Τελικά το Βερολίνο χάρηκε για λίγο: Η Τ.Μέι σχηματίζει κυβέρνηση και... φουλ για Brexit

Τελικά το Βερολίνο χάρηκε για λίγο: Η Τ.Μέι σχηματίζει κυβέρνηση και... φουλ για Brexit 


Τελικά η Τ.Μέι είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να περάσει το θέλημα του Βερολίνου και των Βρυξελλών και παρά την ουσιαστική ήττα της στις εκλογές αφού δεν
πέτυχε την αυτοδυναμία θα προχωρήσει προς σχηματισμό κυβέρνησης καθώς σε λίγη ώρα (14:30 ώρα Ελλάδος) επισκέπτεται την Βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να ζητήσει εντολή σχηματισμού, με την υποστήριξη αλλά χωρίς την συμμετοχή, του βορειοιρλανδικού κόμματος DUP.
Εν ολίγοις το Ώλστερ είναι αυτό που θα βγάλει τα «κάστανα από τη φουφού». Παραδοσιακά το Ώλστερ (Β.Ιρλανδία) τουλάχιστον στο πλειοψηφόν προτεσταντικό στοιχείο υποστηρίζει τους Τόρις και στην παρούσα φάση θα βάλει «πλάτη» στις κρίσιμε διαπραγματεύσεις που ακολουθούν για το Brexit
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βρετανικά μμε, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την υποστήριξη των Ιρλανδών, που βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι από τις εκλογές.
Βάσει της τελικής εκτίμησης που μεταδίδει το BBC, οι Συντηρητικοί της Μέι κερδίζουν 318 έδρες, μόλις οκτώ λιγότερες από τις απαιτούμενες για την αυτοδυναμία. Με την στήριξη του ιρλανδικού κόμματος DUP (τo Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας) με τις 10 έδρες, εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για να νομοθετεί, αν και όπως μεταδίδει το Sky News, οι Ιρλανδοί υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει ανάγκη επίσημου συνασπισμού».
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία.
Η τελική συμφωνία με το DUP, που ανακοινώθηκε από το ιρλανδικό κόμμα και αναμένεται να επισημοποιηθεί αργότερα σήμερα, απέδειξε πως οι εκτιμήσεις για πολυήμερες διαπραγματεύσεις τελικά ήταν εσφαλμένες.
Είναι δεδομένο ότι το Ωλστερ θα στηρίξει το Brexit και η Μέι είναι αποφασσισμένη να το φέρει εις πέρας παρά τις αντιδράσεις των νεοταξιτών φιλοευρωπαίων
Οσον αφορά τα αποτελέσματα, με καταμετρημένες 649 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί πήραν 318 έναντι των Εργατικών που έχουν 261, ενώ 35 έδρες παίρνει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 67,9% , το υψηλότερο ποσοστό από το 1997. Είναι σαφές ότι όσοι είχαν ψηφίσει κατά του Μπρέξιτ κινητοποιήθηκαν για να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές

Συντηρητικοί 318 έδρες (42,4%) Εχασαν 12 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές

Εργατικοί 261 έδρες (40,1%) Κέρδισαν 31 έδρες

SNP 35 έδρες (3,1%) Εχασαν 19 έδρες

DUP 10 έδρες (0,9%) Κέρδισαν 2 έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 έδρες (7,3%) Κέρδισαν 3 έδρες

Αλλοι 13 έδρες







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις