Ο πρίγκιπας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, έγινε σύζυγος βασίλισσας στην Αγγλία και λατρεύεται ως Θεός στο Βανουάτου [Εικόνες]




Καθισμένος κάτω από το ιερό του δέντρο, ο Αλμπί Νάγκια ψέλνει καθώς ανοίγει μία καρύδα με το μαχαίρι του. Προσεύχεται στον πρίγκιπα Φίλιππο.
Ναι, το γνωστό πρίγκιπα, δούκα του Εδιμβούργου και σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Στην Αγγλία, ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι γνωστός ως λάτρης των σπορ, που έχει την
τάση να λέει τα λάθος πράγματα.
Για τους εκατοντάδες που ζουν όμως στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού Τάνα, στο αρχιπέλαγος Βανουάτου, είναι πολλά περισσότερα.
vanuatu_prince6
«Εδώ, πιστεύουμε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι ο γιος του θεού μας, του αρχαίου θεού που ζει στο βουνό», λέει ο Νάκο Νίκιεν. Οπως λέει ο ίδιος, έχει γίνει πλέον παράδοση εκεί να μιλούν ή να προσεύχονται στον Φίλιππο κάθε βράδυ, όταν οι χωρικοί από το Γιαοχνάνεν και το Γιάκελ συγκεντρώνονται και μοιράζονται ένα μεθυστικό μείγμα από τα φυτά κάβα.
«Του ζητάμε να αυξήσει την παραγωγή από τις σοδειές μας, ή να μας φέρει τον ήλιο ή τη βροχή. Και αυτό γίνεται», λέει ο ίδιος.
vanuatu_prince1
Οι προσευχές των κατοίκων έγιναν ακόμη πιο έντονες όταν ο κυκλώνας Παμ διέλυσε το Τάνα το Μάρτιο, αφήνοντας πέντε νεκρούς και καταστρέφοντας σπίτια και καλλιέργειες.
Ο Νάγκια και ο Νίκιεν είναι μέλη του κινήματος του πρίγκιπα Φιλίππου, μία ασυνήθιστη λατρεία η οποία αναπτύχθηκε σε ένα μέρος στο οποίο οι άνθρωποι επέλεξαν να ζουν με τον ίδιο τρόπο εδώ και αιώνες, σε απλές καλύβες και δίχως να φορούν σχεδόν τίποτα. Βέβαια, όταν πηγαίνουν στην πόλη για να πουλήσουν τους σπόρους καφέ που καλλιεργούν ή να αγοράσουν ρύζι, συνήθως βάζουν ρούχα.
Οι άνθρωποι εκεί θεωρούν ότι τον πνεύμα του Φίλιππου, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα, προέρχεται από το Τάνα και μία ημέρα θα επιστρέψει εκεί. Οταν θα γίνει αυτό, τα ψάρια θα πηδούν από τη θάλασσα και η ζωή θα γίνει αιώνια. Μάλιστα, όπως λέει ο Νίκιεν, δεν ανησυχούν για το γεγονός ότι ο πρίγκιπας γερνά και κάποια στιγμή θα πεθάνει. «Η λατρεία του θα συνεχιστεί. Εμείς πιστεύουμε ότι το πνεύμα του δεν θα πεθάνει», εξηγεί στο Associated Press.
vanuatu_prince2
Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ξεκίνησε όλο αυτό. Πιστεύεται ότι πήρε έκταση στη δεκαετία του ’60, ως απάντηση σε ένα άλλο ασυνήθιστο θρησκευτικό κίνημα του νησιού, τη λατρεία του Τζον Φρουμ, που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’30 και τονώθηκε όταν τοποθετήθηκαν στο Βανουάτου Αμερικανοί στρατιωτικοί, κατά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πιστοί του περιμένουν ότι ο μυστηριώδης Τζον Φρουμ θα επιστρέψει μία ημέρα και θα φέρει πνευματικό και υλικό πλούτο. Εχουν υιοθετήσει σύμβολα όπως η αμερικανική σημαία και μία φορά το χρόνο κάνουν παρέλαση, με όπλα από μπαμπού.
Οπως εξηγεί ο Νίκιεν, το κίνημα Τζον Φρουμ δημιουργήθηκε σε μία δύσκολη εποχή, καθώς οι πρεσβύτεροι προσπαθούσαν να κρατήσουν τις παραδοσιακές αντιλήψεις και προφητείες, αλλά χλευάζονταν και φυλακίζονταν καθώς ο χριστιανισμός κυριαρχούσε.
Οσο για τη λατρεία του πρίγκιπα Φιλίππου, ενισχύθηκε όταν εκείνος και η βασίλισσα επισκέφθηκαν το Βανουάτου το 1974 με το βασιλικό γιοτ, παρότι δεν πάτησαν το πόδι τους στο νησί. Στη συνέχεια, οι πρεσβύτεροι του έστειλαν δώρο ένα μπαστούνι από το Τάνα και εκείνος τους έστειλε πίσω μία φωτογραφία στην οποία το κρατάει. Γεγονός που οι πρεσβύτεροι το ερμήνευσαν ως ένα ακόμη σημάδι πως εκείνος είναι ο εκλεκτός.
vanuatu_prince3
Οι άνθρωποι στο Τάνα, όπως εξηγεί ο καθηγητής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Τούλσα, Λάμοντ Λίνστρομ, παραδοσιακά μιλούν σε μία πλειάδα πνευμάτων. «Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν στα πάντα και σε τίποτα», προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λατρεία του πρίγκιπα μπορεί να ενθαρρύνθηκε από Βρετανούς αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο Βανουάτου. Ενισχύθηκε όμως και από τη Δύση.
Οι Νάγκια και Νίκιεν ήταν ανάμεσα στους πέντε ντόπιους που το 2007 πέταξαν στην Αγγλία για να παρουσιαστούν στο ριάλιτι «Γνωρίστε τους ντόπιους». Οι πέντε τους μάλιστα συναντήθηκαν ιδιωτικά με τον Φίλιππο. «Ηταν υπέροχο. Ηταν σαν να βρεθήκαμε σε έναν πνευματικό κόσμο», θυμάται ο Νίκιεν.
vanuatu_prince4
Μάλιστα οι πρεσβύτεροι τους ανέθεσαν και μία αποστολή. Να τον ρωτήσουν αν είναι ώριμο ένα εξωτικό φρούτο. Εκείνος τους απάντησε «κάνει πολύ κρύο στην Αγγλία». Τι σημαίνει αυτό; Μάλλον ότι δεν είναι ακόμη καιρός ο Φίλιππος να επιστρέψει στο νησί. Ή τουλάχιστον, έτσι ερμηνεύθηκε.
Δεν σταματούν να ελπίζουν όμως. «Φίλιππε, ο πατέρας σου ζούσε εδώ», λέει ο Νάγκια δείχνοντας το βουνό. «Ηρθαμε στην Αγγλία για να σε επισκεφθούμε. Πρέπει να έρθεις. Σε αγαπάμε», καταλήγει.
vanuatu_prince5
vanuatu_prince7



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις