"Καταργούν τον Χριστιανισμό στην Ελλάδα;"

filis00



Σε κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και στον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη στη Βουλή με αφορμή την απαγόρευση από το υπουργείο της παρουσίας κληρικών στις σχολικές αίθουσες, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κάλεσε τον υπουργό
να δώσει εξηγήσεις για την απαγόρευση στον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο να μιλήσει σε Γενικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης όπου είχε προσκληθεί.
Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης μίλησε για «κοσμικό, δημοκρατικό σχολείο», υποστηρίζοντας πως «το σχολείο δεν είναι δυνατόν να δίνει βήμα μαθήματος σε οποιονδήποτε τρίτο παράγοντα που δεν είναι εκπαιδευτικός».
Σημείωσε για το περιστατικό πως «προφανώς αν ήταν αυτή η αξίωση να γίνει η ομιλία του μέσα στο μάθημα των θρησκευτικών, ορθώς το υπουργείο δεν έδωσε άδεια, αφού δεν υπήρξε σχετικό αίτημα» και πως «δεν θα μετατραπούν τα σχολεία σε μια αγορά ομιλιών της μιας ή της άλλη κατεύθυνσης». «Το αξίωμα του καθενός δεν σημαίνει ότι μπορεί να μπαίνει στο σχολείο. Υπάρχουν κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου», συμπλήρωσε.
Ο κ. Βορίδης απάντησε: «Ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι» για να εξηγήσει πως «η υποκρισία είναι ότι πίσω από τις φράσεις "κοσμικό, δημοκρατικό σχολείο" βρίσκεται το αποκαθαρμένο από το συνταγματικά επιβαλλόμενο γεγονός ότι έχουμε επικρατούσα Θρησκεία και σε αυτό το Σύνταγμα ορκίζεστε και υπάρχει υποχρέωση για την καλλιέργεια θρησκευτικής και εθνικής συνειδήσεως, γιατί ακριβώς έχουμε επικρατούσα θρησκεία».
Ο κ. Φίλης επιχειρώντας να απαντήσει στα περί «επικρατούσας θρησκείας» ήγειρε ζήτημα για τις συνταγματικές σχέσεις εκκλησίας- πολιτείας με ενδεχόμενη αλλαγή και του σχετικού ορισμού ενόψει της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση συνταγματικής αναθεώρησης
«Όντως το σύνταγμά μας μιλά για επικρατούσα Θρησκεία» είπε και υποστήριξε ότι συνταγματολόγοι ερίζουν για το αν ο «συνταγματικός νομοθέτης», με τον όρο «επικρατούσα», αναφέρεται σε ρύθμιση ή σε διαπιστωτική πράξη.
«Με τον όρο επικρατούσα εννοούμε διαπιστωτική άποψη -το τι πιστεύει δηλαδή η πλειοψηφία των πολιτών - ή είναι επικρατούσα με βάση ρύθμιση στα όρια της Επικράτειας, έχουμε δηλαδή κρατική θρησκεία. Αυτό έχει να κάνει με την συνταγματική αναθεώρηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι η συνταγματική επιταγή για καλλιέργεια της θρησκευτικής ταυτότητας σημαίνει «καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης και όχι προσηλυτισμό ή κατήχηση. Εννοούμε παρουσίαση της ορθόδοξης θρησκείας. Τα πολιτιστικά συμφραζόμενα και όχι κατήχηση».
Στους δημοσιογράφους όμως σε συνομιλία του υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί αλλαγές στις συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος αλλά ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα τίθενται από συνταγματολόγους.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις