Ποιος πρόδωσε τον Διγενή στους Άγγλους...?

Εικόνα  

Μόλις άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ,

το πρώτο μέλημα των Βρετανών αποικιοκρατών, ήταν η εξακρίβωση της ταυτότητας του αρχηγού "Διγενή", για να ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν & να τον αντιμετωπίσουν αναλόγως. Οι πρώτες προσπάθειες, απέβησαν άκαρπες! Μάλιστα, οι Βρετανοί υποπτεύονταν πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει "Διγενής"!

Σύμφωνα με έγγραφο της γαλλικής πρεσβείας στην Κύπρο:

 "Οι έρευνες των Βρετανών, που έγιναν επί τόπου και προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα σε ότι αφορά την προσωπικότητα του ΔΙΓΕΝΗ, του πιθανολογούμενου αρχηγού της ΕΟΚΑ. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να ειπωθεί με ακρίβεια αν αυτός ο ηγέτης υπάρχει, ή αν πρόκειται μάλλον για ένα μύθο που συντηρείται από μια ομάδα ταραξιών. Με όλες τις επιφυλάξεις, αυτή η δεύτερη εκδοχή είναι μάλλον η πλέον πιθανή"

 (Πηγή: διαδικτυακή έκδοση του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. - Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ, με τίτλο "Έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας που αναφέρονται στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959").

 Ωστόσο, αν και άργησαν σχεδόν έναν μήνα, οι Βρετανοί εξακρίβωσαν την πραγματική ταυτότητα του "Διγενή". Ανάμεσα στα έγγραφα του βρετανικού Foreign Office, που σχετικά πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν & δόθηκαν στην δημοσιότητα, υπάρχει & ένα σημείωμα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής της ΜΙ6, με ημερομηνία 4 Μαΐου 1955, στο οποίο αναφέρεται ότι ο θρυλικός "Διγενής" είναι ο Γεώργιος Γρίβας:

 "Οι Αρχές μας στην Κύπρο, θεωρούν πιθανό ότι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, με το ψευδώνυμο Διγενής, είναι στην πραγματικότητα ο πρώην αξιωματικός του ελληνικού στρατού, συνταγματάρχης (ή στρατηγός), Γεώργιος Γρίβας, ο οποίος στη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής της παραστρατιωτικής, αντικομμουνιστικής οργάνωσης “Χ”. Δυστυχώς πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για την προσωπική εμφάνιση του Γρίβα στις αρχές ασφαλείας μας"

  Εικόνα

 Στο σημείωμα του Βρετανού αρχιπράκτορα, διόλου τυχαία, λείπει κάτι πολύ σημαντικό: η πηγή των πληροφοριών του. Ποια ήταν; Ο τότε γ.γ. του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης!

 Το κάρφωμα της πραγματικής ταυτότητας του "Διγενή", έγινε στις 3 το μεσημέρι της 24ης Απριλίου 1955, από τον ίδιο τον Ζαχαριάδη, στον κουκουέδικο ραδιοσταθμό της "Ελεύθερης Ελλάδας", που τότε εξέπεμπε στην Τσεχοσλοβακία.

 "Το Φλεβάρη του 1955 πιάστηκε από τους Αγγλους το βενζινόπλοιο "Αγιος Γεώργιος", που ο καπετάνιος του, στον πόλεμο ήταν στην υπηρεσία των Βρετανών, μαζί του δε πιάστηκε και ο Σωκράτης Λοϊζίδης, παλιός πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις και φρέσκος στο "Εφ Μπι Αϊ". Στην τσάντα του Λοϊζίδη βρέθηκε και κατασχέθηκε το καταστατικό μιας ψευτοπατριωτικής οργάνωσης ΕΜΑΚ, που αργότερα μετονομάστηκε ΕΟΚΑ. Η οργάνωση αυτή, έχει επικεφαλής της ένα γνωστό ψευτοπαλικαρά, αξιωματικό Χίτη, το Γρίβα, που μετά τη Βάρκιζα δολοφονούσε πατριώτες και που μπροστά στο Δημοκρατικό Στρατό, το 'κοβε λάσπη. Πρόκειται για τον ψευτο-διγενή, που οι Αγλλοι τον κυνηγάν δήθεν, μα δεν τον πιάνουν και που φυσικά τα όπλα που μαζεύει, προορίζονται για το ΑΚΕΛ και τον κυπριακό λαό"

 Μια φορά προδότες, για πάντα προδότες!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις