Τέλος στο κυνήγι μαγισσών από το Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Προεδρική ασυλία για Trump - Ιστορική νίκη απέναντι στον Biden

 Τέλος στο κυνήγι μαγισσών από το Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Προεδρική ασυλία για Trump - Ιστορική νίκη απέναντι στον Biden

Στο δικαστήριο σχηματίστηκε μια άτυπη πλειοψηφία 6 συντηρητικών έναντι 3 προοδευτικών 
 

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για μια ακόμη θητεία, Donald Trump, αλλά και κάθε άλλος πρόεδρος, «καλύπτεται εν μέρει από ασυλία για αξιόποινες πράξεις που τέλεσε όσο κατά τη θητεία του στο αξίωμα», απεφάνθη τη Δευτέρα 1/7 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ΔΙκαστήριο, η προεδρική ασυλία καλύπτει ενέργειες σχετιζόμενες με το αξίωμα, όχι όμως και προσωπικά ζητήματα.
Ο δικαστής Roberts στο τελικό κείμενο της απόφασης υπογραμμίζει ότι «η φύση της προεδρικής εξουσίας παρέχει στον πρόεδρο απόλυτη ασυλία από ποινικές διώξεις» για πράξεις (official acts) του προέδρου.
Βέβαια, το Ανώτατο Δικαστήριο εναποθέτει στα επιμέρους δικαστήρια να αποφασίσουν ποιες είναι οι πράξεις αυτές.
Οι εννέα δικαστές είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του ζητήματος.
Ως εκ τούτου, σχηματίστηκε μια άτυπη πλειοψηφία 6 συντηρητικών έναντι 3 προοδευτικών (liberals).
Πρόκειται για μία από τις τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.
Ως είθισται, το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει αποφάσεις για τις υποθέσεις που χειρίστηκε μέσα στη χρονιά πριν από τις 4 Ιουλίου.
Οι δύο πλευρές είχαν εκθέσει τα επιχειρήματά τους τον Απρίλιο, αλλά οι δικαστές δίσταζαν να οριστικοποιήσουν την υπόθεση προτού αυτή εξεταστεί από άλλα δικαστήρια.

Πρώτη αντίδραση Trump: «Μεγάλη νίκη για το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία»

Ο ίδιος ο πρώην χαιρέτισε με ενθουσιασμό την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την προεδρική ασυλία, χαρακτηρίζοντάς την μεγάλη νίκη για το Σύνταγμα και τη δημοκρατία.
«ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ. ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ!», ανήρτησε ο πρώην πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ιδιοκτησίας του Truth Social.
Την ίδια στιγμή, η νομική ομάδα του Trump χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου ως «σημαντική νίκη» και εκτιμάει ότι είναι πιθανό η υπόθεση του Jack Smith να έχει πλέον υπονομευτεί πλήρως, επειδή πλέιν οποιαδήποτε επικοινωνία είχε ο πρώην πρόεδρος με τον τότε αντιπρόεδρο Mike Pence ή με αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης δε θα μπορούσε να θεωρηθεί επίσημη και να οδηγήσει έτσι σε νέα δίκη τον πρώην πρόεδρο.
Η νομική ομάδα είπε επίσης ότι θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει τον Trump στην υπόθεση διακράτησης απόρρητων εγγράφων του FBI.

Πικρία Biden για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου - «Ο Trump θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Ο Donald Trump "θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου", κατηγόρησε σήμερα η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Joe Biden, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αναγνώρισε προεδρική ασυλία για τον πρώην Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.
Η απόφαση αυτή, που καθυστερεί περαιτέρω την προοπτική μιας ομοσπονδιακής δίκης του δισεκατομμυριούχου σε σχέση με την έφοδο στο Καπιτώλιο των οπαδών του στις 6 Ιανουαρίου 2021, "δεν αλλάζει τα γεγονότα: ο Donald Trump κατέρρευσε μετά την ήττα στις εκλογές του 2020 και ενθάρρυνε ένα πλήθος να ανατρέψει τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας", σχολίασε σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού προέδρου, υποψήφιου για δεύτερη θητεία.

Προς την παραχώρηση πλήρους ασυλίας μια μερίδα του δικαστηρίου 

Σημειωτέον ότι ακόμη εκκρεμεί η υπόθεση δίωξης από τον εισαγγελέα Smith .
Εκεί το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει αν ο πρόεδρος Trump απολαμβάνει ασυλίας και για ποινικής φύσεως ζητήματα.
Επί του ζητήματις, οι δικαστές άκουσαν επιχειρήματα από τους συνηγόρους του Trump αφενός, και από τον δικηγόρο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εκπροσωπεί τον Ειδικό Εισαγγελέα, αφετέρου.
Κατά τη διάρκεια της σχετικής ανταλλαγής νομικών επιχειρημάτων, τόσο οι φιλελεύθεροι όσο και οι συντηρητικοί δικαστές εστίασαν στις ευρύτερες επιπτώσεις του ζητήματος για τους μελλοντικούς προέδρους, αλλά και εξέφρασαν έντονα πολλαπλές ανησυχίες.
Μάλιστα, ο δικαστής Samuel Alito αμφισβήτησε τις συνέπειες της κατηγορίας ενός πρώην προέδρου.
«Τώρα, τι θα σμυβεί αν ένας απερχόμενος πρόεδρος που χάνει "πολύ σκληρές" εκλογές γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί ειρηνικά, αλλά ότι ο πρόεδρος μπορεί να διωχθεί ποινικά από έναν ρεβανσιστή πολιτικό αντίπαλο...;», διερωτήθηκε με νόημα ο δικαστής.
«Δεν θα μας οδηγήσει αυτό σε έναν κύκλο που αποσταθεροποιεί τη λειτουργία της χώρας μας ως δημοκρατίας; Και μπορούμε να κοιτάξουμε σε όλο τον κόσμο και να βρούμε χώρες όπου έχουμε δει αυτή τη διαδικασία, όπου ο ηττημένος ρίχνεται στη φυλακή...», εξήγησε κλείνοντας έτσι το μάτι στη νομική προσέγγιση της παραχώρησης πλήρους ασυλίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΔΗΛΑ...ΔΙ$!!!
    ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ
    ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ
    ΛΆΔΙ...




    Ι'Μ ΠΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .
    ΟΙ ΔΥΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΕΣ “ΓΡΑΜΜΕΣ” ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΧΘΕΙ.

    1 Ιουλίου, 2024

    Συνεχίζεται ...

    .
    Δεν υφίσταται καλός και κακός σιωνισμός.

    Υπάρχει μόνο σιωνισμός,

    ο οποίος είναι εχθρός του Ανθρώπου και του Πολιτισμού!

    Την επιμέλεια του άρθρου έκανε ο ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    https://arxaiaithomi.gr/2024/07/01/%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%85%ce%bf-%cf%83%ce%b9%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%83-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba/

    Υ.Γ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ - ΜΗ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΆΣΕΤΕ ...

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις