Προς την Μέκκα προσευχήθηκε ο Πάπας κατά την επίσκεψή του στην βρώμα την Τουρκία!

 


Θαύμασε και τον «αραβικό πολιτισμό» των βεδουίνων των στεπών, κάνοντας λόγο για σύμπλευση Χριστιανών και ισλαμιστών!
Κατά την αμφιλεγόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε μαζί με ιμάμη στο Μπλε Τζαμί στρέφοντας το βλέμμα του προς την Μέκκα, όπως δηλαδή, συνηθίζουν οι μουσουλμάνοι.
Για δυο λεπτά ο Πάπας ήταν στραμμένος προς την ανατολή και την ιερή Μέκκα για τους μουσουλμάνους, έχοντας στο μυαλό του την συννενόηση και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ Χριστιανών και μουσουλμάνων.
Με τα χέρια του σταυρωμένα σαν την ιτιά την κλαίουσα και τα μάτια ερμητικά κλειστά η ηγετική φιγούρα του καθολικισμού προσευχήθηκε στο

πλάι του μεγάλου μουφτή της Κωνσταντινούπολης, Rahmi Yaran στο Μπλε Τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ που κτίστηκε τον 17ο αιώνα, με τον μεγάλο μουφτή να απευθύνει στον Πάπα όταν τελείωσαν με τις προσευχές τους «Μακάρι ο αλλάχ να μας ακούσει»!
Ο Πάπας, δε, φέρεται να είπε στον τούρκο μουφτή ότι οι Χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι «θα πρέπει να λατρεύουν τον Θεό και όχι απλά να τον υμνούν και να τον δοξάζουν». Μεταξύ του απεριόριστου σεβασμού που επέδειξε προς τους ηγέτες του ισλάμ στην Τουρκία και της παρουσίας του στη Θεία Κοινωνία της μικρής Καθολικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, συνάντησε και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο ζήτησε να τον ευλογήσει.
Στα χνάρια του Πάπα Βενέδικτου XVI, ο Πάπας Φραγκίσκος επιχείρησε να αμβλύνει την ένταση που επικρατεί μεταξύ Χριστιανών και μουσουλμάνων, και για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να επισκεφτεί το Μπλε Τζαμί και μάλιστα μετά την μεσημεριανή προσευχή των μουσουλμάνων για να μην τους ενοχλήσει, κάτι που χαροποίησε ιδιαιτέρως τους τούρκους. Ενώ, φτάνοντας στην Αγιά Σοφιά παρέμεινε τυπικός και συγκρατημένος σε αντίθεση με τον Πάπα Βενέδικτο, ο οποίος κατά την μετάβασή του στην Τουρκία το 2006 είχε πέσει στα γόνατα προσευχόμενος μόλις πάτησε στην εκκλησία- σύμβολο της Χριστιανοσύνης, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με τους τούρκους.
Ε.Μ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις