Μήνυμα Putin: Πραγματικότητα ο πολυπολικός κόσμος - BRICS και SCO οι βασικοί πυλώνες - Οι ΗΠΑ φταίνε για Ουκρανία

Μήνυμα Putin: Πραγματικότητα ο πολυπολικός κόσμος - BRICS και SCO οι βασικοί πυλώνες - Οι ΗΠΑ φταίνε για Ουκρανία  

 Ο πολυπολικός κόσμος

είναι μια αμετάκλητη πραγματικότητα υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιείται στην Αστάνα, του Καζακστάν.
«Οι αλλαγές στην παγκόσμια τάξη συμβαίνουν γρήγορα και αμετάκλητα, ο πολυπολικός κόσμος έχει ήδη γίνει πραγματικότητα.
Στις σημερινές συνθήκες, όταν λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως ραγδαίες και μη αναστρέψιμες αλλαγές, η ενεργή προληπτική θέση της SCO στις διεθνείς σχέσεις είναι χωρίς καμία αμφιβολία ζητούμενο.
Ο πολυπολικός κόσμος είναι ήδη πραγματικότητα» τόνισε ο Putin.

Οι βασικοί πυλώνες

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μαζί με τους BRICS, είναι οι βασικοί πυλώνες της αναδυόμενης νέας παγκόσμιας τάξης.
Είναι αυτοί οι οργανισμοί και ενώσεις που λειτουργούν ως ισχυρή ατμομηχανή για τις διαδικασίες της παγκόσμιας ανάπτυξης και την εγκαθίδρυση της πραγματικής πολυπολικότητας» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναδύονται νέα κέντρα εξουσίας

Όπως είπε ο Putin, «ο κύκλος των κρατών που υποστηρίζουν μια δίκαιη παγκόσμια τάξη και είναι έτοιμα να υπερασπιστούν αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματά τους και να υπερασπιστούν τις παραδοσιακές αξίες διευρύνεται».
«Νέα κέντρα εξουσίας και οικονομικής ανάπτυξης αναδύονται και ενισχύονται» υποστήριξε ο Putin, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «για την παγκόσμια ενότητα για μια δίκαιη ειρήνη και αρμονία» ένα βήμα προς την πολυπολικότητα.
«Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει ξεκάθαρα στην ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον τομέα της σταθερότητας και της ασφάλειας, κυρίως στην κοινή περιοχή της Ευρασίας» υπογράμμισε ο Putin, κάνοντας λόγο για μέτρα που θα εγγυώνται συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, ανεξαρτήτως πολιτικού και οικονομικού συστήματος ή συγκεκριμένη θρησκείας ή δόγματος ή πολιτιστικών χαρακτηριστικών.

Η ουκρανική κρίση

Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, o Putin υποστήριξε ότι αυτή προέκυψε λόγω της «απολύτως ασυνήθιστης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι επικεφαλής των δορυφόρων τους».
Η Ρωσία ήταν πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης τόνισε ο Putin, υποστηρίζοντας πως η ρωσική πλευρά έχει βάλει επανειλημμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις για την επίλυση του ουκρανικού.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει η Ρωσία, θα επιτρέψει τον άμεσο τερματισμό των μαχών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Προτεραιότητα η ασφάλεια των κρατών – μελών της SCO

Όπως είπε ο Putin, η ασφάλεια των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) παραμένει βασικό καθήκον και προτεραιότητα.
«Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η περιφερειακή αντιτρομοκρατική δομή του Οργανισμού» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι το σχετικό εγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση του αυτονομισμού και του εξτρεμισμού στον χώρο της SCO.
Όπως είπε, «η νέα αρχιτεκτονική συνεργασίας και ασφάλειας στην Ευρασία που προτείνει η Ρωσία έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα ευρωατλαντικά μοντέλα».
«Η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στην αλληλεπίδραση στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται προοδευτικά στις αρχές της ισότητας, της εκτίμησης των συμφερόντων του άλλου, του σεβασμού της πολιτιστικής και πολιτισμικής πολυμορφίας και της αναζήτησης συλλογικών λύσεων ιδιαίτερα στον απαιτητικό τομέα της ασφάλειας» τόνισε ο Putin, αναφέροντας πως «ένα πραγματικά συμπαγές πακέτο εγγράφων και αποφάσεων έχει ετοιμαστεί για έγκριση στο σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών της SCO», η εφαρμογή του οποίου «αναμφίβολα θα συμβάλει στην ενίσχυση του ρόλου και της επιρροής» του Οργανισμού.

Οικονομική συνεργασία

Επιπλέον, ο Putin ανέφερε ότι οι «στενοί οικονομικοί δεσμοί» στον χώρο του SCO φέρνουν προφανή μερίσματα στους συμμετέχοντες του οργανισμού.
«Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους» σημείωσε ο Putin, τονίζοντας ότι το σχέδιο απόφασης για την ανάπτυξη της στρατηγικής ανάπτυξης έως το 2035 σκιαγραφεί τις προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης όχι μόνο στην πολιτική και την ασφάλεια, αλλά και στην οικονομία, την ενέργεια, τη γεωργία, την υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι τα κράτη της SCO αυξάνουν τη χρήση εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς.
Όπως είπε, «το μερίδιό τους στις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με μέλη του οργανισμού έχει ήδη ξεπεράσει το 92% τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους».

Ένταξη Λευκορωσίας - 10 μέλη ο SCO

Μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) έγινε η Λευκορωσία καθώς κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Οργανισμού, υπεγράφησαν τα έγγραφα ένταξης της Λευκορωσίας.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Kassym-Jomart Tokayev πρότεινε κατά την έναρξη των εργασιών να υπογραφούν τα σχετικά έγγραφα, αναφέροντας πως η Λευκορωσία σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την πορεία ένταξης στον SCO.
Σε δηλώσεις του ο Λευκορώσος πρόεδρος, Alexander Lukashenko είπε ότι με την ένταξη στον Οργανισμό, ανοίγει μια στρατηγική προοπτική για τη Λευκορωσία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα τα κράτη μέλη του SCO λειτουργούν ως ατμομηχανές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ως κέντρα έλξης για επενδύσεις και καινοτόμο παραγωγή,
Η SCO για τη Λευκορωσία δεν είναι απλώς ένας διεθνής οργανισμός.
Είναι μια στρατηγική προοπτική.
Καταρχάς, στις εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές αλληλεπιδράσεις, στην ανάπτυξη μεταφορών και logistics, στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία και σε άλλες υποδομές.
Το Μινσκ κατανοεί όλη την ευθύνη και δεσμεύεται για ενεργό και παραγωγική εργασία στο νέο καθεστώς» τόνισε ο Lukashenko.
Σημειώνεται πως μέλη του SCO είναι η Ρωσία, το Καζακστάν, η Κίνα, η Ινδία, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν ενώ με καθεστώς παρατηρητή είναι η Μογγολία και το Αφγανιστάν.

Η Διακήρυξη της Αστάνα - Τι συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων

Τα κύρια σημεία της Διακήρυξης της Αστάνα, τα οποία ενέκριναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι σύμφωνα με το TASS, τα εξής:

- Η προεδρία της SCO μετά το Καζακστάν περνά στην Κίνα.
- Τα μέλη της SCO μίλησαν για την ελευθερία του διαστήματος από όπλα κάθε είδους.
- Οι συμμετέχοντες της SCO ζήτησαν τη διατήρηση του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων που θεσπίστηκε με τη συνθήκη του 1968.
- Τα μέλη της SCO υποστήριξαν την αυστηρή συμμόρφωση με τη σύμβαση που απαγορεύει την ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών και χημικών όπλων.
- Οι χώρες της SCO είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την πρόληψη των κινδύνων και τη βελτίωση της ασφάλειας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
- Τα μέλη της SCO έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν μια πιο δημοκρατική, δίκαιη και πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
- Τα μέλη της SCO ζήτησαν επιστροφή στην εφαρμογή των διατάξεων του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
- Οι χώρες της SCO θεωρούν την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος έναν από τους βασικούς τομείς συνεργασίας.
- Οι συμμετέχοντες της SCO επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών.
- Οι χώρες της SCO σημείωσαν την πρωτοβουλία του Ιράν να δημιουργήσει μια ενωτική αστυνομική δύναμη.
- Οι συμμετέχοντες του SCO ανακοίνωσαν την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας «Περί παγκόσμιας ενότητας για μια δίκαιη ειρήνη, αρμονία και ανάπτυξη».
- Οι χώρες της SCO επέκριναν μονομερείς κυρώσεις και εμπορικούς περιορισμούς.
- Οι χώρες της SCO έχουν υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ για την ενίσχυση της εξουσίας του.
- Τα μέλη της SCO υποστήριξαν την ενίσχυση του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
- Τα μέλη της SCO αποκαλούσαν την Κεντρική Ασία τον πυρήνα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.
- Η SCO κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδιώξει την έγκριση μιας σύμβασης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
- Οι χώρες της SCO θεωρούν τη δημιουργία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις