Ο απόλυτος ξεπεσμός - Γερμανός πολιτικός για κρίση: «Μην κάνετε διαρκώς ντους, ένα πανί αρκεί!» - Εκτοξεύθηκε στα 700 ευρώ η μεγαβατώρα

 Όταν «κλαίει» η Γερμανία

Από τότε που ξέσπασε

η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, οι εγχώροι πολιτικοί προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον... με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για τον πληθυσμό, σημειώνει το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι N-TV. Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν είναι του γούστου όλων των συναδέλφων τους.
«Εάν το κράτος θέσει πρότυπα για την προσωπική υγιεινή, τότε έχουμε φτάσει σε ένα ανήκουστο επίπεδο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του FDP και αντιπρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.
Όπως υπενθύμισε το N-TV, νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης και ο πολιτικός από το κόμμα των Πρασίνων, Winfried Kretschmann, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κάνουν συνεχώς ντους.
«Ένα πανί είναι επίσης μια χρήσιμη εφεύρεση», είπε, προτείνοντας έτσι στους συμπατριώτες του να σκουπιστούν με ένα βρεγμένο μαλακό πανί αντί να κάνουν ένα πλήρες ντους.
Η εμπειρογνώμονας ενέργειας του CDU και μέλος της Bundestag Μαρία-Λένα Βάις επικρίνει επίσης «όλες τις νέες συμβουλές ντους από τους Πράσινους».
Ο γενικός γραμματέας του SPD Kevin Kühnert, με τη σειρά του, δήλωσε σε συνέντευξή του στα γερμανικά ΜΜΕ:
«Μου φαίνεται παράξενο όταν άνθρωποι με πενταψήφιο μηνιαίο εισόδημα εξηγούν στους άλλους πώς να αποταμιεύουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λιγότερο πλούσιοι άνθρωποι ξέρουν πώς να εξοικονομούν χρήματα στην καθημερινή ζωή και πόσο δύσκολο είναι, και όχι μόνο από την αρχή της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σχετική ενεργειακή κρίση.
«Δεν σχολιάζω τη συμπεριφορά μου στο ντους.
Οι δηλώσεις διάφορων πολιτικών για αυτό το θέμα προκάλεσαν στο κεφάλι μου εικόνες που δεν ήθελα καθόλου να έχω », είπε ο Künert.
Ο υπουργός Οικονομικών Habeck είπε πριν από λίγες εβδομάδες ότι τώρα κάνει ντους λίγο πιο γρήγορα από πριν, θυμάται το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι N-TV.

Οι τιμές της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν (22/8) καθώς ο πανικός για τις ρωσικές προμήθειες κατέλαβε τις αγορές και οι πολιτικοί προειδοποίησαν τους πολίτες να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία εκτινάχθηκε πάνω από 700 ευρώ την μεγαβατώρα για πρώτη φορά.
«Η καταστροφή είναι ήδη εκεί», είπε ο Thierry Bros, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. 
«Νομίζω ότι το κύριο ερώτημα είναι πότε θα ξυπνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ».
Η προοπτική της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα επείγουσα: η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο την αφήνει ευάλωτη καθώς αναζητά απεγνωσμένα να βρει εναλλακτικές προμήθειες. Το έθνος εξετάζει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών, ενώ ζητά να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου κάθε φορά. 
Οι βιομηχανίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχονται ήδη μεγάλο πλήγμα. 


Süddeutsche Zeitung: Η Ευρώπη έπρεπε να μάθει από την ελληνική κρίση... συνεχίζει να κινδυνεύει

Μεταξύ των πολλών ευρωπαϊκών κρίσεων τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει το δράμα του ευρώ και της κρίσης χρέους, που έφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το χείλος της αβύσσου από το 2010 και μετά, προκαλώντας σχεδόν έκρηξη στην υπερχρεωμένη Ελλάδα το 2015.
Η κρίση δεν έχει παρέλθει εντελώς, ακόμη κι αν η χώρα απελευθερώνεται χωρίς φανφάρες από την «ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ».
Η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη, πάρα πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας.
Όμως η ανάπτυξη και η απασχόληση αποδεικνύουν την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων» παρατηρεί σε εκτενές σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Κάνοντας αναδρομή στο χρονικό της ελληνικής κρίσης χρέους, των συνεπειών της, αλλά και στο αποτύπωμά της στη Γερμανία, παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πιθανώς από την ΕΕ θα γινόταν ίσως πιο εύκολα κατανοητός.
Η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλέξει τη γείτονά της σε πόλεμο, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να χαίρονται για τις ανοιχτές θύρες που θα υπήρχαν στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.
Θα μπορούσαν…
Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη θα ήταν απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα μαθήματα αυτής της μεγάλης κρίσης.
Παρά τους μηχανισμούς σταθεροποίησης και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι κάθε άλλο παρά ανθεκτική σε κρίσεις (…)
Παραπάνω από αρκετές είναι σήμερα οι υπερχρεωμένες χώρες στην ΕΕ.
Σε καιρούς πανδημίας και κρίσεων καταργείται η δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη και στη Γερμανία του χρεόφρενου.
Δεν λείπουν έτσι οι κρίσεις από την Ευρώπη και τα εθνικά χρέη μπορούν πολύ γρήγορα να ξαναγίνουν το μεγαλύτερο βάρος για την κοινότητα», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις