Στις 25 Σεπτεμβρίου δημιουργείται το κράτος του Κουρδιστάν!

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοσμοϊστορικές εξελίξεις - Στις 25 Σεπτεμβρίου δημιουργείται το κράτος του Κουρδιστάν! 


Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι Κούρδοι του Ιράκ, ετοιμάζοντας το έδαφος για τη
φημολογούμενη δημιουργία του νέου κουρδικού κράτους, υπό την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.
Θα είναι το πρώτο μη αραβικό κράτος στη Μέση Ανατολή που θα δημιουργηθεί μετά το 1971 και "ανακατεύει την τράπουλα" σε συγκλονιστικό βαθμό.
Το θέμα είναι πλέον πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, η οποία πάντως με την κυβέρνηση Μασούντ Μπαρζανί στο αυτόνομο Κουρδιστάν τα πήγαινε πολύ καλά. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το πώς θα αντιδράσουν και οι Κούρδοι της Συρίας, αλλά φυσικά και οι κουρδικοί πληθυσμού της νοτιοανατολικής Τουρκίας , καθώς δίπλα τους θα δημιουργηθεί το πρώτο κουρδικό κράτος.
Η συνθήκη των Σεβρών του 1920 (Αύγουστος) προέβλεπε την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, αλλά αυτό άλλαξε με την συνθήκη τος Λωζάνης.
Οι ηγέτες της ημιαυτόνομης περιοχής των Κούρδων στο Ιράκ συμφώνησαν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις 25 Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία θα λάβει χώρα στις τρεις κουρδικές επαρχίες του Ιράκ, αλλά και σε περιοχές του Κουρδιστάν εκτός.
Η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις προθέσεις των Κούρδων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αντίθετη στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Στο ζήτημα των Κούρδων εμπλέκονται τόσο η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν, όσο και οι ΗΠΑ.









ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις