Δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες στο υποβρύχιο που έχει χαθεί κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού


Σε μια περιπέτεια με άγνωστο τέλος στο βυθό του Ατλαντικού, φαίνεται πως εξελίχθηκε η επιθυμία των επιβαινόντων του τουριστικού υποβρυχίου Titan να γνωρίσουν από κοντά το μυστήριο του θρυλικού Τιτανικού, καθώς το επικρατέστερο σενάριο δείχνει ότι το βαθυσκάφος που δεν έχει δώσει σημάδια ζωής από το απόγευμα της Κυριακής, εγκλωβίστηκε ακριβώς στο αξιοθέατο που πήγε να συναντήσει.

Τα περιθώρια να βρεθούν ζωντανοί στενεύουν λεπτό προς λεπτό, καθώς η παροχή οξυγόνου θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, ώρα Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία των ΗΠΑ και Καναδά σαρώνουν τον Ατλαντικό, αναζητώντας ίχνη από το εξαφανισμένο υποβρύχιο. Δυσοίωνη πρόβλεψη για την κατάληξη του θρίλερ κάνει στο Thesstoday.gr ο διευθυντής θαλάσσιων ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γρηγόρης Ρουσάκης, εκτιμώντας πως το πιο πιθανό είναι το σκάφος να παγιδεύτηκε στα συντρίμμια του φημισμένου ναυαγίου.

“Η πιθανότερη αιτία είναι να μπλέχτηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού. Σε αυτή την περίπτωση, αν έκανε προσπάθειες να απεμπλακεί, καταναλώνοντας ενέργεια, ενδέχεται να ξέμεινε από ρεύμα. Άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι η εισροή υδάτων στο υποβρύχιο, που σημαίνει θάνατο για όλο το πλήρωμα”, εξηγεί ο ερευνητής, προσθέτοντας δε, πως τα βαθυσκάφη έχουν ισχυρά συστήματα ασφαλείας ώστε να προλαμβάνονται τέτοια περιστατικά. “Σε περίπτωση βλάβης, υπάρχει χειρισμός στο υποβρύχιο που αφήνει τα βάρη στον βυθό, βάζει αέρα στα μπαλόνια και δημιουργείται άνωση ώστε να ανέβει στην επιφάνεια. Από τη στιγμή που δε συνέβη αυτό, κάτι άλλο ενδέχεται να προκάλεσε τον θάνατο και το σκάφος να παρασύρθηκε”, τονίζει ο κ. Ρουσάκης.

 
“Μπορεί να περάσουν μέρες μέχρι να το βρουν”

Ο κ. Ρουσάκης υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί το σκάφος, -όπως άλλωστε βρέθηκε και ο Τιτανικός-, ωστόσο το ερώτημα είναι το αν θα βρεθεί πριν σημάνει τέλος χρόνου για το οξυγόνο των πέντε ανθρώπων. “Αν τους βρουν εγκαίρως και είναι στα συντρίμμια, ζωντανοί, θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν να ξεμαγκώσουν, αλλά είναι όλο θέμα τάιμινγκ. Αν τελειώσει ο αέρας, θα βγάλουν με τις ίδιες ενέργειες, μια μακάβρια αμπούλα στην επιφάνεια του νερού”, εξηγεί ο διευθυντής θαλάσσιων ερευνών, ενώ σημειώνει πως μέχρι να το εντοπίσουν, μπορεί να περάσουν και μέρες καθώς στον βυθό επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, που ακόμη και με πλήρη φωτισμό, το φως φτάνει σε ακτίνα μόλις 5-10 μέτρων.

“Ρισκάρουν για την εμπειρία”

Τα βαθυσκάφη έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και όποιος ξεκινάει ένα ταξίδι προς τον βυθό είναι ενήμερος, αναφέρει ο κ. Ρουσάκης. “Στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγαν για ψυχαγωγία, υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να ρισκάρουν για την εμπειρία, για τους ίδιους λόγους που κάποιοι πηγαίνουν στο διάστημα για δύο ώρες”, σημειώνει. “Είναι κάτι πολύ εξεζητημένο, όλοι βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι τεράστιες οι πιέσεις και όλα έχουν να κάνουν με την αντοχή του σκάφους”. Στα τουριστικά υποβρύχια όπως το Titan, μόνο ο χειριστής χρειάζεται να είναι ειδικός, ενώ οι υπόλοιποι είναι απλοί θεατές. “Στο πρόβλημα, δε, φαίνεται και η εμπειρία του χειριστή. Στο πόσο ψύχραιμος θα είναι, τι κινήσεις θα κάνει για να μπορέσει να σώσει το σκάφος χωρίς πανικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις