Έκθετη η κυβέρνηση- Χαριστικές διατάξεις «από το παράθυρο» υπέρ των μεγαλοφοροφυγάδων

 

Ακυρώνει πρόστιμα, χαρίζει ποινές και απαλλάσσει συλλήβδην τη μεγάλη φοροδιαφυγή..

Έκθετη μένει η κυβέρνηση για χαριστικές διατάξεις -σκάνδαλο που φέρνει «από το παράθυρο» (και «κάτω από τη μύτη» του κόσμου) υπέρ όλων των μεγαλοφοροφυγάδων, αφού....
αν δεν αλλάξει μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο Τσακαλώτου για τα προαπαιτούμενα, θα βγαίνουν «λάδι» όσοι πιάστηκαν (ή πιαστούν στο μέλλον) να εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ δηλαδή ο εφαρμοστικός νόμος «κόβει» συντάξεις και αλλάζει τους φόρους στο λάδι, το ψωμί και το γιαούρτι, το συγκεκριμένο κείμενο που ετοίμασε η κυβέρνηση, είτε από άγνοια είτε και από πρόθεση, είναι τουλάχιστον προβληματικό, διότι ακυρώνει πρόστιμα, χαρίζει ποινές και απαλλάσσει συλλήβδην τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Για το λόγο αυτό ίσως, την ύστατη στιγμή προστέθηκε και η πρόβλεψη ότι η διάταξη θα ισχύσει από 1.1.2016, ώστε να υπάρχει περιθώριο μέχρι 31.12.2015 να διορθωθεί ο νόμος αυτός και πάλι.

Συγκεκριμένα:

- Το νέο σχέδιο νόμου εισάγει καινούργια διάταξη που αλλάζει τον ορισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής. Ενώ τον διευρύνει όμως, όπως ζητούσαν οι «θεσμοί», θεωρώντας ποινικό αδίκημα και την φοροαπόκρυψη ύψους 10.000 ευρώ μόλις, εξαιρεί ρητά όσους πιάνονται για πλαστά και εικονικά τιμολόγια!

- Το σχέδιο νόμου συμπληρώνει υποτίθεται τον ν.4174/2013 που αφορά «παραβάσεις» και τα διοικητικά πρόστιμα. Στην πράξη όμως αλλάζει τις διατάξεις του ν.2523/1997 που αφορά το ποινικό αδίκημα και τις ποινές κάθειρξης που επιβάλλουν τα δικαστήρια. Για άλλο πράγμα μιλάει δηλαδή ο νόμος που αλλάζει, και άλλος νόμος ακυρώνεται.

- Με τις νέες διατάξεις που ετοιμάζει για να ψηφίσει στη Βουλή με διαδικασίες- εξπρές προβλέπεται ότι «αδίκημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος, με πρόθεση:

α) αποκρύπτει φορολογητέα ύλη, ή β) παραπλανεί τα όργανα της φορολογικής διοίκησης σχετικά με φορολογητέα ύλη ή γ) δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς εισπραχθέντα ή οφειλόμενο ΦΠΑ ή παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους, τέλη και εισφορές, με αποτέλεσμα την απόλαυση περιουσιακού οφέλους για τον ίδιο ή για τρίτους με αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου (..)» .

Αυτά περιλαμβάνονται και στον ν.2523/1997 που μιλά περί ανακριβούς δήλωσης, αλλά επεκτείνεται και στα πλαστά και εικονικά στοιχεία για τα οποία προβλέπει φυλάκιση -ή και κάθειρξη 1 έτους για απόκρυψη από 150.000 ευρώ και πάνω.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις