Ξανακλείνει τα σύνορά της η Αυστρία για τους πρόσφυγες

 



Η Αυστρία δήλωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να λήξει τα έκτακτα μέτρα που επέτρεψαν σε χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουγγαρία, να περάσουν στο έδαφός της, στο ταξίδι τους προς την Γερμανία και να προχωρήσει βήμα-βήμα "προς την ομαλότητα". Η χώρα είχε αναστείλει τους ελέγχους στα σύνορά της μετά το σοκ...

που προκάλεσαν οι φωτογραφίες του νεκρού 3χρονου Αλί από τη Συρίας, σε ακτή της Αλικαρνασσού.
Έπειτα από τον εντοπισμό 71 ανθρώπων που πέθαναν από ασφυξία στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, το οποίο εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο σε αυστριακό αυτοκινητόδρομο καθ' οδόν από την Ουγγαρία, και καθώς χιλιάδες κατευθύνονταν από τη Βουδαπέστη προς την Βιέννη με τα πόδια, η Αυστρία συμφώνησε με τη Γερμανία να άρει τους κανόνες που απαιτούν οι πρόσφυγες να αιτούνται άσυλο στην χώρα υποδοχής.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φέιμαν, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αναθεωρείται, μετά από "εντατικές συνομιλίες" με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, που αντιτίθεται σθεναρά στην κίνηση αυτή.
"Λέγαμε πάντα είπε ότι αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία πρέπει να δράσουμε γρήγορα και ανώδυνα. Έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 12.000 ανθρώπους σε μια οξεία κατάσταση", δήλωσε ο Φάιμαν. "Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα μακριά από τα επείγοντα μέτρα προς την ομαλότητα, σύμφωνα με το νόμο και την αξιοπρέπεια", πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία διέθεσε πάνω από 100 λεωφορεία το βράδυ του Σαββάτου, για τη μεταφορά των προσφύγων στα σύνορα, μετά τη δήλωση της Αυστρίας ότι συμφώνησε με μέτρα έκτακτης ανάγκης, για την ανακούφιση των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που έχουν αποκλειστεί στη Βουδαπέστη. Άλλοι ξεκίνησαν πεζή το ίδιο ταξίδι 170 χιλιομέτρων.
Η Γερμαία έχει δηλώσει ότι αναμένει να δεχθεί περίπου 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες φέτος και κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τις πόρτες τους, ενώ αποφάσισε να διαθέσει επιπλέον 3,35 δισ. στα ομοσπονδιακά κράτη και την τοπική αυτοδιοίκηση, για να αντιμετωπίζουν την εισροή.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις