Κατάντια! Τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας δίνουν μαθήματα επιβίωσης για να μην πεθάνει ο λαός από την πείνα!

Κατάντια! Τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας δίνουν μαθήματα επιβίωσης για να μην πεθάνει ο λαός από την πείνα! 

 

Η οικονομική καταστροφή, που προκλήθηκε από τη σοσιαλιστική πολιτική, σχεδόν δυο δεκαετιών, στη Βενεζουέλα,έχει κάνει αγνώριστο το πολιτικό τοπίο του κράτους κι έχει επίσης παραμορφώσει το πρόσωπο των ΜΜΕ, τα οποία αναγκάζονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός πληθυσμού που προσπαθεί απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα. Ενώ κάποτε υπήρχαν ξέγνοιαστες σελίδες σε εφημερίδες, με θέματα life style,  υγείας, γυμναστικής και τομείς ενδιαφέροντος των γυναικών - τώρα διαθέτουν σελίδες με συμβουλές επιβίωσης που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις οικογένειες που αγωνίζονται να βρουν βασικά αγαθά, όπως το πετρέλαιο και το αλεύρι.

 Οι εφημερίδες χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να συγκεντρώσουν από εθελοντές σπάνια φάρμακα για οικογένειες των οποίων τα παιδιά πεθαίνουν. Για τις γυναίκες που φοβούνται τη πιθανή άφιξη ενός άλλου στόματος που θα πρέπει να το θρέψουν, τα καταστήματα μοιράζονται τεστ εγκυμοσύνης "κάντο μόνος σου" που παραδέχονται ότι δεν είναι επιστημονικά εγκεκριμένα. Για όσους μαγειρεύουν στο σπίτι, δίνονται συμβουλές για το πώς να αποφύγουν να τρώνε δηλητηριώδεις κονδύλους όταν καθαρίζουν τις άδειες αγορές από ό, τι έχει απομείνει. Για κάθε πολίτη της Βενεζουέλας που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς διαβατήριο, τα καταστήματα μοιράζονται μεταναστευτικές και ταξιδιωτικές διαδρομές σύντομου ταξιδιού, για το πώς θα βγουν έξω από τη χώρα.

 Πέρυσι, ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βενεζουέλας "Daniel Lara Farías" ανέβασε στο twitter: "Είναι μεγάλη αλήθεια ότι ο κομμουνισμός είναι πείνα. Ότι καμιά κομμουνιστική χώρα δεν έχει αναπτύξει ποτέ καμιά συνταγή." κι ένας χρήστης του Twitter αστειεύτηκε πάνω σε αυτό: "Εκτός από εκείνους στο El Nacional: " πώς να φτιάξετε κέικ χωρίς αλεύρι"".

 Μια πρόσφατη συνταγή για το κοινό, που δημοσιεύτηκε στην γυναικεία ιστοσελίδα "Eme de Mujer", διδάσκει πώς να "προετοιμάσετε ένα νόστιμο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, ζάχαρη ή βούτυρο. Ετοιμαστείτε να το δοκιμάστε και να εκπλήξετε την οικογένειά σας! "Η συνταγή αντικαθιστά το άμυλο καλαμποκιού με αλεύρι σίτου και χρησιμοποιεί κρέμα ρυζιού για υφή. Ενώ το αλεύρι καλαμποκιού, ένα κοινό συστατικό στις δημοφιλείς τηγανίτες της Βενεζουέλας, βρίσκεται εδώ και χρόνια στη λίστα των βασικών προϊόντων διατροφής υπό έλλειψη στη χώρα. Το άμυλο καλαμποκιού έχει πάρει τη θέση του και τη θέση πολλών άλλων αγαθών, όπως οι παιδικές τροφές.
 Το "Eme de Mujer" προτείνει επίσης την ανάμιξη αραβόσιτου με χυμό καρότου και γιαουρτιού με νερό, για να δημιουργηθεί μια «οικονομική και αποτελεσματική» καλλωπιστική μάσκα προσώπου.
 Για εκείνους που δεν μπορούν να βρουν άμυλο ή αλεύρι να ψήσουν, μια άλλη εφημερίδα η El Diario de Caracas, δημοσίευσε μια συνταγή για το ψωμί χωρίς αλεύρι. "Εάν δεν είχατε χρόνο να πάτε στο φούρνο, αν το χθεσινό ψωμί δεν ήταν αρκετό για σήμερα ή αν προτιμάτε το μαγείρεμα στο σπίτι, αυτή η εναλλακτική λύση μπορεί να σώσει τον πρωινό σας καφέ ή το πρωινό", συνιστά η συνταγή. Η συνταγή χρησιμοποιεί γάλα σε σκόνη και baking powder ως υποκατάστατο του αλεύρου.
 Το "El Nacional" έχει εδώ και χρόνια μοιράσει και προωθήσει δημιουργικό περιεχόμενο διατροφής. Τον Δεκέμβριο του 2016, για παράδειγμα, μοιράστηκε ένα αρθράκι με τα πιο φθηνά και πιο εύκολα σε πρόσβαση τρόφιμα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους της Βενεζουέλας να τρώνε καλύτερα με τα χρήματα που διαθέτουν. Ο κατάλογος περιελάμβανε σαρδέλες, φτηνή μορταδέλα και γιούκα, έναν αμυλούχο κόνδυλο που είναι βασικό συστατικό της κουζίνας στην Καραϊβική και σε χώρες της Αφρικής.

 Το αρθράκι αυτό όμως δημοσιεύθηκε από το BBC, προτού η δηλητηριώδης πικρή γιούκα σκοτώσει δεκάδες Βενεζουελάνους που βάσισαν την επιβιώσή τους σε αυτό το λαχανικό. Μέχρι το Μάρτιο του 2017, τουλάχιστον 28 είχαν πεθάνει από την κατανάλωση πικρής γιούκα, ένα είδος γιούκας που δεν είναι βρώσιμο και προκαλεί πλήρη υποβάθμιση του πεπτικού συστήματος και των ζωτικών οργάνων.
Οι τραγικοί αυτοί θάνατοι προκάλεσαν ένα κύμα χρήσιμων άρθρων σχετικά με τον τρόπο ταυτοποίησης της πικρής γιούκα. Το "El Nacional" πρότεινε να δαγκώνει κάποιος ένα μικρό μέρος από ακατέργαστο κομμάτι του φυτού, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει άσχημη γεύση (η εδώδιμη ακατέργαστη γιούκα πρέπει να μοιάζει σε γεύση κυρίως με αλεύρι) και να μην τρώει κάποιος γιούκα που είναι δύσκολο να αποφλοιωθεί ή χρειάζεται πολύ χρόνο για να μαλακώσει ενώ βράζει.
 Στα κοινωνικά μέσα, το "El Nacional" μοιράζεται όχι μόνο συνταγές για τρόφιμα και οικιακά προϊόντα, αλλά αναζητά άτομα που διαθέτουν βασικά φάρμακα που οι οικογένειες δεν μπορούν να βρουν στην αγορά.

 Άλλο σάιτ δημοσιεύει συμβουλές για να δει μια γυναίκα αν είναι έγκυος, χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα!!! Εάν η οδοντόκρεμα δημιουργεί αφρό και αλλάζει το χρώμα της, αφού αναμειχθεί με τα ούρα μιας γυναίκας, είναι έγκυος, σύμφωνα με το κόλπο. Το "La Patilla" σημειώνει γρήγορα, ότι "παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτής της μεθόδου, η επιστήμη αρνείται την αποτελεσματικότητά της. Η οδοντόκρεμα τείνει να μην αλλάζει χρώμα, ακόμη και αν είστε έγκυος, ενώ ο αφρός εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω της επαφής της οξύτητας των ούρων με την αλκαλικότητα της οδοντόπαστας.

 Αυτό το κόλπο παρουσιάζει και άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της έλλειψης της οδοντόκρεμας στη Βενεζουέλα. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να βρεθεί από τα τεστ εγκυμοσύνης, ή οποιοδήποτε φάρμακο, αλλά δεν είναι σίγουρο. Τον Ιανουάριο του 2016, ο υπουργός Υγείας του έθνους, είπε στους κατοίκους της Βενεζουέλας να συνηθίσουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους μία φορά την ημέρα, σημάδι ότι το προϊόν ήταν ήδη δύσκολο να βρεθεί.

 Η κακή κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα οδήγησε πολλούς να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βενεζουέλας έχουν και συμβουλές γι 'αυτό, δεδομένου ότι στη Βενεζουέλα έλειπε το χαρτί και το μελάνι για να εκτυπώσει διαβατήρια τον Οκτώβριο (υπάρχουν όμως καταγγελίες, ότι η Βενεζουέλα είχε αρκετό μελάνι και χαρτί για να τυπώνει χιλιάδες διαβατήρια για τους τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής σε περιφερειακές πρεσβείες της για χρόνια).

 Για όσους αναζητούν διέξοδο και δεν έχουν διαβατήριο, ο ιστότοπος Venezuela al Día, συνιστά να πάνε στο Περού. "Το Περού γίνεται ένας ιδανικός προορισμός για τους κατοίκους της Βενεζουέλας, επειδή οι ανήλικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν βασικές υπηρεσίες υγείας, είτε σε δημόσια νοσοκομεία, είτε σε δημόσια προγράμματα χαμηλού κόστους." Το "Maduradas", ένας άλλος ιστότοπος κατά του καθεστώτος, απαριθμεί απλώς τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Βενεζουέλα πριν φύγετε από τη χώρα.



Η ελεύθερη Βενεζουέλα, της εποχής πριν από τον Ούγκο Τσάβες, ανέπτυξε τη φήμη του τροπικού παραδείσου, γνωστού για τις βασίλισσες της ομορφιάς και το νόστιμο φαγητό. Ο πολιτικός ακτιβισμός, τόσο εντός των συνόρων του, όσο και από την εξόριστη κοινότητα της Βενεζουέλας, υπογραμμίζει τη δραματική αλλαγή σε εθνικό επίπεδο που προκάλεσε ο σοσιαλισμός. Οι συγγραφείς του life style και της κοινωνίας, αγωνίζονται να επιβάλουν την κανονικότητα σε μια εποχή χάους, όμως απλά αποδεικνύουν πόσο βαθιά προχωρούν τα πολιτικά τραύματα, παραμορφώνοντας κι αποδομώντας την κοινωνία πολύ περισσότερο από τους ιδεολογικούς συσχετισμούς και τις πολιτικές προτιμήσεις.

 Εμείς ως χώρα βαδίζουμε στα ίδια χνάρια, ακολουθώντας το μοντέλο του κρατισμού, από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά. Αυτό το μαρτυρούν πρωτοπαλίκαρα της αριστεράς, υπέρμαχοι της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης που μίλησε για εθνομηδενιστές κυβερνώντες κι επικίνδυνο αριστερόστροφο φασισμό, αλλά και ο Τάκης Λαζαρίδης, συγκατηγορούμενος με τον Μπελογιάννη,  που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την πολιτική που ασκείται ειδικά από την σημερινή κυβέρνηση.





Και για να αναγνωρίσετε το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελληνική κοινωνία μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μια ακόμα σημαντική μαρτυρία για τις μεθόδους εγκαθίδρυσης του κομμουνιστικού καθεστώτος σε μια χώρα από τα χείλη ενός εφαρμοστή αυτών των σταλινικών μεθόδων και πρώην μέλους της KGB.










ΠΗΓΗ
















































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις