17 σφαίρες για έναν άγγελο: Η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου





H Ηρώ Κωνσταντοπούλου ήταν μια ηρωίδα. Μια ηρωίδα μόλις 17 ετών. Η Ηρώ εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς γιατί του χάλασε τη «μαγιά» γιατί παρά το νεαρό της ηλικίας της και αν και μαθήτρια ήταν μέλος και μάλιστα από τα πιο δραστήρια, της Εθνικής Αντίστασης.
Η Ηρώ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου του 1927, από ευκατάστατους γονείς καταγόμενους από τη Σπάρτη. Απο μαθήτρια του γυμνασίου οργανώθηκε
στην ΕΠΟΝ και ανέπτυξε ιδιαίτερα αντιστασιακή δράση κατά των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής. Στις αρχές Ιουλίου του 1944, μία ομάδα των γνωστών για τη σκληρότητας του SS εισέβαλε στο σπίτι της στην οδό Βεΐκου 57 στο Κουκάκι και τη συνέβαλαν. Στην οδήγησαν στην κομαντατούρ όπου την βασάνισαν κληρά. Οι πλούσιοι γονείς της κατάφεραν να την ελευθερώσουν χρησιμοποιώντας γνωριμίες και περιουσιακά στοιχεία.
Τα ss όμως τη συνέλαβαν και πάλι στις 31 Ιουλίου, λίγο μετά από ένα δυνατό πλήγμα. Μετά από ένα σαμποτάζ σε τρένο που μετέφερε πυρομαχικά για λογαριασμό των δυνάμεων κατοχής. Την έκλεισαν στα κρατητήρια της «Κομαντατούρ» στην οδό Μέρλιν και τη βασάνισαν για τρεις εβδομάδες, προκειμένου να μαρτυρήσει τους συντρόφους της στην οργάνωση. Αλλά ούτε τα βασανιστήρια, ούτε οι δελεαστικές προτάσεις που της έκαναν απέδωσαν και τελικά την οδήγησαν στην πτέρυγα μελλοθανάτων του στρατοπέδου Χαϊδαρίου.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 εκτελέσθηκε  μαζί με άλλους 49 κρατουμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Οι Γερμανοί την εκτέλεσαν με 17 σφαίρες. Μια για κάθε χρόνο της ζωής της. Έτσι για παραδειγματισμό. Η Ηρώ εκτελέσθηκε μόλις 37 μέρες πριν την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Στις 29 Δεκεμβρίου του 1977 η Ακαδημία Αθηνών, τίμησε την Ηρώ(ιδα)  με μεταθανάτιο βραβείο για την υπέρτατη θυσία της και το 1981 ο Νίκος Φώσκολος μετέφερε στη μεγάλη οθόνη τη ζωή της («17 σφαίρες για έναν άγγελο: Η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου»), με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Βιδάλη!




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις