Μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ η κατασκευή κινεζικής βάσης στην Κούβα


Αφού διέρρευσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Κίνα κατασκοπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κούβα, η Wall Street Journal αποκαλύπτει αυτή την εβδομάδα ότι το Πεκίνο διαπραγματεύεται μια στρατιωτική βάση εκπαίδευσης στο νησί 150 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Φλόριντα. Η κατασκευή θα είναι μέρος του λεγόμενου Project 141 – της πρωτοβουλίας για την επέκταση του κινεζικού στρατιωτικού δικτύου.

Αν και οι συζητήσεις για την κατασκευή του εκπαιδευτικού κέντρου -που πρόκειται να κατασκευαστεί στην αμερικανική πλευρά της Κούβας- λέγεται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι η βάση θα χτιστεί. Ο ιστότοπος Politico αναφέρει ότι ένας ανώνυμος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πεκίνου και Αβάνας αφορούν κυρίως το είδος της εκπαίδευσης που θα δοθεί και πώς θα δημιουργηθεί η δομή διοίκησης της βάσης.


Επισήμως, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο ότι κατά την επίσκεψή του στην Κίνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε καταστήσει «πολύ σαφές» στο Πεκίνο ότι η Ουάσιγκτον έχει «βαθιές ανησυχίες για τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών ή στρατιωτικές δραστηριότητες στην Κούβα». Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά».

Ανώνυμες πηγές εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος έχει πράγματι έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της κουβανικής κυβέρνησης για να αλλάξει γνώμη στην Αβάνα. Ειδικότερα, θα είχε επισημάνει τον κίνδυνο για την κουβανική κυριαρχία εάν οι Κινέζοι στρατιώτες σταθμεύονταν στο κουβανικό έδαφος. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Κούβα είπε ότι η μόνη στρατιωτική παραβίαση της επικράτειάς της είναι η ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, η οποία ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, διέψευσε το θέμα την Τρίτη. «Δεν γνωρίζω τι αναφέρατε», είπε όταν ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις. Σύμφωνα με τον Ning, «τα ενδιαφερόμενα μέρη» μπορούν καλύτερα να επικεντρωθούν σε «θέματα που ευνοούν την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Project 141»

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές η Wall Street Journal υποστηρίζουν ότι η κατασκευή της στρατιωτικής βάσης εκπαίδευσης είναι μέρος μιας ευρύτερης κινεζικής πρωτοβουλίας: «Project 141». Αυτή η κωδική ονομασία εμφανίστηκε επίσης τον περασμένο Απρίλιο στα πολυάριθμα μυστικά έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο στις αρχές του τρέχοντος έτους από τον Τζακ Τεϊσέιρα, έναν νεαρό στρατιώτη που είχε πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες άκρως απόρρητων πληροφοριών. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη φιλόδοξη δέσμευση για τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε κινεζικών βάσεων στο εξωτερικό και δέκα τοποθεσιών υποστήριξης υλικοτεχνικής υποστήριξης από τώρα έως το 2030. Για παράδειγμα, η Κίνα θα ήθελε να δημιουργήσει ένα δίκτυο φυλακίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΜΑΣΚΟΥΛΕΣ ΦΊΜΩΤΡΑ
    ΚΆΡΓΑ
    ΔΕΙΛΟΊ !!!
    ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΌΣ ΣΤΡΑΤΌΣ?
    ΑΠΛΑ ΈΧΕΙ ΠΟΛΎ ΚΌΣΜΟ
    ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΈΝΑ... ΌΠΛΑ.
    ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΌΛΟ ΚΙΟΛΟ.

    ΞΕΨΑΡΩΣΕ ΤΟ ΤΖΑΙΝΙΖ.





    Ι'Μ ΠΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις