Νέα εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας - Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ζητά... εθελοντές για το τάγμα Uran

Νέα εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας - Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ζητά... εθελοντές για το τάγμα Uran 

Φορώντας κράνη

με ρωσικές σημαίες, οι άντρες πηδούν από τα τανκς υπό τους ήχους των Daft Punk που είναι φτιαγμένοι για ταινία επιστημονικής φαντασίας, κρατώντας καλάσνικοφ και εκτοξευτές πυραύλων.
Στη συνέχεια έρχεται ένα voiceover σε στυλ Χόλιγουντ: "Η κρατική εταιρεία Roscosmos σας καλεί να ενταχθείτε στο εθελοντικό τάγμα Uran, όπου θα εκπαιδευτείτε για τη νίκη σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο".
Η διαφήμιση σηματοδοτεί ένα νέο πεδίο για τη Roscosmos, την κρατική διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, εταίρο της NASA που στέλνει τακτικά κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - αλλά τώρα, σύμφωνα με τα βίντεο στρατολόγησης, συνεργάζεται με τον ρωσικό στρατό για να συγκεντρώσει, να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει μια πολιτοφυλακή για την Ουκρανία.
Η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη, δεδομένου ότι η Roscosmos δεν έχει αντιμετωπίσει άμεσες δυτικές κυρώσεις.
Τρεις κοσμοναύτες της Roscosmos βρίσκονται επί του παρόντος σε τροχιά γύρω από τη γη μαζί με Αμερικανούς αστροναύτες, την ίδια στιγμή που στρατολογούνται πολιτοφύλακες της Roscosmos για να πολεμήσουν εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ουκρανικών δυνάμεων.
Οι διαφημίσεις στρατολόγησης τοποθετούν τη διαστημική υπηρεσία, κληρονόμο του σεβαστού σοβιετικού προγράμματος που πρωτοστάτησε στις διαστημικές πτήσεις, στην εμπροσθοφυλακή ενός διαφορετικού κρατικού σχεδίου: Σκιώδης επιχείρηση στρατολόγησης της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής της δύναμης χωρίς να ξεκινήσει άλλος ένας αποσταθεροποιητικός γύρος επιστράτευσης.

Το τάγμα Uran

Ο Ruslan Leviev, ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής και επικεφαλής της ομάδας Conflict Intelligence Team, δήλωσε ότι η ομάδα του που παρακολουθεί την προσπάθεια στρατολόγησης του τάγματος Uran δεν έχει βρει ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό έχει αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Αλλά ένας σημαίνων υπερασπιστής της εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα παρουσίασε τη Roscosmos ως παράδειγμα για το πώς να προσελκύσει εθελοντές για το μέτωπο με "υπέροχα" βίντεο και καλούς όρους.
"Όλα αυτά δεν εγγυώνται την υψηλή αποτελεσματικότητα της μονάδας, αλλά τουλάχιστον παρέχουν μια εισροή εθελοντών, μειώνοντας την πιθανότητα ενός νέου κύματος κινητοποίησης", ανέφερε μια ανάρτηση στο Rybar, ένα κανάλι Telegram που διευθύνει ο Mikhail Zvinchuk, πρώην γραμματέας Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Glossy posters featuring armed Russian soldiers
Γυαλιστερές αφίσες με ένοπλους Ρώσους στρατιώτες

Μετά την αποτυχία των δυνάμεων εισβολής της στην Ουκρανία πέρυσι, η Μόσχα άρχισε να κινητοποιεί αθόρυβα δεκάδες χιλιάδες εθελοντές για να ενταχθούν σε πολιτοφυλακές της πρώτης γραμμής, υποχρεώνοντας μεγάλες κρατικές οντότητες όπως ο όμιλος φυσικού αερίου Gazprom και η Roscosmos να βοηθήσουν στη στρατολόγηση με διαφημιστικές καμπάνιες και ανταγωνιστικούς μισθούς.
Αλλά πολλά από τα εθελοντικά τάγματα που πολεμούν στην Ουκρανία έχουν διατηρήσει την ανεξαρτησία τους από τον στρατό, με τον ιδρυτή της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, τον Yevgeny Prigozhin, να επιχαίρει συχνά επικρίνοντας τα ανώτατα κλιμάκια του στρατού.
Αυτό έχει αφήσει ένα χαοτικό συνονθύλευμα τουλάχιστον 40 διαφορετικών μαχητικών δυνάμεων που το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προσπαθεί να συμμαζέψει.
Το τάγμα Uran, που είναι η ρωσική λέξη για τον πλανήτη Ουρανό, τονίζει την υποταγή του στο υπουργείο Άμυνας σε όλο το υλικό του.
Δεσμεύεται ότι οι νεοσύλλεκτοι του θα υπογράφουν συμβόλαια με τον τακτικό στρατό, αποτελώντας πρότυπο παράδειγμα για το πώς θα ήθελε το υπουργείο Άμυνας να συμπεριφέρονται τέτοιες μονάδες.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο έθεσε ως προθεσμία την 1η Ιουλίου μέχρι την οποία θέλει όλες οι άλλες εθελοντικές μονάδες να απορροφηθούν ομοίως στη δομή του.
Ένα δεύτερο βίντεο στρατολόγησης περιέγραφε ότι η Roscosmos εκπληρώνει "όλα τα καθήκοντα που έχει θέσει το υπουργείο Άμυνας" οργανώνοντας, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας την πολιτοφυλακή Uran.
Δεν αποτελείται αποκλειστικά από προσωπικό της Roscosmos, αλλά "στους υπαλλήλους του αεροδιαστημικού τομέα" προσφέρονται ειδικά προνόμια και όροι, σύμφωνα με αφίσα που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο μιας θυγατρικής εταιρείας.

The Shield and the Sword, μια αναφορά στο λογότυπο της KGB...

Αλλά πιο πρόσφατα οι γυαλιστερές αφίσες της Uran, που μοιάζουν με διαφημίσεις για ένα παιχνίδι στον υπολογιστή με βαριά οπλισμένους Ρώσους στρατιώτες, άρχισαν να φέρουν το λογότυπο της Roscosmos και να διαφημίζουν ειδικά μαχητές για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.
Μια αφίσα δείχνει στρατιώτες με Photoshop δίπλα σε διαστημικά λεωφορεία και γιορτάζει τη διεθνή ημέρα της ανθρώπινης διαστημικής πτήσης.
Οι νεοσύλλεκτοι λαμβάνουν μπόνους εγγραφής 100.000 ρούβλια (1.200 δολάρια) και μηνιαίο μισθό υπηρεσίας στην πρώτη γραμμή 270.000 ρούβλια, με τις πληρωμές να προέρχονται από το υπουργείο Άμυνας και το τάγμα.
Η Roscosmos, όπως και κρατικές εταιρείες όπως η Gazprom, δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ οποιονδήποτε ρόλο στην υποστήριξη πολιτοφυλακών.
Στην ιστοσελίδα της Roscosmos δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τάγμα Uran.
Ωστόσο, διαφημίσεις για την Uran εμφανίζονται στον ιστότοπο μιας κρατικής εταιρείας που προμηθεύει τη διαστημική υπηρεσία, με την ονομασία Turbonasos, και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της θυγατρικής της Roscosmos NPO Avtomatika, η οποία είναι κατασκευαστής υλικού για διαστημικούς πυραύλους.
Η εκστρατεία προσλήψεων φαίνεται επίσης να είναι μια προσπάθεια σε ολόκληρη την εταιρεία.
Ένα βίντεο του τάγματος Uran δείχνει τις διαφημίσεις του να παίζονται σε μια μεγάλη οθόνη τηλεόρασης σε μια αίθουσα εισόδου γραφείων.
Αυτό γίνεται "και στις 120 επιχειρήσεις της κρατικής εταιρείας Roscosmos", υποστηρίζει το βίντεο, προσθέτοντας ότι γίνεται για να "ανυψωθεί το γενικό ηθικό των 170.000 υπαλλήλων της".

Η συνεργασία με τη NASA

Οι δεκαετίες στενής συνεργασίας μεταξύ της Roscosmos, της NASA και άλλων δυτικών διαστημικών οργανισμών ήταν μια από τις ιστορίες επιτυχίας της εποχής της περεστρόικα.
Έβαλε τέλος στον ανταγωνισμό για την εξερεύνηση του διαστήματος που καθόρισε τον ψυχρό πόλεμο, ο οποίος είδε επίσης το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα - τον πρόγονο της Roscosmos - να στέλνει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα.
Η Roscosmos ανακοίνωσε το 2021 ότι θα αρχίσει να αποσύρεται από τον ISS, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους αυτής της περιόδου διεθνούς συνεργασίας.
Ωστόσο, η σχέση της με τη NASA συνεχίστηκε, αν και υπό κάποια ένταση.
From left: Nasa’s Mark Vande Hei and Roscosmos’ Anton Shkaplerov and Pyotr Dubrov inside a Soyuz MS-19 spacecraft after returning from the International Space Station in March 2022
Ακόμη και μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δύο οργανισμοί μοιράζονταν τακτικά θέσεις σε αποστολές στον ISS.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ρωσικές κρατικές οντότητες, η διαστημική υπηρεσία δεν αποτέλεσε στόχο σημαντικών δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή, παρά την εμπρηστική φιλοπολεμική ρητορική του πρώην επικεφαλής της, Dmitry Rogozin.
Ο Rogozin απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Ιούλιο του 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας.
Έκτοτε, έκανε τα πάντα για να επιδείξει την υποστήριξή του στον πόλεμο, ταξιδεύοντας στην κατεχόμενη περιοχή Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία και ανακοινώνοντας ότι είναι ο ηγέτης μιας εθελοντικής μονάδας "στρατιωτικών συμβούλων" στην πρώτη γραμμή του μετώπου με την ονομασία "Οι λύκοι του τσάρου".
Συχνά ντυμένος με καμουφλάζ στις δημόσιες εμφανίσεις του, τραυματίστηκε στη ρωσοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία τον Δεκέμβριο, χτυπημένος από θραύσμα ενώ δειπνούσε σε εστιατόριο με έναν διορισμένο από τη Μόσχα τοπικό κυβερνήτη.
Ένα από τα στρατιωτικά διακριτικά που υιοθέτησε ο Rogozin στην Ουκρανία ήταν... το "Cosmos".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις