Τεράστια φορτία όπλων στέλνει η Τουρκία στην Αλβανία - Γιατί άραγε;

Τεράστια φορτία όπλων στέλνει η Τουρκία στην Αλβανία - Γιατί άραγε; 


Μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού παρέλαβαν οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις από την Τουρκία το τελευταίο εξάμηνο σε μια οφθαλμοφανή προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει
σε περίπτωση "θερμής" ελληνοτουρκικής κρίσης, ένα "δεύτερο μέτωπο" για την Ελλάδα στα βορειοδυτικά σύνορά της.
Οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού, καθώς και ειδικές μονάδες εσωτερικής ασφάλειας, έχουν ήδη αντικαταστήσει τα ρωσικά μοντέλα όπλων με τουρκικής κατασκευής αυτόματα όπλα, όπως τα Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.
Εχουν επίσης προμηθευθεί για ελεύθερους σκοπευτές τα KNT-308, ελαφρά αντιαρματικά M72 LAW, τεθωρακισμένα οχήματα, βομβιδοβόλα των 40 χλστ. πολυβόλα των 0,50'', ενώ συζητούν για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 30 (αναβαθμισμένα), αρμάτων μάχης Μ60Α1, τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra κλπ.
Το Ναυτικό της χώρας ανανεώθηκε στο σύνολό του από την Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει και υποβρυχιακή βάση στο Δυρράχιο.
Το Ναυτικό Ναυπηγείο του Πασαλιμανιού και η στρατιωτική βάση στο Ορίκουμ έχουν πλήρως ανακατασκευασθεί με ναυτικά ραντάρ και οχήματα από τον τουρκικό Στρατό το 1998, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία Στρατιωτικής  Συνεργασίας.
Μια τουρκική εταιρεία βρίσκεται στη σημαντικότερη ναυτική βάση και πάνω από 10 χρόνια προσφέρει εκπαίδευση στους Αλβανούς αξιωματικούς και δοκίμους στις πιο σύγχρονες ναυτικές τακτικές άμυνας και τα πλεονεκτήματα  που προσφέρει η Αλβανία με το κανάλι του Οτράντο αλλά και τον κόλπο του Όρικουμ.
Εν τω μεταξύ η δύναμη των Φρουρών της Δημοκρατίας έχει εκπαιδευτεί και προμηθευτεί τουρκικά όπλα από το 1998, ενώ οι καλύτεροι Τούρκοι εκπαιδευτές έχουν εκπαιδεύσει το Ειδικό Τάγμα της Φρουράς της Δημοκρατίας.
Βάσει συμφωνίας που εγκρίθηκε το 2013 από την αλβανική Βουλή, ανακατασκευάστηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κούτσοβας, ενός από τα τρία στρατιωτικά αεροδρόμια που διαθέτει η Αλβανία στην κεντρική-νότια περιοχή της χώρας
Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή του Μπεράτ, νοτιο-ανατολικά του Ελβασάν (40.7719°N 19.9019°E) με κωδικό κλήσης LAKV, Έχει μήκος διαδρόμου 2.853 μέτρα και η συμφωνία αφορά την επέκτασή του μέχρι τα 3.500 μέτρα και την αναβάθμιση του συνόλου των ραδιοβοηθημάτων, ραντάρ τροσέγγισης κλπ.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι πως απόλυτα έγκυρες πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι σε πρωτόκολλο που δεν κοινοποιήθηκε στην αλβανική Βουλή, προβλέπεται η χρήση του αεροδρομίου και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις!
Πρακτικά και από την στιγμή που η τουρκική παρουσία θα είναι μόνιμη στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια τουρκική αεροπορική βάση από την οποία στην καλύτερη για εμάς περίπτωση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. ως σημείο εξόρμησης ελικοπτέρων ομάδων ειδικών δυνάμεων για διενέργεια επιδρομών στα μετόπισθεν της κύριας ελληνικής αμυντικής γραμμής.
Τουρκικά ελικόπτερα εφόδου μπορούν μέσα σε 30' από την αεροπορική βάση της Κούτσοβα να φτάσουν  στα ενεργειακά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας σε Κοζάνη και Φλώρινα να αποβιβάσουν ομάδες ειδικών δυνάμεων και να αποχωρήσουν υπό την κάλυψη του σκότους με πλήρη ασφάλεια, αφού πρώτα θα έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα καταστρέφοντας τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής!
Να πούμε ότι στον πόλεμο των Φόκλαντς το 1982 οι Βρετανοί εκτέλεσαν ανάλογες επιχειρήσεις σε αεροπορικές βάσεις των Αργεντινών εξορμώντας από την Χιλή.
Επίσης, οι  αλβανικές ειδικές δυνάμεις έχουν εκπαιδευθεί από τον τουρκικό στρατό καθώς και η ταξιαρχία των μεταφορικών ελικοπτέρων  της Φάρκε.
Εδώ και είκοσι χρόνια, ήδη, Αλβανοί δόκιμοι αποφοιτούν από την τουρκική Ακαδημία Άμυνας και κάθε χρόνο ένα μέρος των αποφοίτων προστίθεται στον αλβανικό στρατό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα Τίρανα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2015, υπογράφηκε επίσης, μια αμυντική συμφωνία που αύξησε σημαντικά τις ενισχύσεις προς τις αλβανικές ΕΔ.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις