Έρxεται το μεγάλo “κραx” στiς τpάπεζες…ΠPOΣΕΞΤΕ ! ! !

 

Αυτό που ίσως

λίγοι θυμούνται είναι ότι η κρίση των στεγαστικών δανείων ήταν στην πραγματικότητα ένα κουφάρι τρένου που κινούνταν τόσο αργά που λίγοι φαντάζονταν τότε τον κατακλυσμό που επρόκειτο να πλήξει τον πλανήτη στο δεύτερο μισό του 2008

Συχνά λέγεται ότι όσοι δεν μαθαίνουν από την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν – και ο επικεφαλής επενδύσεων της JPMorgan πιστεύει ότι οι αγορές πρέπει να παρακολουθήσουν ένα μάθημα ιστορίας.

Ο Bob Michele, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ύψους 700 δισ. δολαρίων για την ισχυρότερη τράπεζα του κόσμου, πιστεύει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί σημερινοί παραλληλισμοί με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για να απορρίψει απλώς την ιδέα μιας επανάληψης.

Παρά το γεγονός ότι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες χρεοκοπίες τραπεζών στην ιστορία των ΗΠΑ συνέβησαν αυτή την άνοιξη, τα οικονομικά στοιχεία αποδείχθηκαν ανθεκτικά και οι τιμές των μετοχών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, υποστηριζόμενες από τις ελπίδες για μια επερχόμενη αύξηση της παραγωγικότητας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πριν από 15 χρόνια, η JPMorgan αγόρασε την πέμπτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street, την Bear Stearns, σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης για να αποτρέψει την κατάρρευσή της – όχι σε αντίθεση με την πρόσφατη εξαγορά της First Republic Bank που φαίνεται να έχει σταματήσει την περαιτέρω μετάδοση της κρίσης μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών.

“Αυτό μου θυμίζει πάρα πολύ την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου του 2008”, δήλωσε ο Michele στο CNBC, αναφερόμενος στο τρίμηνο ράλι που ακολούθησε της συμφωνίας με την Bear.

“Οι αγορές το εξέλαβαν ως εξής: υπήρξε κρίση, υπήρξε πολιτική αντίδραση και η κρίση λύθηκε”.

Θαύμα εάν δεν υπάρξει ύφεση

Ο Michele δοκιμάζει τώρα τα περιουσιακά του στοιχεία σε τεστ αντοχής για μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 3%-5% σε μερικά τρίμηνα, καθώς δεν πιστεύει στις ρόδινες προβλέψεις της Goldman Sachs ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ξεφύγουν ακόμη και από το είδος της ήπιας ύφεσης που είχε ήδη πλήξει την Ευρώπη.

“Θα ήταν θαύμα αν αυτό τελείωνε χωρίς ύφεση”, δήλωσε ο Michele, ο οποίος είναι επίσης παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος του βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της JPMorgan.

Το τεράστιο μέγεθος της οικονομίας μπορεί συχνά να σημαίνει ότι μέχρι να εμφανιστούν διαρροές στην πρόσοψη, η δομική ζημιά έχει ήδη γίνει.

Οι κίνδυνοι αφθονούν, από τις τιμές των μετοχών έως τα εμπορικά ακίνητα

Πολλοί βετεράνοι της Wall Street δεν είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τόσο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και η επακόλουθη δρακόντεια σύσφιξη από τη Fed μπορεί να μην είχε γίνει ακόμη αισθητή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια -δηλαδή αφού προσαρμοστούν για τους ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού του 4,4% χρησιμοποιώντας το μέτρο που προτιμά η Fed- αν και δεν είναι πλέον αρνητικά, δεν έχουν φθάσει στο σημείο να συνιστούν ουσιαστικό περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Και παρόλο που τα οικιστικά ακίνητα έχουν γίνει λιγότερο ανησυχητικά, τα ποσοστά κενών θέσεων στον τομέα των εμπορικών ακινήτων έχουν εκτοξευθεί μετά τη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις