Ανώτατο Δικαστήριο HΠΑ κατά Biden: Ενστάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Σοβαρά νομικά κωλύματα

Ανώτατο Δικαστήριο HΠΑ κατά Biden: Ενστάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Σοβαρά νομικά κωλύματα 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της κυβέρνησης

να επιβάλει την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Ενστάσεις έχει το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών – μέτρο που επέβαλε με προεδρικό διάταγμα ο Joe Biden.
Eξαρχής οι ανώτατοι δικαστές ήταν από επιφυλακτικοί έως δύσπιστοι απέναντι στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, παραβιάζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως το habeas corpus, δηλαδή το αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, 84 εκατομμυρίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα. 


Έφτασε η στιγμή, λοιπόν, που δυσπιστία τους, σε μια σπάνια συνεδρίασή τους την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, εκφράστηκε ρητά: 


Οι Αμερικανοί ανώτατοι δικαστές φάνηκαν αφενός δεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυνατότητα των πολιτειών να λαμβάνουν μέτρα, ακόμα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, κατά του κορωνοϊού, αφετέρου αμφισβήτησαν νομικά την εξουσία των ομοσπονδιακών αρχών να επεμβαίνουν στις αποφάσεις των πολιτών για το αν θα εμβολιασθούν.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου 2021 αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες σε ό,τι αφορά προσφυγές επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν στο Οχάιο, στο Μιζούρι και στη Λουιζιάνα, κατά της νομιμότητας των δύο προεδρικών διαταγμάτων του Biden που σχετίζονταν με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων. 

Το επίμαχα διάταγματα

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί που εργάζονται σε εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2021 ή να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ μια φορά την εβδομάδα, βάσει εντολής της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία έχει τεθεί σε ισχύ. 


Η Διοίκηση για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία είχε δηλώσει ότι οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις ύψους σχεδόν 14.000 δολ. ανά παράβαση.
Το διάταγμα, που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Joe Biden τον Σεπτέμβριο, ισχύει για περίπου 84 εκατ. εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. 

 
Αυστηρότεροι κανόνες, με έτερο διάταγμα, ισχύουν και για 17 εκατ. επιπλέον ανθρώπους που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα προγράμματα Medicare και Medicaid.
Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν την επιλογή να υποβάλλονται σε τεστ και πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν. 


Η δημοσίευση των κανόνων έρχεται σε συνέχεια των μαραθώνιων διαβουλεύσεων του Λευκού Οίκου με επιχειρηματικούς ομίλους, εργατικά συνδικάτα και φορείς. 
Πάντως, εάν δεν ακυρωθούν τα διατάγματα, θα αρχίσει να ισχύει αυτή τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οπότε «οι επιχειρήσεις της Αμερικής θα επιβαρύνονται με μη ανακτήσιμα έξοδα συμμόρφωσης δισεκατομμυρίων και θα χάσουν υπαλλήλους εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού», υποστηρίζει συνοπτικά η NFIB (Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων).
«Η επιταγή της κυβέρνησης θα πληγώσει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις στις οποίες βασίστηκαν οι Αμερικανοί για να διανεμηθούν ευρέως τα εμβόλια και ο εξοπλισμός κατά της COVID-19 και να σωθούν ζωές… 


Το διάταγμα, από την άλλη, θα «μετατρέψει επίσης εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε de facto υπηρεσίες δημόσιας υγείας για τα δύο τρίτα των ιδιωτικών υπαλλήλων της Αμερικής». 
Αυτή η πανδημία «ακούγεται σαν κάτι στο οποίο οι πολιτείες θα ανταποκριθούν ή θα έπρεπε να ανταποκριθούν», είπε ο ανώτατος δικαστής. 


«Εάν υπάρχει μια ασάφεια, αυτή πρέπει να διευκρινιστεί από τους εκπροσώπους του λαού στις πολιτείες και στις αίθουσες του Κογκρέσου» συμπλήρωσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις