3ΠΠ: Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία


Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι θα θεωρηθούν ως «αυτούσιοι» συμμετέχοντες στον πόλεμο στην Ουκρανία εάν οι πύραυλοι HIMARS ή Storm Shadow χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία ή την Κριμαία.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Σόιγκου, προειδοποίησε ότι θα στοχεύσει “κέντρα λήψης αποφάσεων” στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι σκοπεύει να διατάξει τον στρατό του να διορίσει τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και άλλους ανώτατους αξιωματούχους στο Κίεβο σύμφωνα με τον Λέο Χόμαν.

Ο Σόιγκου δήλωσε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, με πυραύλους HIMARS και Storm Shadow. Η χρήση αυτών των πυραύλων εκτός της περιοχής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα σήμαινε πλήρη εμπλοκή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύγκρουση, με αποτέλεσμα άμεσες επιθέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, ο υποστράτηγος Ben Hodges, ένας πρόσφατα απόστρατος στρατηγός τεσσάρων αστέρων που διοικούσε όλες τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη, βγήκε πρόσφατα και είπε ότι ο στόχος της Ουκρανίας στην αντεπίθεσή της θα πρέπει να είναι να ανακαταλάβει την «Κριμαία» από τους Ρώσους.

Αυτό το σχόλιο του Χότζες έχει χαρακτηριστεί ως περιττή πρόκληση από αρκετούς άλλους στρατιωτικούς αναλυτές, όπως ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ (συνταξιούχος), ο πρώην πράκτορας της CIA Λάρι Τζόνσον και ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης Άλαστερ Κρουκ.


Η Ρωσία θεωρεί την Κριμαία μέρος της Ρωσίας ενώ η Δύση μέρος της Ουκρανίας και αυτό είναι το ακανθώδες ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει τον πόλεμο σε ένα νέο και επικίνδυνο στάδιο.

Η Κριμαία έχει μια πολύπλοκη ιστορία με τη Ρωσία που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Η Ρωσίδα Τσαρίνα Αικατερίνη η Μεγάλη προσάρτησε την Κριμαία το 1783, δέκα χρόνια αφότου νίκησε τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κομβική Μάχη της Κοζλούτζα.

Η Κριμαία παρέμεινε μέρος της Ρωσίας μέχρι το 1954, όταν η κυβέρνηση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετέφερε την Κριμαία από τη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τη μετακίνηση της πολιτείας Μέιν των ΗΠΑ από τις ΗΠΑ στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ ή σε άλλη επικράτεια των ΗΠΑ. Έτσι, όταν η Δύση υποστηρίζει ότι η Κριμαία πρέπει να είναι μέρος της Ουκρανίας, επιστρέφει στη σοβιετική εποχή, όταν όλες οι σοβιετικές δημοκρατίες εξακολουθούσαν να αντιστοιχούν ουσιαστικά στο Κρεμλίνο, παρόλο που λειτουργούσαν υπό την πρόσοψη ενός ανεξάρτητου κράτους.

Και είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στην Κριμαία μιλάει ρωσικά και προτιμά να είναι μέρος της Ρωσίας παρά της Ουκρανίας.


Δυτικά προπαγανδιστικά μέσα, όπως η βρετανική Daily Mail, παρακάμπτουν όλη αυτή την περίπλοκη ιστορία και απλώς αναφέρουν στις αδαείς μάζες ότι «ο Πούτιν προσάρτησε βίαια τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας το 2014». Αναφέρουν αυτή τη χερσόνησο απλώς ως «Ρωσοκρατούμενη Κριμαία».

Σύμφωνα με το Wilson Center, ο πληθυσμός της χερσονήσου της Κριμαίας – περίπου 1,1 εκατομμύριο το 1954 όταν οι Σοβιετικοί την έριξαν στην Ουκρανική Δημοκρατία – ήταν περίπου 75 τοις εκατό Ρώσοι και 25 τοις εκατό Ουκρανοί.

Το Wilson Center καταλήγει: «Η χερσόνησος είχε σημαντικούς οικονομικούς και υποδομικούς δεσμούς με την Ουκρανία, αλλά οι πολιτιστικοί δεσμοί ήταν γενικά πολύ ισχυρότεροι με τη Ρωσία παρά με την Ουκρανία, και η Κριμαία ήταν ο τόπος μεγάλων στρατιωτικών βάσεων από την τσαρική εποχή και είναι σύμβολο της αυτοκρατορικής Ρωσίας στρατιωτική δύναμη ενάντια στους Οθωμανούς Τούρκους».

Η απομάκρυνση της Ρωσίας από την Κριμαία θα εξαφάνιζε ουσιαστικά ολόκληρο τον ναυτικό της στόλο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στη Σεβαστούπολη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας.

Τον Μάρτιο του 2014, ο λαός της Κριμαίας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία σε εθνικό δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία.

Έτσι, έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να δεχτούν ότι υπάρχουν δύο πλευρές στην περιφερειακή διαμάχη μεταξύ του λαού του Κιέβου και του λαού της Μόσχας, δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιτύχουν μια δίκαιη ειρήνη. Φαίνεται όμως ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, παρά μόνο για το θανάσιμο χτύπημα στη Ρωσία. Εξαιτίας αυτού του παραπλανητικού μονοπατιού που έχουν ακολουθήσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, φαίνεται ότι αυτό το ασταθές μέρος του κόσμου θα παρασύρει και πάλι τα έθνη του κόσμου σε μια καταστροφική παγκόσμια συμπλοκή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις