Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V τέθηκε τελικά για έγκριση από τον ΠΟΥ μετά την άρση των φραγμών, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

 

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V Covid-19 πρόκειται

τελικά να εγκριθεί από τον ΠΟΥ, αφού ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε ότι απομένουν να οριστικοποιηθούν μόνο «μικρές διοικητικές διαδικασίες» μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

 Όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αντιμετώπιζαν τη διαδικασία έγκρισης εγγραφής έχουν επιλυθεί μεταξύ της Μόσχας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο στο TASS το Σάββατο.

«Η θέση της Ρωσίας σχετικά με την προώθηση και την καταγραφή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ακούστηκε. Έχουμε λύσει πλήρως όλα τα ζητήματα μέχρι σήμερα », δήλωσε ο Μουράσκο.

Μέχρι σήμερα, όλα τα εμπόδια έχουν αφαιρεθεί. Επομένως, δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο στην περαιτέρω εργασία σήμερα. Και αυτό μας το επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Μόνο μικρές διοικητικές διαδικασίες απομένουν πριν από την οριστικοποίηση της διαδικασίας έγκρισης, πρόσθεσε ο Μουράσκο, σημειώνοντας ότι η εταιρεία που υποβάλλει την αίτηση είναι έτοιμη να «υπογράψει μια δέσμη εγγράφων [και] να παράγει μια σειρά επιπλέον εγγράφων».

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη Γενεύη την Παρασκευή για να συζητήσουν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την παγκόσμια υγεία. Το αφεντικό του ΠΟΥ χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», ευχαριστώντας τη Ρωσία για την «ισχυρή ηγεσία» της στην καταπολέμηση της φυματίωσης και των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).

 

 

 

Η προφανής ανακάλυψη στη διαδικασία έγκρισης έρχεται μια μέρα αφότου οι ρωσικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών του Sputnik V. Το τρύπημα δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 23.000 ηλικιωμένους ασθενείς, ηλικίας 50 ετών και άνω, δείχνοντας «υψηλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Μουράχσκο την Πέμπτη. Μια πλήρης έκθεση για τις δοκιμές αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα.

Το πρώτο καταγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο κατά του Covid-19, το Sputnik V αντιμετώπισε δυσκολίες να πάρει το πράσινο φως από τον ΠΟΥ. Η διαδικασία έγκρισης έχει συνεχιστεί εδώ και μήνες, με τον παρατηρητή του ΟΗΕ να στέλνει ανάμικτα μηνύματα σχετικά με τη διαδικασία.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο βοηθός διευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, ενός περιφερειακού σκέλους του ΠΟΥ που υπηρετεί την Αμερική, Τζάρμπας Μπαρμπόσα, είπε ότι η διαδικασία έγκρισης είχε «ανασταλεί» εντελώς. Ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ωστόσο, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό, λέγοντας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η κατάσταση σχετικά με την έγκριση του Sputnik V παρέμεινε αμετάβλητη και ο φύλακας περιμένει ακόμη έγγραφα από τους κατασκευαστές.

 

 ΣΧΟΛΙΟ : Tο εμβόλιο Sputnik V θα έπρεπε να έρθει τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα,αφού το ζητά και κόσμος που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις