Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

china army


Η ειρήνη στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής θάλασσας κρέμεται από μια κλωστή. Παρόλο που το Πεκίνο δεν έχει ορίσει ακόμη μια επίσημη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει καθορίσει κόκκινη γραμμή εκεί.
Η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται να έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει τις αξιώσεις της Κίνας, στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι πλέον δυνητικά
πιο κοντά σε μια ένοπλη σύγκρουση από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τα τελευταία 20 χρόνια.
Ένα από τα σενάρια είναι η πρόκληση «ατυχήματος». Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα μπορούσε να στείλει σκάφη στα 12 μίλια από τα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, εισβάλοντας στην περιοχή της Κίνας κι εκείνη με τη σειρά της να συγκρουστεί με κάποια περίπολο προκαλώντας απάντηση.
Δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να είναι η σύγκρουση στον αέρα Κινεζικών κι Αμερικανικών μαχητικών, όπως συνέβη το 2001, όταν ένα αεροπλάνο του Ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκε με ένα κινεζικό μαχητικό. Ένα ατύχημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση.
Στο τρίτο σενάριο θα μπορούσε η Κίνα να αποφασίσει να σταματήσει τα πλοία και τα αεροπλάνα των περιφερειακών συμμάχων της Αμερικής και της συνοδείας τους από τα νησιά και τον εναέριο χώρο τους. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση και μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και κάποιου από τους γείτονές της και να οδηγήσει αναπόφευκτα σε εμπλοκή της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση.
Χωρίς τους μηχανισμούς αποκλιμάκωσης και με βαθιά δυσπιστία και στις δύο πλευρές κι όσο πιο ικανή γίνεται η Κίνα να υπερασπίσει την επικράτειά της, τόσο περισσότερο κινδυνεύει, οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν με πρόκληση τους ισχυρισμούς της.
Αυτό δεν διασφαλίζει ότι θα υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά αυξάνει σταθερά τις πιθανότητες να συμβεί μια.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις