Ποσό τραγική θα ειναι μια τρομοκρατική επίθεση με ραδιενεργά όπλα;

image


Η καταστροφή του Τσερνομπίλ προκάλεσε κατ ‘εκτίμηση 16.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς , ενώ η Φουκουσίμα δεν προκάλεσε κανένα. Μια συγκλονιστική σειρά από μεταβλητές καταδεικνύουν τη ζημιά που θα μπορούσε να έχει μια συγκεκριμένη
πυρηνική ή ραδιολογική συσκευή . Αλλά η μοντελοποίηση των επιπτώσεων αυτών των συσκευών έχει γίνει πιο εύκολη και πιο κοινoποιήσιμη, χάρη στο Διαδίκτυο .
Δεν αποτελεί μυστικό ότι οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS “ενδιαφέρονται για την διασφάλιση των πυρηνικών υλικών, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για τρομοκρατικές επιθέσεις,” είπε στο Κέντρο Στρατηγικών Διεθνών Μελετών ο Δρ Τίμοθι Jorgensen, καθηγητής ιατρικής για την ακτινοβολία στο Πανεπιστήμιο Georgetown και συγγραφέας του Strange Glow: η ιστορία της ακτινοβολίας,.
Πώς θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης επίθεσης; Το είδος και το μέγεθος της βόμβας, τα υλικά που χρησιμοποιούνται,η έκρηξη από τον αέρα σε σχέση με το έδαφος, η πυκνότητα του πληθυσμού, ακόμα και του ανέμου μπορεί να μας βοηθήσουν να προβλέψουμε τις αυξήσεις του κινδύνου του καρκίνου, τους θανάτους από έκρηξη μιας βόμβας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των θανάτων από ασθένειες λόγω ακτινοβολίας.
«Η κατανομή των δόσεων εντός του πληθυσμού καθορίζουν τους επιζώντες», λέει ο Jorgensen. «Μπορείτε να προβλέψετε το είδος και τη σοβαρότητα των συνεπειών για την υγεία από απλά γνωρίζοντας τις δόσεις μεταξύ των ατόμων.»
Οι οργανισμοί μας απορροφούν την ακτινοβολία μέσα από την πορεία της κανονικής εμπειρίας της ζωής. Για παράδειγμα, μπορούμε να απορροφήσουμε 3,0 millisieverts (μια κοινή μέτρηση της απορρόφησης της ακτινοβολίας του σώματος, συντομογραφία mSv) από μία μαστογραφία. Τρώγοντας 1.000 μπανάνες προσθέτεις άλλο ένα 0,1 mSv για το σώμα μας. (Μπανάνες, όπως και όλα τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού υλικού.)
Φυσικά, το σώμα μας απορροφά πολύ περισσότερη ακτινοβολία, αν είμαστε κοντά σε μια πιο ισχυρή πηγή, όπως μια έκρηξη ατομικής βόμβας ή μια μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Στα 1.000 mSv, ακτινοβολίας κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία, προβλήματα στο δέρμα και βέβαια θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου .
Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού που λαμβάνει μια δόση 5.000 mSv θα πεθάνει. Αυτό το σημείο είναι γνωστό ως η θανατηφόρας δόση 50 (LD50).
Σε περιπτώσεις όπου οι δόσεις είναι άνω των 10.000 mSv ο θάνατος θα έρθει σε ώρες. Σε μια κανονική κατανομή των δόσεων ακτινοβολίας, αφήνεται ένας μικρός αριθμός θεραπεύσιμων θύματων.
Δυστυχώς, οι ικανότητές μας για τη θεραπεία των θυμάτων εντός αυτού του φάσματος δεν έχουν βελτιωθεί πολύ. Οι περισσότεροι θάνατοι από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές ή το ωστικό κύμα της έκρηξης , και λιγότερο από το 10 τοις εκατό του συνόλου των θανάτων ήταν μέσα στην θεραπεύσιμη “δεξαμενή”. Αν συνέβαινε ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα σήμερα, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων μόνο κατά 5 τοις εκατό, λέει ο Jorgensen.
«Βρώμικες Βόμβες»
Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι επιτιθέμενοι στις Βρυξέλλες είναι μια από πολλές “θυγατρικές “ του ISIS που επιδιώκουν την απόκτηση “βρώμικων” βόμβων, ανανεώνοντας τους φόβους για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της τρομοκρατίας .
Βρώμικες βόμβες, επίσης γνωστές ως ακτινολογικές συσκευές διασποράς (RDDs), στην πραγματικότητα δεν είναι τα πυρηνικά όπλα. Αν και διανέμουν μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού κατά την έκρηξη, η έκρηξη τους είναι πολύ θανατηφόρα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται σε ραδιενεργό έκρηξη δεν θα λάβουν μια θανατηφόρα δόση.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από την Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής, μια βρώμικη βόμβα “δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θανάτων και και τραυματισμών”, αλλά “θα μπορούσε να αφήσει δισεκατομμύρια δολάρια ζημιών που οφείλονται στο κόστος της εκκένωσης, μετεγκατάστασης και καθαρισμού», επιβεβαιώνοντας την φήμη τους ως «όπλα μαζικής αναστάτωσης.”
«Πρόσφατες αναφορές από το Ιράκ προειδοποιούν ότι Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έχει ήδη κλέψει αρκετό υλικό για να “χτίσει” μια βρώμικη βόμβα που θα μπορούσε να μολύνει μεγάλα τμήματα μιας πόλης και θα κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές”, αναφέρει η έκθεση.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι τρομοκράτες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μια βρώμικη βόμβα από ό, τι άλλες ραδιενεργές συσκευές, διότι οι βρώμικες βόμβες είναι λιγότερο τεχνικά περίπλοκες για την κατασκευή και απαιτούν υλικά που είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις