Αποκάλυψη: Ποιοί είναι οι 5 υπουργοί στους οποίους μίλησε ο Βαρουφάκης για το Grexit -Τι απάντησαν





Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για IOUs και έξοδο από το ευρώ. Ποιοι υπουργοί γνώριζαν για τις πρωτοβουλίες Βαρουφάκη;
Παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν το Grexit από την πρώτη ημέρα o Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό New Statement.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η διάθεση της
ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγμάτευση τερματίστηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Τι αποκαλύπτει η Καθημερινή
Οπως εξήγησε ο ίδιος κατέθεσε σχέδιο ενώπιον έξι υπουργών για έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU), κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2012 και αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΚΤ.
Την ώρα που τα πλήθη γιόρταζαν την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν αυτό το σχέδιό του.
Μόνο δύο ψήφισαν υπέρ. Τέσσερις ψήφισαν κατά και ο Γ. Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να πείσει τον έλληνα πρωθυπουργό. Η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήταν αναπόφευκτη.
Mια ημέρα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος (28 Ιουνίου) προώθησε ριζοσπαστικές διαδικασίες που θα έθεταν τη χώρα σε μονόδρομο προς την έξοδο από το ευρώ.
Οπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό New Statesman, φωτογραφίζοντας την 28η Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ δεν δέχθηκε το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ELA, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε σε μία κλειστή ομάδα κυβερνητικών στελεχών ένα τρίπτυχο κινήσεων ως απάντηση:
  • την έκδοση υποσχετικών (IOUs) ή την ανακοίνωση ότι θα εκδίδονταν,
  • σχέδιο μονομερούς «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ και
  • την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μία τέτοια αντίδραση θα καθιστούσε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ουσιαστικά ανέφικτη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη στο New Statesman, ένα από τα κυβερνητικά στελέχη στην κλειστή ομάδα τάχθηκε υπέρ της εισήγησής του.
Κατά πληροφορίες, την ομάδα στην οποία αναφέρεται ο τέως υπουργός αποτελούσαν, εκτός του του ιδίου, οι κ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος, Παππάς και Σαγιάς.
Ευρισκόμενος σε μειοψηφία (4 έναντι 2 την προσδιόρισε), προχώρησε στην πιο συντηρητική λύση της έκδοσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και την τραπεζική αργία.
Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα, μετά την επικράτηση του ΟΧΙ και λίγες ώρες πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, θα επαναλάμβανε παρόμοιες προτάσεις.
Επανέλαβε την πρόταση για δραχμή
Πληροφορίες της «Κ» θέλουν τον κ. Βαρουφάκη να λαμβάνει ενημέρωση από συμβούλους του το Σάββατο 27 του μηνός για τις συνέπειες της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, το τι θα σήμαινε η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και για τα βήματα προς την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Ωστόσο, όταν στις 28 Ιουνίου παρουσίασε τη σχετική εισήγηση, οι συνομιλητές του – ιδιαίτερα ο κ. Σαγιάς, όπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής– αντέδρασαν έντονα, καθώς κρίθηκε ότι το σχέδιο διαχείρισης της «ρήξης» ήταν εντελώς ανεπαρκές.
Σύμφωνα με υπουργό που ήταν στη μικρή ομάδα εκείνων που ενημερώθηκαν για το σχέδιο Βαρουφάκη, κανείς δεν τον στήριξε.
Εν γνώσει Τσίπρα
Ο τέως υπουργός αναφέρει επίσης στο New Statesman ότι υπήρχε μία μικρή ομάδα μέσα στο υπουργείο που ασχολούνταν από τον Φεβρουάριο με το τι θα έπρεπε να συμβεί σε περίπτωση Grexit:
«Yπολογίσαμε στη θεωρία, σε έγγραφα, όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν [σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος].
Αλλά είναι ένα πράγμα να το κάνει αυτό κανείς στο επίπεδο 4-5 ανθρώπων και εντελώς διαφορετικό να προετοιμάσει τη χώρα γι’ αυτό. Για να προετοιμαστεί η χώρα χρειαζόταν μία εκτελεστική απόφαση και η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ποτέ».
Οπως μάλιστα δήλωσε ο λαλίστατος κ. Βαρουφάκης στο Real FM χθες βράδυ, η ομάδα Grexit είχε συσταθεί κατόπιν σχετικής οδηγίας του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη στις 29 Ιανουαρίου.
Ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, στενός σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, που δηλώνει «ενήμερος» για το έργο της μικρής ομάδας προετοιμασίας για το Grexit, αναφέρει στην «Κ» ότι δεν υπήρχε πραγματικός «σχεδιασμός» – «περισσότερο σκέψεις».
Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει στη συνέντευξη ότι σκεφτόταν το ενδεχόμενο του Grexit από την πρώτη του μέρα στο υπουργείο.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις