Οι όμορφες κυβερνήσεις όμορφα καίγονται............!!!!!!!!!




Μετά από περίπου δύο μήνες διακυβέρνησης και αφού πέρασε δύο πακέτα προαπαιτούμενων με πολύ σκληρά μέτρα για τους πολίτες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο. Έχει μπροστά της άμεσα να υλοποιήσει ένα ακόμη πακέτο προαπαιτούμενων, με τη “νάρκη” του ασφαλιστικού και η κυβέρνηση αριθμεί πλέον 153 βουλευτές. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν αυτή η “νάρκη” να είναι και το τέλος της κυβέρνησης ή τουλάχιστον η αρχή τους τέλους υπό το βάρος και άλλων μνημονιακών
υποχρεώσεων στη συνέχεια.

Η κυβέρνηση για να ξεφύγει από τις συμπληγάδες του ασφαλιστικού αναζητεί “πρόθυμους” βουλευτές σε άλλα κόμματα. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι μόνοι πιθανοί είναι αυτοί της Ένωσης Κεντρώων, ίσως και του Ποταμιού. Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών οι υψηλοί τόνοι και οι εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδειξαν να γκρεμίζουν κάθε γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πώς είναι πιθανό η κυβερνητική συνεργασία να διευρυνθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ποιος είναι ο στόχος; Οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη σε πρώτη φάση, ο οποίος αφήνει παράθυρο στήριξης της κυβέρνησης εφόσον γίνουν δεκτοί κάποιοι όροι που θέτει.

Και το Ποτάμι παραμένει στους στόχους του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας απέκτησε έναν σύμμαχο, τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος καλεί τους πάντες να δεχθούν τα μέτρα που ψήφισαν για να προχωρήσει η κυβέρνηση στον επόμενο στόχο. Αυτό σημαίνει πολλά, καθ' ότι ο κ. Στουρνάρας είναι άνθρωπος των δανειστών και ο διαχειριστής των ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μετά το “ναυάγιο” του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα για να μετρήσει και εκεί αντιδράσεις εν' όψει των νέων μέτρων. Τα δεδομένα δεν είναι καθ' όλου καλά, παρ' ότι κάποιοι υποστηρίζουν πώς δεν θα υπάρξουν άλλες απώλειες, Εκτιμάται πώς από 2 έως 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να τα βροντήξουν και να φύγουν.

Οι περισσότεροι ανήκουν στη λεγόμενη ομάδα των “53”, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος πώς θα παραδώσουν την έδρα τους, όπως έπραξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (της ίδια ομάδας). Μπορεί να ανεξαρτητοποιηθούν όπως έκανε ο Στάθης Παναγούλης ή ο Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ.

Στόχος λοιπόν του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να πείσει τους βουλευτές του πώς μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού έρχεται η ελάφρυνση του χρέους. Πόσο μπορεί αυτό να είναι επιχείρημα για να δικαιολογηθούν όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και αυτά που επρόκειτο να ψηφιστούν παραμένει ζητούμενο και μάλλον πολύ δύσκολος γρίφος για τον κ. Τσίπρα, όταν την ίδια στιγμή στο δρόμο θα βρίσκονται χιλιάδες διαδηλωτές.

Στα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η δημιουργία της Task Force για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο και τα εργασιακά. Κυρίως τα εργασιακά.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις με πρώτη αυτή του ασφαλιστικού, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο ακριβό στην Ευρώπη», ενώ ο Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ τόνισε ότι, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την αγορά, και θα πρέπει να ενταχθεί συνολικά.

Στο υπουργείο εργασίας συνεχίζεται η προσπάθεια το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις να μην μειωθεί κάτω από το επίπεδο ασφαλείας του 65% την ώρα που οι δανειστές επιμένουν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αθροιστικά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 56%.

Όσο για τις επικουρικές για να καλυφθεί το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθούν κλιμακωτά 6%-10% οι συντάξεις πάνω από τα 165 ευρώ. Αν αποφασιστεί το μαχαίρι να βγει μόνο για τις υψηλότερες συντάξεις οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 15%.

Η μείωση στις επικουρικές θα επέλθει και ως απόρροια της κατάργησης κάθε δυνατότητας ενίσχυσης του ενιαίου επικουρικού με κρατικούς πόρους, καθώς όπως αναφέρεται και στο σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2016, «ορίζεται η ένταξη από 1-9-2015 όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιες εισφορές».

Κι όλα αυτά για να ανοίξει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Ο κ. Κοστέλο το θεώρησε δεδομένο απλά είπε απομένει την πρώτη αξιολόγηση, εφόσον γίνει με επιτυχία να καθοριστεί το πότε και το πώς για την ελάφρυνση του χρέους. Κάπου εκεί όμως έριξε και την ρουκέτα... Αποκάλυψε πώς πρόθεση των δανειστών είναι η ελάφρυνση να συνδυαστεί με όρους και προϋποθέσεις βάσει «μνημονιακών» υποχρεώσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Πώς ακόμη και ελάφρυνση του χρέους να αποφασιστεί αυτό θα συνδυαστεί με μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει συνεχώς η κυβέρνηση. Και το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αντέξει όταν τα σπίτια των Ελλήνων θα βγαίνουν στο σφυρί και θα καταγράφονται εικόνες a la Ισπανία; Πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση ακόμη και να αποκτήσει τους 9 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων όταν οι φόροι και οι επιβαρύνσεις πέφτουν “βροχή”;

Η απάντηση είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση αρκετά υψηλή και το χρέος έχει γίνει βουνό, ξεπερνώντας το 200% του ΑΕΠ. Κάποιοι δίνουν στην κυβέρνηση περιθώριο ακόμη λίγων μηνών, ίσως μέχρι το Φεβρουάριο και θεωρούν πώς αμέσως μετά θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις