Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ υπάρχουν στην Ελλάδα!


koitasmata



Σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Νίκου Λυγερού, η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα αξίας 1,7 τσισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη. Σε διάλεξη του στο Α.Π.Θ ο κ. Λυγερός υπογράμμισε πως μόνο το δεύτερο κοίτασμα αρκεί για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 450 χρόνια.
"Είναι λάθος να λέμε ότι όσο δεν έχουμε
τρυπήσει, δεν ξέρουμε τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Λέγαμε ότι από τη σύμβαση (για τους υδρογονάνθρακες) θα επωφεληθούν μόνο τα δισέγγονά μας. Αλλο λάθος. Σκεφτείτε και το εξής: Η PGS αύξησε κατά 4.000 χιλιόμετρα τα αρχικά συμφωνηθέντα για τις σεισμικές έρευνες. Αν βρείτε κάποιον, που κάνει έρευνες για 4.000 χλμ παραπάνω χωρίς να υπάρχει κάτι, να μου το πείτε".
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα ενεργειακή εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά στα θέματα των οικοπέδων που εφάπτονται με τις Α.Ο.Ζ. της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Λιβύης και πρέπει να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με τις τρεις χώρες, ώστε να επιτευχθούν σύντομα οι συμφωνίες οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (Α.Ο.Ζ.).
"Είναι στρατηγικής σημασίας να υπάρξει οριοθέτηση και στη συνέχεια υπογραφή συμβάσεων σε αυτά τα οικόπεδα για να ενταχθεί επί του πρακτέου η ελληνική Α.Ο.Ζ"., σημείωσε, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στα θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας (20) και της Κύπρου (13) είπε: "Μόνο και μόνο τα 20 συν 13 θαλάσσια οικόπεδα, που έχουν δηλωθεί επισήμως, με στίγματα, διαγωνισμούς κ.λπ., έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί", σημείωσε.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις