Χάος στις εκλογές στο Βερολίνο: ψηφίσαν και τα δέντρα, γελούν και τα τσιμέντα!

 

Εκλογές Bundestag, βουλευτικές εκλογές και δημοψηφίσματα - όλα αυτά μαζί ήταν προφανώς πάρα

πολλά για τις εκλογικές αρχές του Βερολίνου. Δημιουργήθηκε έτσι ένα εντυπωσιακό χάος την ημέρα των εκλογών: προσέλευση ψηφοφόρων άνω του 150%, ανήλικοι που είχαν επίσης δικαίωμα ψήφου για τις ομοσπονδιακές εκλογές και ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός άκυρων ψήφων.  

Οι εκλογές στο Βερολίνο γίνονται όλο και περισσότερο περίγελος. Ήδη από την ημέρα των εκλογών έγινε γνωστό ότι τα ψηφοδέλτια είχαν εξαντληθεί σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, επομένως οι εκλογές έπρεπε να συνεχιστούν πέραν της κανονικής λήξης τους στις 6 μ.μ. και ότι ψηφοδέλτια είχαν παραδοθεί σε λάθος εκλογικά τμήματα. 

Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι συνολικά 17 εκλογικές περιφέρειες έδωσαν ένα αποτέλεσμα ψηφοφορίας που ξεπέρασε το εκατό τοις εκατό των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου. Το υψηλότερο ποσοστό πέτυχε το Tempelhof-Schöneberg με 159 τοις εκατό. Το Reinickendorf βρέθηκε λίγο πιο πίσω με 150 τοις εκατό.

Στο Neukölln μοιράζονταν πάρα πολλά ψηφοδέλτια επί πολλές ώρες και ακόμη και ανήλικοι μπορούσαν να ψηφίσουν. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του rbb, ο αριθμός των άκυρων ψήφων ήταν ασυνήθιστα υψηλός σε τουλάχιστον 99 εκλογικές περιφέρειες. Τουλάχιστον 13.120 ψήφοι. Το Charlottenburg-Wilmersdorf είχε υποβάλει μόνο εκτιμώμενα εκλογικά αποτελέσματα: 

"Σύμφωνα με αυτό, 360 ψήφοι θα ήταν έγκυρες και 40 άκυρες σε όλες τις περιφέρειες. Κάποιος μέτρησε σε όλες τις περιφέρειες 88 ψήφους για το SPD, 87 για το CDU, 98 για τους Πράσινους, 30 για την Αριστερά, 18 για το AfD και 39 για το FDP."

Σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες του Βερολίνου, το αποτέλεσμα για τους άμεσους υποψηφίους στις εκλογές για την Bundestag ήταν τόσο οριακό, ώστε οι ηττημένοι υποψήφιοι ζήτησαν επανακαταμετρήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη διεξαχθεί. Στο Reinickendorf, η διαφορά έφτασε τις 44 ψήφους. Στο πλαίσιο των άλλων παρατυπιών, ωστόσο, αναρωτιέται κανείς πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι ένα οριακό αποτέλεσμα.

Η περιφέρεια του Reinickendorf δήλωσε εν τω μεταξύ:

"Αποδείχθηκε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων είχε υπολογιστεί λανθασμένα από τις εφορευτικές επιτροπές. Μετά την εξέταση των εγγράφων, ο αριθμός των ψηφοφόρων πρέπει να μειωθεί σημαντικά και έτσι δεν θα υπερβαίνει πλέον τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου."

Ένα τέτοιο χάος είναι φυσικό να προκαλεί περιφρόνηση και χλευασμό. Αυτό ήταν το σχόλιο του Rainer Wendt, ομοσπονδιακού προέδρου του συνδικάτου της αστυνομίας:

Σε μια πόλη όπου τα αποτελέσματα των εκλογών βασίζονται σε εκτιμήσεις, τα ψηφοδέλτια είναι ανεπαρκή ή παραδίδονται λανθασμένα και η κυβέρνηση έχει μόνο ρόλο θεατή, δεν μπορεί κανείς να είναι επιλεκτικός. Πώς αλλιώς υποτίθεται ότι η κοκκινο-κόκκινο-πράσινη κυβέρνηση θα επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Αν βρισκόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, θα ήμασταν εξοργισμένοι και θα σηκώναμε τα χέρια ψηλά με τρόμο. Αλλά είναι το Βερολίνο, το οποίο κυβερνάται από την αριστερά και, επίσης, στο τέλος, όλα επιτρέπονται.

"Το Βερολίνο έχει εκτεθεί στη διεθνή γελοιοποίηση", σχολίασε επίσης ο απερχόμενος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD και ζήτησε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά με λίγες ελπίδες επιτυχίας.

Οι υπεύθυνοι εκλογών στις περιφέρειες του Βερολίνου ήταν προφανώς υπερφορτωμένοι με το έργο της ταυτόχρονης διεξαγωγής ομοσπονδιακών εκλογών, εκλογών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοψηφίσματος. Η πολιτειακή διευθύντρια εκλογών Petra Michaelis είχε ήδη ζητήσει την αντικατάστασή της μέσα στην εβδομάδα, μετά τις συνεδριάσεις της πολιτειακής εκλογικής επιτροπής στις 11 και 14 Οκτωβρίου.

Ορισμένα από τα προβλήματα ήταν ήδη γνωστά πολύ νωρίτερα. Ήδη από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον περιφερειακό υπεύθυνο εκλογών του Friedrichshain-Kreuzberg, Rolfdieter Bohm, είχε παρατηρηθεί ότι στις κάλπες που είχαν ετοιμαστεί για τις εκλογικές περιφέρειες υπήρχαν λάθος ψηφοδέλτια. "Τότε κάναμε έναν επιτόπιο έλεγχο και παρατηρήσαμε ότι δεν ήταν όλα τα ψηφοδέλτια σωστά ταξινομημένα όπως αναγραφόταν στις κάλπες", είπε. Η αντίδραση ήταν τυπική για το Βερολίνο: αντί να ελεγχθεί πλήρως η ταξινόμηση και να διορθωθεί, επισυνάφθηκε ένα σημείωμα που επεσήμαινε τα λάθη.

Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert, ο οποίος συνήθως δεν σχολιάζει τα περισσότερα γεγονότα, ήταν ασυνήθιστα σαφής:

"Είναι ευθύνη των αρμόδιων αρχών και των ανθρώπων στο Βερολίνο να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη με πολύ ξεκάθαρο τρόπο (...) Μπορείτε να κάνετε καλύτερη δημόσια προβολή για τον εαυτό σας."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι θα τις καταργούσαν. Πρέπει να πιάσουμε τα όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις