Κάτι συμπτώσεις…«Κατά λάθος» αμερικανικά όπλα 626 εκατ. δολαρίων κατέληξαν στους Ταλιμπάν!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει τα ίχνη εκατοντάδων χιλιάδων όπλων που παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας της Καμπούλ και
δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτά να έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν…
Στην αναφορά του ο ειδικός γενικός επιθεωρητής για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar) Τζον Σόπκο αποκαλύπτει ότι η Ουάσινγκτον παρέδωσε στις αφγανικές δυνάμεις πολλά περισσότερα όπλα απ΄ όσα χρειάζονταν επειδή με το πέρασμα του χρόνου τροποποιούσαν τα αιτήματά τους.
Έτσι, από το 2004 το Πεντάγωνο έχει παραδώσει στο Αφγανιστάν περισσότερα από 747.000 Καλάσνικοφ AK-47, πολυβόλα, εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων και άλλα όπλα, συνολικής αξίας 626 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, τόσο η αμερικανική όσο και η αφγανική κυβέρνηση δεν τήρησαν πολύ ακριβή αρχεία και δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα όπλα ενδέχεται να έχουν χαθεί, σημειώνει ο Σόπκο.
«Δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητας που είχε η αφγανική κυβέρνηση να κάνει καταμέτρηση ή να καταστρέφει με τον σωστό τρόπο τα χρησιμοποιημένα όπλα, υπάρχει πραγματικά κίνδυνος να έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών», τονίζεται στην έκθεση.
Ο αμερικανικός στρατός αντιμετώπισε δυσκολίες να παρακολουθήσει την πορεία αυτών των όπλων πριν από την παράδοσή τους αλλά και οι αφγανικές αρχές είχαν «σημαντικά προβλήματα» στον ακριβή εντοπισμό τους. Οι επιθεωρήσεις του Sigar στις αποθήκες όπλων δεν έριξαν περισσότερο φως στην υπόθεση.
Εξάλλου, ο στρατός και η αστυνομία του Αφγανιστάν παρέλαβαν 112.000 περισσότερα όπλα απ΄ όσα είχαν ζητήσει αρχικά. Ο κίνδυνος να πέσουν τα όπλα αυτά στα χέρια των Ταλιμπάν ενδέχεται να αυξηθεί όσο μειώνεται ο αριθμός των στρατιωτών που υπηρετούν στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις: από 352.000 που είναι σήμερα υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί στις 228.500 μέχρι το 2017.
Ο Σόπκο εκτιμά ότι το Πεντάγωνο θα έπρεπε να βοηθήσει τις αφγανικές αρχές να καταγράψουν όλα τα όπλα που έχουν παραδοθεί στην Καμπούλ και επιπροσθέτως να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επιστροφής των όπλων που δεν χρησιμοποιούνται, αλλά και να περιοριστούν οι παραδόσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Αφγανών στρατιωτών θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις