«Κουρεύουν» το εφάπαξ των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας


 
Διάταξεις- σοκ για χιλιάδες αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο νέο πολυνομοσχέδιο που σχεδιάζει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με μία από τις διατάξεις αυτές, από την 1η-1-2015 όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) υπάγονται στο
καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του εφάπαξ των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας από τον οποίο θα προκύπτουν μειώσεις κατά 40%-50% στα ποσά της συγκεκριμένης παροχής! Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες διατάξεις, από την 1η-1-2015 καταργούνται επιπλέον 4 φόροι υπέρ τρίτων που κατευθύνονται σε επικουρικές συντάξεις ενστόλων, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύουν συντελεστές βιωσιμότητας για την αποφυγή νέων ελλειμμάτων και για τους ειδικούς λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ), εξέλιξη η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές επικουρικών συντάξεων για όλους τους ενστόλους από το επόμενο έτος!

Σύμφωνα εξάλλου με άλλες επαχθείς ρυθμίσεις που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή:
1) Οι τομείς του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και διέπονται από τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύει από την 1η-1-2015.
2) Η αρμοδιότητα του ΤΕΑΠΑΣΑ μεταφέρεται και πάλι στο υπουργείο Εργασίας.

Έχοντας ήδη λάβει γνώση των παραπάνω ρυθμίσεων τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των αστυνομικών απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά επιστολή με την οποία ζητούν να μην προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι αν τελικά ψηφιστούν οι συγκεκριμένες διατάξεις θα επιφέρουν:
α) κύμα αθρόων συνταξιοδοτήσεων, περίπου 4.000 αστυνομικών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του Σώματος, αλλά και κατάρρευση του Ταμείου.

β) διάψευση προσδοκιών και εύλογη δυσαρέσκεια και αίσθημα αδικίας, λόγω του διαχωρισμού μεταξύ των Αστυνομικών – Πυροσβεστών και στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος, καθώς για τις δύο τελευταίες κατηγορίες θα ισχύουν διαφορετικές διατάξεις για τα αντίστοιχα Ταμεία τους.

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις