Η κυβέρνηση φέρνει στην Αθήνα τους πρόσφυγες από την Ειδομένη

Η κυβέρνηση φέρνει στην Αθήνα τους πρόσφυγες από την Ειδομένη



Την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στην Αθήνα όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη μετά την απόφαση των αρχών των Σκοπίων να επιτρέπουν τη διέλευση των συνόρων μόνο σε Αφγανούς, Σύρους και Ιρακίνούς ανακοίνωσε ο Γιάννης Μουζάλας.
«Δεν πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Έχουμε μια εκστρατεία να τους πάρουμε από την Ειδομένη και να τους φέρουμε στην Αθήνα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί για 9 ημέρες να είναι κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή» είπε
ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Έχουμε δομές να τους φιλοξενήσουμε. Ελπίζω η λύση που θα δώσουμε να είναι αξιοπρεπής» πρόσθεσε μιλώντας στον Alpha989.

Σχολιάζοντας την απόφαση των σκοπιανών αρχών επισήμανε ότι «αυτό που γίνεται στην Ειδομένη είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα είναι παράνομη».

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη παραδοχή της αδυναμίας μετακίνησης των μεταναστών και προσφύγων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι είναι ορατός ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στο ελληνικό έδαφος.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε, επίσης, ότι στην Κω θα γίνει κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων προειδοποιώντας ότι «αν η Κως θέλει να μην περάσει το περσινό καλοκαίρι πρέπει να δεχτεί το κέντρο ταυτοποίησης των προσφύγων, αποτελεί υποχρέωση της χώρας στην ΕΕ και θα γίνει».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να καταστεί μέρος της λύσης για το προσφυγικό λεγοντας ότι «από εδώ και πέρα η Τουρκία τώρα μένει να αποδείξει αν αυτό που πήρε το δικαιούται, ειδάλλως δεν θα το πάρει».

«Καταδεικνύεται επιτέλους ότι από τα παράλια της Τουρκίας είναι η πόρτα, εκεί γίνεται η διακίνηση, ακούγεται σιωπηλό αλλά είναι μεγάλη διπλωματική μας νίκη» κατέληξε ο κ. Μουζάλας.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις