Η Ελλάδα Παραχωρεί Θαλάσσιες Ζώνες στην Αλβανία

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ 


Σύμφωνα με Αλβανικές πηγές κατά την περιοδεία που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα σε χώρες της Βαλκανικής, μεταξύ των οποίων και η Αλβανία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς θα έχει πέντε κύριες επιδιώξεις.
Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Κοτζιάς ξεκινά την περιοδεία από την Πρίστινα, για να μεταφέρει ίσως το μήνυμα ότι πλησιάζει ο καιρός για αναγνώριση του Κοσσόβου από την Ελλάδα. Άλλη καινοτομία είναι και το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς θα παραμείνει δύο ημέρες στα Τίρανα, πράγμα
που δεν έχει συμβεί ποτέ τα τελευταία χρόνια.
Πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι από την επίσκεψη αναμένονται ορισμένες εξελίξεις. Πρώτον, η Αθήνα θα επαναλάβει την υποστήριξη της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας. Θα συζητηθεί επίσης και ο αγωγός αερίου ΤΑΡ, καθώς και η κατασκευή του δικτύου διανομής στην Αλβανία.
Ένα άλλο θέμα, είναι η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι δύο πλευρές επιθυμούν ταχεία λύση στο θέμα, χωρίς να υπάρξει ανάγκη προσφυγής σε Διεθνές Δικαστήριο. Καθώς φαίνεται, η ελληνική πλευρά θα κάνει πίσω στη Συμφωνία, όπως αυτή θα εφαρμοσθεί στο θαλάσσιο χώρο, η οποία δεν θα αλλάζει τους όρους στη Συμφωνία που απέρριψε το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά επιστρέφει στην Αλβανία 250-300 τετρ χλμ από την θαλάσσια έκταση που είχε η Ελλάδα από την πρώτη Συμφωνία. Όπως φαίνεται, η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί να αφαιρεθούν οι αναφορές για τις βραχονησίδες και να παραμείνουν οι αναφορές στο νησιωτικό της χώρο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει οριοθέτηση σύμφωνα με τη μέση γραμμή στα στενά των Αγ. Σαράντα και καθιέρωση των συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια βόρεια των νήσων Οθωνοί. Αυτή η παραχώρηση της Αθήνας, ικανοποιεί όπως φαίνεται, και την αλβανική κυβέρνηση, η οποία δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να χάσει την κυριαρχία της στο θαλάσσιο αυτό κομμάτι. Μια άλλη λεπτομέρεια που αναμένεται να προστεθεί στη Συμφωνία, είναι και το ανεπίσημο αίτημα της Αθήνας, ώστε στους ομίλους έρευνας πετρελαίου και αερίου στο θαλάσσιο οικόπεδο JONI 5, να μετέχουν και ελληνικές εταιρείες.
Ως αντάλλαγμα μιας ‘’καλής’’ Συμφωνίας, σημειώνουν αλβανικές πηγές, η Αθήνα θα εξετάσει θετικά και ορισμένες τεχνικές πτυχές σε θέματα ειδικού χαρακτήρα των διμερών σχέσεων. Στο τέλος της επίσκεψης, ο κ. Κοτζιάς θα επιδώσει στον αλβανό Π/Θ Ράμα την πρόσκληση του Έλληνα Π/Θ κ. Τσίπρα για συνάντηση στην Αθήνα το φθινόπωρο.
Είναι φυσικό να διερωτόμαστε στο  εάν η Ελλάδα θα παραχωρήσει στην Αλβανία 300 τετ. χλμ θαλάσσιου χώρου περισσότερα από την πρώτη συμφωνία. Είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό και είναι περίεργο να δεχθούμε ότι κάναμε τέτοιο χοντρό λάθος αρχικά και τώρα να διαπιστώνουμε το σωστό. Δηλαδή στην πρώτη συμφωνία δεν υπήρχαν νομικοί , διεθνολόγοι, επίσημη κυβέρνηση, ειδικοί του ΥΠΕΞ ; αν είναι έτσι τότε όλοι αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν ότι διασύρουν τη χώρα. Αν όχι και όλο αυτό είναι προϊόν συναλλαγής ας προσέξουν καλά όσοι θα θελήσουν να ξεπουλήσουν τον Εθνικό πλούτο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις