Μαφία: Η νέα μεγάλη οικονομική δύναμη

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20100128/low/assets_LARGE_t_942_15178803.GIF

Αντιμέτωπες με τη μαφία βρίσκονται οι χώρες της Ασίας. Οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, με την ταχεία οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών που συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και τα ναρκωτικά, την εμπορία ανθρώπων, την
πορνεία και την παραχάραξη...
Το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα φέρεται να είναι σε άνοδο στην περιοχή, με τους οργανισμούς όπως το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), να προειδοποιούν για τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης. Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένες σε ξέπλυμα των προϊόντων του εγκλήματος με νόμιμες επιχειρήσεις και πολλοί ειδικοί φοβούνται πώς αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση στην Ασία.
Το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα είναι τεράστιο σε μέγεθος. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), εκτιμά ότι οι διακρατικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως δημιουργούν ετήσιο τζίρο της τάξης του 1,5 % του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκ των οποίων περίπου το 36% προέρχεται από διακίνηση ναρκωτικών.
24 τρισ. δολάρια ΑΕΠ
Το 2014, το συνολικό ΑΕΠ των οικονομιών της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ανατολικής Ασίας, ήταν περίπου 24 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ονομαστικούς όρους.Ως εκ τούτου, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια εκτίμηση UNODC, αυτό θα μεταφραστεί σε τζίρο 360 δισεκατομμύρια δολάρια για τις οργανώσεις διεθνικού εγκλήματος.
Στην Αυστραλία, η Αυστραλιανή Επιτροπή Εγκλήματος εκτίμησε συντηρητικά, ότι οι συνολικός τζίρος των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος είναι της τάξης των 15 δισ AUD κάθε χρόνο.
Μία παράμετρος του προβλήματος με επιπτώσεις στο γεωπολιτικό χάρτη, είναι οι σχέσεις μεταξύ των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Μαφία: Η νέα μεγάλη οικονομική δύναμη
Η συνεργασία περιλαμβάνει τη χρήση των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος σε πράξεις όπως η λαθρεμπορία, η μεταφορά τρομοκρατών και τα όπλων σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και των τρομοκρατικών ομάδων για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών οπίου από το Αφγανιστάν.
Και φυσικά ο τεράστιος τζίρος που κάνουν, δίνει μεγάλη δύναμη στο οργανωμένο έγκλημα για να υπονομεύσει το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση. Δεν είναι άγνωστες οι περιπτώσεις εξαγοράς υπαλλήλων με καίριους ρόλους στις κυβερνήσεις, αλλά και οι σχέσεις πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα.
Οι βασικοί τομείς
Ποιοί είναι οι κύριοι τομείς όπου οι διακρατικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος δραστηριοποιούνται στην Ασία;
Για να έχει κάποιος την αίσθηση των κεφαλαίων που διακινούνται, αρκεί να γνωρίζει ότι η UNODC υπολόγισε ότι τα παράνομα έσοδα για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα από το εμπόριο ναρκωτικών για την ηρωίνη και μεθαμφεταμίνες, ήταν περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011. Τα έσοδα για εγκληματικές ομάδες από παραποιημένα προϊόντα στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, εκτιμώνται σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια για το ίδιο έτος. Πρόκειται για κεφάλαια που διαχειρίζονται ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής Yakuza και των κινεζικών τριάδων, που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα.
Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένες σε νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος με νόμιμες επιχειρήσεις και έτσι τα χρήματα αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ακινήτων ή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Η νομιμοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος μέσω νομίμων επιχειρήσεων, βοηθά επίσης στη διεθνή επέκτασή τους, ενώ διευκολύνει στην κάλυψη και συγκάλυψη των παράνομων διασυνοριακών στις διεθνείς τους δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών οπίου από το Αφγανιστάν, το οποίο έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, καθώς και της Lashkar-e-Tayyiba.
Είναι παντού...
Η διείσδυση της Μαφίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας είναι ένα γεγονός αδιασφισβήτητο.
Το φθινόπωρο του 2013, οι ελεγκτικές Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες της Ιαπωνίας (FSA) ανακοίνωσαν, ότι η Mitsubishi UFJ Financial Group, η Mizuho Financial Group και η Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., θα πρέπει να διερευνηθούν για εικονικό δανεισμό χρημάτων στην «Yakuza». Είχε προηγηθεί η παραίτηση του προέδρου του Financial Group της Mizuho, καθώς διαπιστώθηκε ότι μία θυγατρική της έκανε περισσότερα από 230 δάνεια ύψους $ 2 εκατομμυρίων (€ 1.450.000), σε άτομα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με μια εσωτερική έρευνα.
Παντως τα τεράστια κέρδη προκαλούν εσωτερικές διενέξεις, ακόμα και στην Μαφία. Για παράδειγμα, πρόσφατες πληροφορίες εμφάνιζαν τουλάχιστον 10 φατρίες της συμμορίας Yamaguchi-gumi συμμορίας, να προσπαθούσαν να αποχωρήσουν από το κύριο σώμα και να δημιουργήσουν μια νέα οργάνωση
Η ιαπωνική μαφία, γνωστή ως το Yakuza, εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα των παράνομων δραστηριοτήτων. Όπως η Κόζα Νόστρα ή οι κινεζικές τριάδες και η Yakuza δραστηριοποιείται στο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, στη βιομηχανία του σεξ κ.α.
Το συνδικάτο Yamaguchi-gumi είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο, με 23.000 μέλη και συνεργάτες και με κέρδη δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Το συνδικάτο ξεκινά από το Κόμπε, στη νότια πλευρά του νησιού Honshu. Ωστόσο, τα μέλη του ομίλου δραστηριοποιούνται και σε άλλες ασιατικές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις