Ο μεγαλύτερος διπλός πράκτορας στην ιστορία (εικόνες)

Ο πράκτορας Γκάρμπο ήταν αρχάριος, αλλά δημιουργικός ψεύτης...
Ένας φαλακρός, βαρετός και αγέλαστος ανθρωπάκος. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετία του ’30, κλεισμένος στο σπίτι του, στην Μαδρίτη με σβησμένα
φώτα. Αθόρυβος, από φόβο.


Με καμία διασύνδεση και κανένα παρελθόν ως κατάσκοπος, αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών.

Με την πρώτη προσέγγιση το 1941, προς την Βρετανική κατασκοπία να καταλήγει σε ανέκδοτο, ο Juan Pujol Garcia στρέφεται στους Ναζί Γερμανούς. Το θράσος του ήταν μεγάλο αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι δεν μιλούσε καν αγγλικά.

Και όμως μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια είχε βραβευτεί και από τις δύο πλευρές για την συνεισφορά και την αποτελεσματικότητα του. Ενώ είχε ρόλο κλειδί, σχεδόν ζωτικής σημασίας, στην εισβολή στην Νορμανδία, αναγκάζοντας τα τάγματα του Χίτλερ σε υπαναχώρηση.
Ηθοποιός ολκής και καταφερτζής, παρίστανε τον Βρετανό κατάσκοπο με πλαστό διπλωματικό διαβατήριο. Δεν μπορούσε ούτε να πλησιάσει την Αγγλία. Με βάση του την Πορτογαλία, έστελνε ψεύτικες αναφορές στους Γερμανούς. Διανθίζοντας τες με λεπτομέρειες από περιοδικά και πλούσια φαντασία. Ενώ έβγαζε από το μυαλό του φανταστικούς συνεργάτες – κατάσκοπους.

Η τύχη ήταν με το μέρος του, και ο λόγος του άρχισε να αποκτά βαρύτητα. Πλέον ο πράκτορας Γκάρμπο, έβαζε τους Βρετανούς να ανακοινώνουν τον θάνατο, ενός μη υπαρκτού συνεργάτη. Και τους Γερμανούς να του δίνουν σύνταξη, για την «φανταστική» νεκρή σύζυγο του.
Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου ο Juan Pujol Garcia σκηνοθέτησε τον ίδιο του τον θάνατο, και κατέφυγε στην Βενεζουέλα, όπου άνοιξε ένα μαγαζάκι με είδη δώρων. Την στιγμή που κάποιος παραγωγός του Hollywood, αποφασίσει να ασχοληθεί με την ιστορία του AgentGarbo, θα έχουμε το νέο «IngloriusBasterds» ή ίσως το νέο « Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο».


eglimatikotita

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις