Νορβηγός κλείστηκε βίαια σε ψυχιατρική κλινική με την κατηγορία πως αναρτούσε στο Facebook θεωρίες συνωμοσίας Covid-19

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση στη Νορβηγία: «Νορβηγός κλείστηκε βίαια σε ψυχιατρική κλινική με την κατηγορία πως αναρτούσε στο Facebook θεωρίες συνωμοσίας Covid-19»! 

Σύμφωνα με τα Νορβηγικά ΜΜΕ,

όπως ο ιστότοπος Steigan ο Trond Harald Haaland, ένας Νορβηγός, κλείστηκε πρόσφατα βίαια σε δημόσια ψυχιατρική μονάδα στο Stavanger για εννέα ημέρες. Η κατηγορία ήταν « Θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19 » που δημοσίευσε στο Facebook. Όπως αναφέρθηκε ανώνυμα από «γνωστούς», εκδιώχθηκε βίαια από το σπίτι του συνοδευόμενος απο γιατρό και δύο αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Trond Harald Haaland, οι προσβλητικές δημοσιεύσεις ήταν στην πραγματικότητα μόνο ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση της κυβέρνησης ενόψει της πανδημίας. Ωστόσο, ένας γιατρός και δύο δικαστές αποφάνθηκαν πως χρειάζεται ψυχική θεραπεία, καταδικάζοντάς τον σε επ’ αόριστον εγκλεισμό στην ψυχιατρική κλινική.

Χάρη στην αδυσώπητη συμπεριφορά της νομικής ομάδας του, της οικογένειάς του και των υποστηρικτών του, ο Χάαλαντ αφέθηκε τελικά ελεύθερος μετά από συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου στις 28 Ιουλίου 2023. Η τελευταία έκρινε ότι για αναρτήσεις στο Facebook ο εγκλεισμός ήταν αδικαιολόγητος.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι ότι ο ψυχίατρος που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της κλήσης ότι δεν είχε καν τον χρόνο να διαβάσει τις υποτιθέμενες «θεωρίες συνωμοσίας» του Trond Harald Haaland. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η αναγκαστική εισαγωγή στην ψυχιατρική βασίστηκε σε αβάσιμες πολιτικές δηλώσεις.

Η υπόθεση Haaland εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στη Νορβηγία αλλα και κατ’ επέκταση σε όλη την Ευρώπη. Ο δικηγόρος του, Barbro Paulsen, αγωνίστηκε να αποκτήσει τις ταυτότητες ανώνυμων ατόμων που ανέφεραν ανησυχίες για την ψυχική υγεία του πελάτη του. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να βλάψει κάποιον απλώς ισχυριζόμενος ότι διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας. Έτσι, άτομα θα μπορούσαν να κρατηθούν βίαια με βάση αβάσιμες καταγγελίες.

Η απελευθέρωση του Haaland είναι αναμφισβήτητα μια νίκη για τα ατομικά δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου στη Νορβηγία. Εγείρει επίσης ερωτήματα για όσους επιδιώκουν να φιμώσουν αυτούς που κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας και τα κυβερνητικά μέτρα.

 

 

 

Αυτό το γεγονός είναι μια υπενθύμιση της επικινδυνότητας των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των πολιτικών αντιφρονούντων. Σε ένα πλαίσιο όπου οι αντιφρονούντες κατηγορούνταν συχνά με βάση άρθρα του Ποινικού Κώδικα όπως το άρθρο 70 (αντισοβιετική κινητοποίηση και προπαγάνδα) και το άρθρο 190-1 (διάδοση ψευδών πληροφοριών προσβλητικών για το σοβιετικό κράτος και το κοινωνικό του σύστημα), Η ιατροδικαστική ψυχιατρική έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να φιμώσει και να υποτιμήσει τις αντίθετες φωνές.

Ιατροδικαστικοί ψυχίατροι κλήθηκαν να εξετάσουν τους διαφωνούντες και όταν οι αρχές δεν βρήκαν κανένα πρότυπο που να ταιριάζει με την κατάστασή τους, κηρύχθηκαν ανεύθυνοι και ψυχικά άρρωστοι. Αυτή η υποτιθέμενη ψυχική ασθένεια χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως πρόσχημα για να σταλούν αναγκαστικά στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς να έχει καθοριστεί με σαφήνεια η διάρκεια της φυλάκισής τους, αφήνοντας τους αντιφρονούντες χωρίς προσφυγή εναντίον αυτής της άδικης καταστολής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
    ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
    ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
    ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕΣΤΟΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι το πανε η μαλλον μας πανε.... θαλεγα γ@μιωντ@ς.
    Μας βιαζουν και μαλιστα παρα φυσιν...
    Εφ οσον βεβαια τα θελει ο κωλικος μας περιγυρος.
    Διαφορετικα ..ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ , ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ , ΑΠ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις