Πούτιν εναντίον δολαρίου

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1782804

Η κινεζική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει δείκτες ανάπτυξης 7%, παρά την υποτίμηση του γουάν. Και ο Αρμαγεδών, που ανέμεναν οι δυτικοί οικονομολόγοι, δεν ήρθε.
Λίγοι ήταν εκείνοι που επισήμαναν τον τιτάνιο διπλό οικονομικό αγώνα του Πεκίνου να στρέψει τον τομέα της ανάπτυξης από τις εξαγωγές στον τομέα των
επενδύσεων για να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, τονίζουν οι «Asia Times» της Μπανγκόκ.
Την ίδια ώρα ελάχιστη σημασία δίνουν τα δυτικά Μέσα στην κινεζική ηγεσία τόσο στο ευρασιατικό εμπόριο όσο και στον νομισματικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει η ρωσο-κινεζική συμμαχία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο που έχει στόχο να εξαλείψει τη χρήση του ευρώ και του δολαρίου από τις εμπορικές συναλλαγές των χωρών μελών της κοινοπολιτείας ανεξάρτητων Κρατών (CIS) - χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ενιαία νομισματική αγορά ανάμεσα στη Ρωσία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζαχστάν, το Κισγκιστάν και το Τατζικιστάν, καθώς και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το μέτρο λαμβάνεται για να ενισχυθούν τα εθνικά νομίσματα στις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές και να επιτευχθεί μεγαλύτερη μακρο-οικονομική σταθερότητα.
Εκτός CIS και EEU η Ρωσία και η Κίνα, επίσης, προσπαθούν να περιορίσουν την κυριαρχία του δολαρίου από τις παγκόσμιες αγορές.
Τον Αύγουστο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έθεσε σε κυκλοφορία ρωσικά ρούβλια στην πόλη Suifenhe της επαρχίας Heilongjiang ξεκινώντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη χρήση δύο νομισμάτων, του γουάν και του ρουβλίου. Το ρούβλι χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο.
http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1782764
Το 2014, η ρωσική Κεντρική Τράπεζα και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχαν υπογράψει τριετή σύμβαση νομισματικής ανταλλαγής (currency swap agreement), αξίας 150 δισεκατομμυρίων γουάν (περί τα $23,5 δις), για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις