Σε ποιόν ανήκει το internet?

http://techblog.gr/wp-content/uploads/2015/11/who-owns-the-internet-1.jpg

Το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, μας φαίνεται δεδομένο όπως το ρεύμα και το νερό της βρύσης. Όταν είμαστε έξω ψάχνουμε συνέχεια για δωρεάν WiFi. Πώς δουλεύει όμως και σε ποιόν ανήκει το internet; Η μεταφορά των δεδομένων τηλεφωνίας και ιντερνετ γίνεται με το κλασικό καλώδιο το οποίο συνδέει όλες τις ηπείρους μεταξύ τους.
Υπάρχουν ειδικά εξοπλισμένα πλοία που έχουν ως σκοπό την εγκατάσταση και επισκευή βλαβών κατά μήκους αυτού του καλωδίου. Πρόκειται
για καλώδια οπτικών ινών που διασχίζουν ωκεανούς και καλύπτουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιάδων μιλίων.
http://techblog.gr/wp-content/uploads/2015/11/who-owns-the-internet-2.jpg
Καταρχήν το internet χρησιμοποιεί ίδια πρωτόκολλα για όλους. Ολοι μιλάν την ίδια γλώσσα δηλαδή. Και αυτό είναι το μαγικό,να μπορούν να το χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά δίκτυα υπολογιστών. Χωρίς ίδιους όρους και κανόνες για όλους δεν θα υπήρχε επικοινωνία. Φανταστείτε να είστε σε ένα δωμάτιο με 10 ανθρώπους και όλοι να γνωρίζουν μόνο την μητρική τους γλώσσα.
Το σύνολο του internet αποτελείται από routers, acess points, καλώδια όπως έχουμε πει ήδη, δορυφόρους και υπολογιστές. Είναι ένα παγκόσμιο σύστημα που μεγαλώνει κάθε μέρα. Νέοι υπολογιστές συνδέονται συνέχεια, νέες ιστοσελίδες δημιουργούνται κάθε μέρα και νέες απομακρυσμένες περιοχές αποκτούν πρόσβαση στο internet.
Και ενώ αποτελείται από διάφορα μικρά τμήματα δημιουργείται ένα γενικό σύνολο. Τι σημαίνει όμως αυτό ? Υπάρχει ένας και μοναδικός ιδιοκτήτης του internet που να μπορεί να το ελέγχει; Και είναι αυτό εφικτό όταν τα καλώδια διασχίζουν όλες τις ηπείρους;
Η απάντηση φυσικά είναι πως δεν ανήκει σε κανέναν και αυτό είναι το ωραίο κατά την γνώμη μου. Άν δούμε το internet συνολικά σαν ένα ενιαίο δίκτυο δεν ανήκει σε κανέναν. Υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι βάζουν τους κανόνες και ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του αλλά δεν έχουν καμία ιδιοκτησία. Όπως και καμία κυβέρνηση άλλωστε ή ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι της ανήκει το internet.
Για να μην σε μπερδεύω είναι όπως το τηλέφωνο. Μπορείς να πάρεις στην άλλη άκρη του κόσμου τηλέφωνο τον φίλο σου αλλά σαν σύνολο δικτύου δεν ανήκει σε κανέναν. Μόνο που το internet είναι πιό πολύπλοκο.
Από την άλλη μεριά κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες στο internet.Πρόκειται για όλες τις εταιρείες και όλες τις ιστοσελίδες στις οποίες σερφάρεις και αναζητάς πληροφορίες καθημερινά γιατί αυτές καθορίζουν τον τρόπο που αλληλεπιδράς με το ιντερνετ ακόμα και στο κομμάτι της αισθητικής και του σχεδιασμού.
Δεν θα σε μπερδέψω με ορολογίες αλλά για να συνδεθεί κάποιος στο internet σήμερα θα πρέπει να συνδεθεί μέσω ενός τοπικού παρόχου (ISP) η εταιρεία δηλαδή στην οποία πληρώνεις κάθε μήνα τον λογαριασμό σου. Άρα οι πάροχοι internet είναι δυνατόν να ελεχθούν από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως καθώς υπόκεινται στους νόμους της κάθε χώρας για το επίπεδο περιεχομένου που θα προσφέρουν στους συνδρομητές της κάθε χώρας.
Από την στιγμή που έχεις έστω και μία συσκευή που συνδέεται στο internet θεωρείσαι και εσύ ένας από τους ιδιοκτήτες του απλά κατέχεις ένα πολύ μικρό κομμάτι του.
Και αφού δεν υπάρχει ένας ιδιοκτήτης ποιος είναι αυτός που εξασφαλίζει ότι όλα θα λειτουργούν απροβλημάτιστα ?
Όπως είπαμε και νωρίτερα χρησιμοποιούνται κοινά πρωτόκολλα για όλους ώστε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ όλων των υπολογιστών και δικτύων.
Θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος όμως ο οποίος θα ορίζει τους κανόνες και τα πρωτόκολλα κάι μάλιστα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά από όλους.
Ποιός ή ποιοι είναι όμως αυτοί;
Πρόκειται για οργανισμούς δύο από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:
1. Ο Internet Society είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος δημιουργεί και ελέγχει κάποιους από τους κανόνες και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιείς κάθε μέρα χωρίς να το γνωρίζεις.
2. Ο ΙCANN ο οποίος είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός ο οποίος ελέγχει την ονοματοδοσία των ιστοσελίδων (domain names) και αποτελείται από εφτά ανθρώπους από όλο τον κόσμο καθένας από τους οποίους κατέχει ένα κλειδί. Αυτοί οι άνθρωποι συναντιούνται 4 φορές τον χρόνο και όλα τα κλειδιά δημιουργούν το master key του internet με μοναδικό σκοπό ποιόν άλλο απο την ασφάλεια του διαδικτύου. Διασφαλίζουν μεταξύ άλλων την μοναδικότητα των domain names.
To internet φυσικά δεν ανήκει σε αυτούς τους οργανισμούς απλά αυτοί ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του και διασφαλίζουν την ασφάλεια σου.
Όπως φαντάζομαι ήδη θα κατάλαβες πολύ καλά πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο μέσο επικοινωνίας το οποίο ενώ δεν ανήκει σε κανέναν εξαρτάται από διάφορους οργανισμούς ακόμα και απο εσένα μιάς και οι συνήθειες σου χωρίς να το καταλαβαίνεις αλλάζουν καθημερινά την μορφή του internet.
Αν όλα αυτά σου άνοιξαν την όρεξη μπορείς να ψάξεις για περισσότερες πληροφορίες που αλλού στο internet!





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις