ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΚΙΝΑΙΔΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΑΝ ΧΕΡΑΚΙ - ΧΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!..




Θύματα ομοφοβικής επίθεσης από αστυνομικούς έπεσαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής δύο νεαροί που έκαναν βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επειδή περπατούσαν χέρι χέρι. Το συμβάν κατήγγειλαν στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κουνάνης και ο Χάρης Βασιλάκης, ενώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι το κατέγραψε στο πλαίσιο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Λεκτική πρόκληση

«Την Παρασκευή γύρω στις 22.40 περπατούσαμε με τον Χάρη στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη πιασμένοι χέρι χέρι, όταν ακούσαμε κάποιον από μία σταθμευμένη διμοιρία αστυνομικών με δίκυκλα να σχολιάζει χλευαστικά “ζευγάρι είναι;” και “ποιος είναι ο άντρας;”», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κουνάνης, ένας από τους 324 προσφεύγοντες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, ακτιβιστής στις οργανώσεις PoustiRiot, E.R.G.O., Equal Rights Greece Org. και εθελοντής στο Athens Pride.
«Αντιδράσαμε αμέσως καλώντας οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο προκειμένου να αναφέρουμε το περιστατικό, αλλά και προσπαθώντας να δείξουμε ότι ακούσαμε το σχόλιο και ότι δεν θα το αφήναμε έτσι. Μας πλησίασαν τέσσερις από τους περίπου δέκα αστυνομικούς που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο και ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στις τσάντες μας. Μας προκαλούσαν λεκτικά σε έντονα υβριστικό τόνο, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Τι; Ομοφοβία; Ομοφυλόφιλη βία; Τι είναι ομοφοβία;”, “δεν προστατεύονται αυτά από τον νόμο, λες μαλακίες”, “έχεις γραφτεί στον δικηγορικό σύλλογο και τα λες αυτά;”, “μας λέτε αυτά και μας κάνετε μαγκιές, εμείς ξέρουμε καλύτερα πλέον”, ενώ σε εριστικό ύφος ο ένας από αυτούς επέμενε να ρωτά ποιος είναι τελικά ο άντρας και ένας άλλος έλεγε ότι “τα έχουμε ισοπεδώσει όλα” και ότι προκαλούμε.
»Στο μεταξύ, ο -καθώς φαίνεται- επικεφαλής της ομάδας συνέχιζε να μιλάει με επιθετικό ύφος αμφισβητώντας το γεγονός ότι υποστήκαμε οποιουδήποτε είδους βία. Ωστόσο, δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά προσπάθησε να μου δείξει πώς θα ήταν η “πραγματική” βία, αρπάζοντάς με από το χέρι και κολλώντας με με δύναμη στον τοίχο. Επαθα σοκ και του έλεγα ότι από αυτούς περιμένουμε να μας προστατεύουν και όχι να μας ασκούν οποιασδήποτε μορφής βία, ενώ ο Χάρης τούς τόνιζε το απαράδεκτο της συμπεριφοράς τους εν ώρα υπηρεσίας».
Αφού ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα, έγινε έλεγχος ταυτοτήτων και η ομάδα αποχώρησε. «Στη στολή του ενός διέκρινα τη βασιλική σημαία, ενώ δεν είδα πουθενά τον αριθμό του για να μπορέσει να γίνει συγκεκριμένη καταγγελία. Καλέσαμε το 100 απ’ όπου μας είπαν ότι θα ήταν καλύτερα να πάμε από τη ΓΑΔΑ και όχι σε κάποιο κοντινό αστυνομικό τμήμα». «Το 100 έπρεπε να στείλει αμέσως περιπολικό ή να ζητήσει από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να παρέμβει άμεσα η ίδια για να συλλάβει τους αστυνομικούς και να προχωρήσει στη διερεύνηση της καταγγελίας στο πλαίσιο του Αυτόφωρου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ.

«Απροστάτευτοι»

«Από εκείνο το βράδυ βρισκόμαστε σε έναν ψυχολογικό κυκεώνα. Αισθανόμαστε εντελώς απροστάτευτοι. Νιώθουμε λες και βιαζόμαστε από αυτούς που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν…», καταλήγει ο Γιώργος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Δίκτυο καταγράφει περιστατικό ομοφοβικής επίθεσης που εμπλέκει την αστυνομία. Θυμίζουμε τις αθρόες προσαγωγές ομοφυλόφυλων και τρανς ατόμων, που ξεκίνησαν στις 30 Μαΐου 2013 και συνεχίστηκαν για αρκετά εικοσιτετράωρα μετά, στη Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του περσινού gay pride.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις