Δραματικές ώρες στην Καταλονία: H τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra δεν υπάκουσε στη Μαδρίτη – Γεμάτο κόσμο τα εκλογικά κέντρα -Προ των πυλών η επέμβαση Εθνοφρουράς
Ηττα για τον Ραχόι και πλέον η Μαδρίτη έχει μόνο μία λύση, αυτή της επέμβασης των δικών της αστυνομικών δυνάμεων και της Εθνοφρουράς! Οι Καταλανοί έχουν ήδη αρχίσει να
σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής της Ισπανίας, παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη.
H τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra δεν υπάκουσε στις εντολές της Μαδρίτης. Μπήκε στα εκλογικά κέντρα αλλά όχι για να εμποδίσει το δημοψήφισμα ή να συλλάβει Καταλανούς! Δείτε βίντεο με τις κάλπεις και τα ψηφοδέλτια να φτάνουν.
VÍDEO: Així arriben les urnes en una col·legi electoral de #SantCugat https://t.co/NEI7pGOTze pic.twitter.com/hsCvd5rdb4— TOT Sant Cugat (@totsantcugat) 1 Οκτωβρίου 2017
Police arrive at this school with orders to evict pro-independence activists. The police are local #Catalan. Activists applaud them. #Spain pic.twitter.com/Zm88AlrVVa— Matt Bradley (@MattMcBradley) 1 Οκτωβρίου 2017
Την ίδια ώρα μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελωνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).
Η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.
Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.
Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.
Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.
Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».
«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.
Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».
Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.
Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…
Έκοψαν» τηλέφωνα και ίντερνετ
Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης.
Και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα».
Αυτά υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.
«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.
Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος μιας από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, υποστήριξε πως ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι «δεν θα ήταν αποτυχία, με δεδομένη τη κρατική «καταστολή».
Χιλιάδες στους δρόμους
Περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η ένωση πολιτών Gure Esku Dago. Η Ένωση που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα. δημοψήφισμα της Καταλονίας
«Διατηρούμε σταθερά τη στράτευσή μας υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουμε», έγραψε στο Twitter η ένωση. Η ίδια ένωση είχε ήδη οργανώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σημαντική διαδήλωση του ίδιου τύπου στη Χώρα των Βάσκων, μια περιφέρεια όπου παραμένουν ισχυρά τα αυτονομιστικά αισθήματα.
Στους δρόμους και για την ενωμένη Ισπανία
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελόνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης. Για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οι υποστηρικτές της οργάνωσαν στην Καταλονία.
«Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!», φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της Βαρκελόνης.
Μερικοί από αυτούς προστατεύονταν από μια ισχυρή νεροποντή με τη βοήθεια μιας μεγάλης σημαίας της Ισπανίας που είχαν απλώσει πάνω από τα κεφάλια σαν μουσαμά.
«Ο Πουτζεμόντ στη φυλακή», φώναζαν άλλοι για τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, που θέλει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Καταλονία: Ζήτησαν παρέμβαση της ΕΕ
Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ ζήτησε μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη.
«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Χωρίς να απευθύνει το μήνυμά του ιδιαίτερα σε κάποιον θεσμό, ανέφερε ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει αυτή τη μεσολάβηση ξέρει ότι θα μπορεί να υπολογίζει στη βούληση της καταλανικής πατρίδας να συμμετάσχει και να κάνει διάλογο…
Και από τη στιγμή αυτή μια ενεργή στάση παρακολούθησης και ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λογική», πρόσθεσε.
«Ζητούν να απαρνηθούμε τα δικαιώματα μας»
Στο δημοψήφισμα «αυτό που δεν θα συμβεί είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας…
Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», δήλωσε επίσης ο Κάρλες Πουτζεμόν. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν από το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Ο ίδιος ζήτησε από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε βία. δημοψήφισμα της Καταλονίας
Ο Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να μην πραγματοποιήσει αυτή την ψηφοφορία που έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Αν η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί κάποια στιγμή ένα νόμιμο δημοψήφισμα.
«Αν το ισπανικό κράτος πει ‘ας συμφωνήσουμε σ’ ένα δημοψήφισμα’… Το σταματάμε αυτό. Ναι προφανώς, αυτή είναι η οδός που όλοι οι Καταλανοί επιθυμούν», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα για το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θέλει πάση θυσία να απαγορεύσει.
«Προσπαθώ να μην αφήνομαι να κυριευθώ από τα συναισθήματα, αν και υπάρχουν σ’ όλους μας… Όμως βασικά αυτές τις στιγμές αισθάνομαι πως έχω να αναλάβω μια μεγάλη ευθύνη. Είναι μια σοβαρή στιγμή».
Η Le Monde
«Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, εκτός του ότι αποσταθεροποιεί την Ισπανία εν μέσω οικονομικής επανεκκίνησης, δεν θα αναγνωριστεί ούτε από τη Μαδρίτη, ούτε από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λύση θα περάσει από την διαπραγμάτευση», αναφέρει, εξάλλου, στο κύριο άρθρο της σήμερα η Le Monde.
Και προσθέτει η γαλλική εφημερίδα:
«Η Ισπανία βρίσκεται μπροστά σε μια από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει κάποιος να φθάσει ως την απόπειρα πραξικοπήματος το 1981 εναντίον της τότε νεαρής ισπανικής δημοκρατίας για να βρει μια παρόμοια δύσκολη κατάσταση. Είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος ότι αυτό που παίζεται την 1η Οκτωβρίου με την αυτοδιάθεση της Καταλονίας αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Είναι σεβαστό το αίτημα των Καταλανών που υπερασπίζονται την εθνική τους ιδιαιτερότητα. Η Καταλονία είναι ιστορία, γλώσσα, οικονομικός δυναμισμός, καλλιτεχνική δημιουργία, όλα ιδιαίτερα. Υπήρξε μια περιοχή που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας του Φράνκο. Είναι σήμερα στην πρώτη σειρά της οικονομικής επιτυχίας της Ισπανίας. Οι Καταλανοί δεν υπερασπίζονται την ταυτότητά τους, αυτή είναι προφανής. Αλλά γιατί θα πρέπει να διακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους προκειμένου να αναγνωριστεί αυτή ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό της Ισπανίας;
Αυτός, σε κάθε περίπτωση, είναι ο στόχος μιας μικρής πλειοψηφίας που βρίσκεται στην εξουσία, στην παρούσα περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία διοργανώνει το δημοψήφισμα της Κυριακής, 1ης Οκτωβρίου. Αν το «ναι» κερδίσει, τότε η περιφερειακή κυβέρνηση θα κηρύξει «την ανεξαρτησία» της Καταλονίας.
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει το νόμιμο δικαίωμα να κηρύξει αυτή την εκλογή παράνομη. Ολα τα συνταγματικά δικαστήρια της χώρας το έκριναν έτσι. Το δημοψήφισμα είναι αντίθετο με το δημοκρατικό Σύνταγμα του 1978, το οποίο επικυρώθηκε από την πλειοψηφία των Καταλανών.
Το Διεθνές Δίκαιο υπερασπίζεται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση μιας εθνικής μειονότητας έναντι της αποικιοκρατίας ή όπως συμβαίνει με τους Κούρδους έναντι μιας κεντρικής κυβέρνησης η οποία τους καταπιέζει με εγκλήματα, με τη βία και με τα βασανιστήρια. Οι Καταλανοί δεν είναι ούτε αποικία ούτε υφίστανται βασανιστήρια -ακόμη λιγότερο απειλούνται με γενοκτονία, όπως συνέβαινε με τους Κούρδους του Ιράκ την εποχή του Σαντάμ Χουσείν.
Επιπλέον, είτε πρόκειται για το Κεμπέκ του Καναδά, είτε για την Σκωτία του Ηνωμένου Βασιλείου, όλα τα δημοψηφίσματα για την αυτοδιάθεση μιας εθνικής μειοψηφίας στο εσωτερικό ενός δημοκρατικού κράτους διοργανώθηκαν σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση. Επομένως όσο κατανοητή είναι η επιθυμία κάποιων Καταλανών να υπογραμμίσουν περισσότερο την ιδιαιτερότητά τους, εξίσου κατανοητή είναι η επιθυμία της Μαδρίτης να γίνει σεβαστός ο νόμος. Από την άλλη, όσο πιο βαρειά είναι η παρέμβαση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραόχι στην Καταλονία, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός των οπαδών της απόσχισης.
Η οικονομική κρίση του 2008 μάτωσε την Ισπανία. Αυτή είναι που έθρεψε την απαίτηση για ανεξαρτησία στο εσωτερικό της Καταλονίας, η οποία έχει την αίσθηση ότι πληρώνει περισσότερα από άλλες περιφέρειες για την επανεκκίνηση της Ισπανίας.
Αλλά το δημοψήφισμα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σε πολλά πράγματα. Θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Και δεν θα αναγνωριστεί ούτε από τη Μαδρίτη ούτε από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μια λύση θα ήταν οι δύο πλευρές να κάνουν πίσω. Να διαπραγματευθούν ώστε να επιστρέψουν στο καθεστώς προχωρημένης αυτονομίας το οποίο είχε θεσπίσει η Καταλωνία το 2006 και ματαιώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2010».
Άγνωστο τι θα πράξει τελικά η αστυνομία
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τους νομικούς τρόπους για να εξαναγκάσει την τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra να εφαρμόσει κατά γράμμα τις διαταγές για αποκλεισμό των εκλογικών τμημάτων. Η ηγεσία των Mossos έχει δηλώσει με σχετική ανακοίνωσή της πως δεν προτίθεται να παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια, ή ταραχές.
Τις τελευταίες ημέρες, οι αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία έχουν κατασχέσει πάνω από τρία εκατομμύρια ψηφοδέλτια και έξι εκατομμύρια φακέλους, ενώ έχει κατασχέσει εκατοντάδες κάλπες και τις φυλάσσουν ώστε να μην χρησιμοποιηθούν την Κυριακή.
Το βράδυ της Πέμπτης (29/9), πάντως, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Ιγουαλάδα της Βαρκελώνης, χωρίς να υπάρξουν ζημιές. Η Εθνοφυλακή τόνισε πως δεν αναγνωρίσθηκαν, ή συνελήφθησαν οι δράστες.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου