περιθωρίων της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά σε σημείο να αναλάβει ακραία ρίσκα πιστοποίησε ότι δεν υπάρχει μέσα στο ευρώ εναλλακτικός δρόμος από αυτόν που έχουμε μπροστά μας.
Ο άλλος δρόμος που φαίνεται ότι συγκεντρώνει τώρα την αντιπολιτευτική έκφραση δεν είναι πια το αντιμνημόνιο αλλά αυτός της δραχμής. Δραχμής άτακτης, που σημαίνει πρωτοφανή καταστροφή ή δραχμής συνδεδεμένης, που η εμπειρία της Αργεντινής δείχνει ότι δεν μπορεί να κρατηθεί μακροπρόθεσμα.
Για να αποφύγουμε όμως αυτή την περιπέτεια σημαίνει, ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και από ένα σημείο αφετηρίας πιο δύσκολο σε σχέση με αυτό που υπήρχε ένα χρόνο είτε έξι μήνες πριν. Άρα απαιτεί αποτελεσματικότητα και σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός πρέπει να απομακρύνει όσους δεν το αντιλαμβάνονται και αρνούνται να προσαρμοστούν στις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής που δείχνουν εμπιστοσύνη στην ιδιωτική οικονομία.
Το πακέτο Γιούνκερ, όσο εμπροσθοβαρές κι αν είναι, θα βασιστεί σε ιδιωτικά κεφάλαια για νέες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα το λόμπι της δραχμής ισχυρό και μέσα και έξω θα παραμείνει η πραγματική απειλή για την κοινωνία της χώρας.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις