Rocky Balboa: Το Παρασκήνιο της Θρυλικής Ταινίας
Στις 21 Νοεμβρίου 1976, σε κινηματογράφο της Νέας Υόρκης, προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία Rocky. Μία ιστορία ενός ημιεπαγγελματία πυγμάχου με ιταλική καταγωγή, που
μέσα από την αφάνεια εκμεταλλεύτηκε τη μία και μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, κερδίζοντας το σεβασμό όλων αλλά και την προσωπική του αυτοεκτίμηση. Αν και το σενάριο είναι γνωστό σχεδόν σε όλους, όπως και οι πέντε ταινίες που ακολούθησαν έπειτα από τη συγκεκριμένη πρεμιέρα, δεν είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι έχουν μάθει την αληθινή ιστορία του Rocky Balboa. Εσείς την γνωρίζετε;
Chuck Wepner The «Real Rocky»
Όλα ξεκίνησαν λοιπόν το βράδυ της 24ης Μαρτίου 1975, όταν ο άγνωστος τότε ηθοποιός Sylvester Stallone γύριζε σπίτι του έχοντας παρακολουθήσει τον πυγμαχικό αγώνα του θρυλικού Muhammad Ali με αντίπαλο τον (πρώην Πεζοναύτη) Chuck Wepner στο Richfield Coliseum του Ohio (1). Μία αναμέτρηση που αναμενόταν εύκολη υπόθεση για τον Ali, αποδείχθηκε η «ευκαιρία ζωής» για τον Chuck Wepner. Όχι μόνο δεν έπεσε knock-out στους πρώτους γύρους, αλλά κατάφερε να ρίξει εκείνος τον Muhammad Ali στο «καναβάτσο» στα μέσα του ένατου γύρου! (Η εκδοχή του Ali ωστόσο, είναι πως έπεσε γιατί ο Wepner του πάταγε το πόδι). Βιάστηκε μάλιστα να πει στον προπονητή του «Al, start the car. We’re going to the bank. We are millionaires.» Ο προπονητής Al όμως που έβλεπε πίσω από τον αθλητή του, απάντησε «You better turn around. He’s getting up and he looks pissed off»
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η επικράτηση του Ali με knock-out στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, αλλά την «παράσταση» είχε κλέψει ο σκληρός Chuck που λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση είχε δώσει την εξής απάντηση σε δημοσιογράφο ο οποίος τον ρώτησε αν θα μπορούσε να επιβιώσει στο ρινκ ενάντια στον Πρωταθλητή: «I’ve been a survivor my whole life… Ιf i survived the Marines (πεζοναύτες), I can survive Ali». Ήταν κοντά λοιπόν στο να πραγματοποιήσει την απάντησή του, αλλά αυτό δεν άλλαξε κάτι για τον Sylvester Stallone. Οι πρώτες σκέψεις για το μελλοντικό σενάριο ήταν γεγονός. Έπειτα από τρεις ημέρες (3) είχε γράψει ο ίδιος το 90 σελίδων σενάριο της ταινίας και σύντομα το παρουσίασε στην εταιρεία «United Artists» για να υπάρξει συμφωνία κινηματογραφικής παραγωγής.
Διαβάζοντας το σενάριο, έγινε αντιληπτό πως ο ηθοποιός είχε σαφώς εμπνευστεί από τον παραπάνω ιστορικό αγώνα, αλλά είχε ορισμένες ακόμη πηγές επιρροής. Πρώτη πηγή ήταν το όνομα και η ζωή ενός από τους κορυφαίους πυγμάχους όλων των εποχών, του ιταλικής καταγωγής Rocky Marciano. Ένας χαρακτήρας σκληρός όπως στην ταινία ο Rocky Balboa, που με «όπλο» τις γροθιές του ξέφυγε από την φτώχεια και την ανωνυμία, προς τα πλούτη και την παγκόσμια αναγνώριση. Δεύτερη πηγή έμπνευσης ήταν η αυτοβιογραφία «Somebody Up There Likes Me» (και ταινία το 1956 με πρωταγωνιστή τον Paul Newman) του επίσης ιταλικής καταγωγής πυγμάχου Rocky Graziano ο οποίος ακολουθεί μια ανάλογη διαδρομή. Τρίτον, ιδιαίτερα για κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, όπως η προπόνηση στο ψυγείο κρεάτων και το τρέξιμο προς την κορυφή της σκάλας του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας, o Stallone εμπνεύστηκε από την πραγματική ζωή του θρύλου της πυγμαχίας Joe Frazier (5). Τέλος, ο Frazier και οι μυθικές αναμετρήσεις του με τον Muhammad Ali, οδήγησαν στη δημιουργία του χαρακτήρα-πυγμάχου Apollo Creed, o οποίος ταυτίζεται ουσιαστικά με τον χαρακτηριστικά γνωστό «πολυλογά» Ali.
Ο Joe Frazier δοκίμαζε συχνά τις γροθιές του σε κρεμασμένα κρέατα την περίοδο που δούλευε σε σφαγείο της Φιλαδέλφειας, όπως και ο Rocky στη ταινία
O Stallone αν και είχε προσφορά 350.000 δολαρίων για να πουλήσει το σενάριο και να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε άλλον ηθοποιό (Robert Redford, Ryan O’Neal, Burt Reynolds, James Caan) επέμεινε και τελικά συμφώνησε να είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής. Ρίσκαρε όμως καθώς είχε μόνο 106 δολάρια στην τράπεζα και σκόπευε να πουλήσει ακόμα και τον σκύλο του γιατί αδυνατούσε να τον συντηρήσει! (5-6) Οι παραγωγοί Irwin Winkler και Robert Chartoff πρότειναν λοιπόν στο Stallone να συνεχίσει χωρίς μισθό ως σεναριογράφος, άλλαξαν αρκετές φορές το αρχικό σενάριο και περιόρισαν τον προϋπολογισμό της ταινίας στο 1 εκατομμύριο δολάρια όταν λήφθηκε η απόφαση να είναι εκείνος ο πρωταγωνιστής και όχι κάποιος γνωστός ηθοποιός της περιόδου.
O Garrett Brown πάνω στο ρινγκ με τη Steadicam για τα δύσκολα πλάνα του αγώνα Rocky-Apollo
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν σύντομα και ολοκληρώθηκαν σε μόλις 28 ημέρες! Το ρόλο της Adrian υποδύθηκε τελικά η Talia Shire και όχι η Carrie Snodgress όπως αρχικά ήθελαν οι παραγωγοί, ενώ το ίδιο συνέβη με τον επαγγελματία πυγμάχο Ken Norton που δεν συμμετείχε όπως σχεδιαζόταν. Το ρόλο του Apollo Creed πήρε ο μη πυγμάχος Carl Weathers. Σε αρκετές σκηνές προπόνησης και αγώνων χρησιμοποιήθηκε η Steadicam του Garrett Brown, μία κάμερα καινοτομία για εκείνη την εποχή. Επίσης, σε αρκετά λάθη της παραγωγής που έθεταν άμεσα θέμα κόστους, έγιναν αυθόρμητες αλλαγές στους διαλόγους για να μην γίνουν αντιληπτά στο κοινό. Όπως για παράδειγμα η πολύ φαρδιά ρόμπα που φορά ο Rocky πριν το αγώνα. Η οικονομική «στενότητα» ανάγκασε την εισαγωγή στη σκηνή μιας σύντομης, αστείας αναφοράς του Stallone για το μέγεθος της ρόμπας που του διάλεξαν. Αξιοσημείωτο ακόμη το γεγονός πως ήταν τόσο χαμηλού κόστους η παραγωγή, που στην ταινία συμμετείχαν ακόμη και συγγενικά πρόσωπα του Stallone όπως ο πατέρας του που χτυπάει το καμπανάκι των γύρων σε έναν από τους αγώνες, ο αδελφός του που υποδύεται έναν τραγουδιστή και η πρώην γυναίκα του που είχε αναλάβει η ίδια την φωτογραφία της όλης παραγωγής λόγω ανάγκης περικοπών.
Τα γυρίσματα όπως είπαμε τελείωσαν σε λιγότερο από ένα μήνα, η πρεμιέρα προγραμματίστηκε και ο Sylvester Stallone είχε παίξει «το στοίχημα της ζωής του». Όπως άλλωστε είχε πει ο ίδιος, δεν θα συγχωρούσε ποτέ στον εαυτό του αν είχε πουλήσει το σενάριο χωρίς να έχει ο ίδιος τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κυριολεκτικά άλλαξε την μετέπειτα καριέρα του. Χρειάστηκαν μερικά λεπτά μετά το τέλος της πρεμιέρας για να αντιληφθεί πως η ταινία και ο χαρακτήρας που πίστεψε θα γινόταν μια μεγάλη εμπορική επιτυχία. Κανείς δεν περίμενε φυσικά πως με μία παραγωγή μόλις ενός εκατομμυρίου δολαρίων, θα έμπαιναν στο ταμείο συνολικά 225.000.000 (!) καθιστώντας το Rocky ως τη νούμερο 7 ταινία όλων των εποχών στη σχέση κόστους-εσόδων! Η ταινία στο πέρασμα των επόμενων δεκαετιών έγινε κλασική και ο Rocky σύμβολο δύναμης, επιμονής και θέλησης. Μπορεί ο Stallone να μην αναγνώρισε ποτέ ευθέως την απόλυτη έμπνευση του από την εντυπωσιακή εμφάνιση του Chuck Wepner απέναντι στο Muhammad Ali (7), αλλά σίγουρα εκείνο το βράδυ «γεννήθηκε» η ιδέα του Rocky Balboa που χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν και αγάπησαν σε ακόμη 5 ταινίες μέχρι το 2006.
.
To trailer της πρώτης ταινίας (1976):
Τα τελευταία λεπτά του Rocky Balboa στο Ρίνγκ (2006):
. O Sylvester Stallone αφηγείται ο ίδιος στη κάμερα την ιστορία του Rocky, του χαρακτήρα που όπως θα δείτε αναπολεί με συγκίνηση…
4 μέρη – 27 λεπτά / Δείτε τα προτεινόμενα videos για τα υπόλοιπα 3 μέρη
Μικρές Λεπτομέρειες:
- Το όνομα του Rocky στο αρχικό σενάριο του Stallone ήταν Robert Balboa.
- Στον αγώνα Apollo Creed-Rocky Balboa, οι παραγωγοί δυσκολεύτηκαν να γεμίσουν με κομπάρσους το γήπεδο καθώς οι οικονομικές δυνατότητες ήταν περιορισμένες. Οι άδειες θέσεις είναι ορατές σε ορισμένες σκηνές.
- Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ο Stallone έκοψε το κάπνισμα καθώς δεν άντεχε σε ορισμένες περιπτώσεις την προπόνηση.
- Στην σκηνή που ο Rocky τρέχει στους δρόμους της Φιλαδέλφειας, στην πραγματικότητα ο Stallone τραυματίστηκε και κατέληξε με καροτσάκι στο νοσοκομείο.
- Η σκηνή με την Adrian στο παγοδρόμιο ήταν σχεδιασμένη να περιλαμβάνει εκατοντάδες κομπάρσους, αλλά και πάλι λόγω προϋπολογισμού κατέληξε να είναι παρόντες μόνο οι δυο τους και ο καθαριστής της πίστας.
- Ο σκύλος Butkus της ταινίας, ήταν ο πρ
- αγματικός σκύλος του Stallone.
- Η αφίσα της ταινίας αν και τυπώθηκε-δημοσιεύτηκε σε χιλιάδες αντίτυπα, τελικά η συγκεκριμένη σκηνή του Rocky με την Adrian κόπηκε στο μοντάζ.
- Κατά τα γυρίσματα της αναμέτρησης Rocky-Apollo, τραυματίστηκαν πραγματικά και οι δύο ηθοποιοί. Ο Stallone στα πλευρά και ο Weathers (Apollo) στη μύτη. Ακριβώς το ανάποδο δηλαδή σε σχέση την ταινία.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου