Γιατί οι Σύριοι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη και όχι στις πλούσιες Αραβικές χώρες;
Η ντροπή του πλανήτη – Τα 5 πλουσιότερα κράτη του Κόλπου δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα Δωρίζουν εκατομμύρια για τους καταυλισμούς, αλλά τα σύνορά τους παραμένουν ερμητικά κλειστά
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους και δείχνουν την
αδιαφορία τους για την ανθρωπιστική κρίση.
Αποτελεί σίγουρα ένα παράδοξο για όσους παρακολουθούν το θέμα της μετανάστευσης…
των προσφύγων της Συρίας. Το γιατί δηλαδή επιλέγουν να περάσουν όλες αυτές τις δυσκολίες για να βρεθούν στην Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις χώρες του Κόλπου.
Εκεί που και αρκετά χρήματα υπάρχουν (λόγω πετρελαίου) αλλά και τα πολιτισμικά στοιχεία (γλώσσα, θρησκεία κ.λπ.) είναι σχεδόν ταυτόσημα. Ενώ και η πορεία προς αυτές είναι μάλλον πιο εύκολη και σίγουρα πιο σύντομη.
+Σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomerg οι εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο είναι αρκετές.
Κατ” αρχήν οι χώρες του Κόλπου, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, εμπλέκεται στην εμφύλια διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην χώρα, ενισχύοντας η κάθε μία την πλευρά που θεωρεί πιο κοντά στα συμφέροντα και το θρησκευτικό της δόγμα.
Παράλληλα ενώ παρέχουν και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν καταυλισμούς προσφύγων μέσα στην Ιορδανία και το Λίβανο, βάζουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο των ομόθρησκών τους στις χώρες τους. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες είναι Σουνίτες, όπως και η πλειοψηφία των κατοίκων στις χώρες του Κόλπου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δώσει πάνω από 540 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή καταυλισμών στην Ιορδανία και το βόρειο Ιράκ. Και θεωρούν ότι είναι καλύτερο για τους ίδιους να βρίσκονται κοντά στις χώρες τους, έτσι ώστε να είναι εύκολο για αυτούς να γυρίσουν πίσω όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Όμως όπως φαίνεται αυτή είναι η εύκολη λύση για τις αρχές αυτών των χωρών. Και ένα άλλοθι για να εμπλακούν πιο άμεσα στο πρόβλημα των μεταναστών, στέλνοντάς τους προς την λύση της Ευρώπης. Για κάποιες από αυτές υπάρχουν κάποια «αντικειμενικά» προβλήματα, όπως για παράδειγμα το Κατάρ, όπου οι μόνιμοι γηγενείς κάτοικοι δεν ξεπερνούν τις 30.000.
Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει χώρες του Κόλπου να δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς εργαζόμενοι στα αμέτρητα έργα του οικονομικού και οικοδομικού θαύματος που συντελείται εκεί. Ως εκ τούτου το δημογραφικό πρόβλημα δεν φαίνεται να αποτελεί επαρκή εξήγηση.
Η ουσία είναι ότι οι χώρες του Κόλπου κάνουν απλά ότι χρειάζεται για να μην εμπλακούν άμεσα στο πρόβλημα. Προσφέρουν την ελάχιστη δυνατή υποστήριξη, κλείνοντας έξω από την πόρτα τους την δυστυχία των ανθρώπων αυτών. Τους οποίους εξωθούν να αναζητήσουν την τύχη τους σε εντελώς ξένες χώρες, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους.
Κάτι που δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και στους πιο θετικούς Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για πραγματικό σκάνδαλο, καθώς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ξοδεύουν απλά και μόνο χρήματα, χωρίς όμως να θέλουν τους μετανάστες στα εδάφη τους.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους και δείχνουν την αδιαφορία τους για την ανθρωπιστική κρίση.
Τα κράτη του Κόλπου υποστηρίζουν ότι η αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Συρία είναι μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών της, διότι τρομοκράτες μπορούν να κρυφτούν ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Σημειώνεται πως κανένα από τα κράτη αυτά δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.
Τα κράτη έχουν ωστόσο δωρίσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των προσφύγων. Σύμφωνα με τον ReliefWeb, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χρηματοδοτήσει έναν ολόκληρο καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία που έγινε καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν δωρίσει μεγάλα κεφάλαια για τροφή, στέγη και ρουχισμό σε καταυλισμούς στο Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.
Συνολικά, οι χώρες του Κόλπου θεωρείται ότι έχουν δώσει πάνω από 589 εκατομμύρια βρετανικές λίρες σύμφωνα με την Daily Mail. Aν και το νούμερο αυτό μοιάζει τεράστιο, είναι τέσσερις φορές μικρότερο από αυτό που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου