”Είμαι κι εγώ Σύριος πρόσφυγας”: Η απάτη μεταναστών που δηλώνουν ψεύτικη εθνικότητα

http://offtherecord.net.gr/wp-content/uploads/2015/09/1441607640024.jpg


Του Dusan Stojanovic
Associated Press
Hajdukovo, Σερβία – Μια Πακιστανική ταυτότητα στους θάμνους, μια Μπαγκλαντεσιανή σε ένα χωράφι. Μια σκισμένη άδεια Ιρακινού οδηγού που φέρει την φωτογραφία ενός άνδρα με μουστάκι σε στυλ Σαντάμ, μια άλλη με μια καλυμένη γυναίκα που δείχνει ένα ντροπαλό χαμόγελο.
Έγγραφα διάσπαρτα λίγα μέτρα από τα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία να παρέχει
αποδείξεις ότι πολλοί από τους μετανάστες που κατακλύζουν την Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή τη φτώχεια διαλύουν την πραγματική εθνικότητά τους και πιθανότατα υιοθετούν τις καινούριες, ακριβώς μόλις εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
http://offtherecord.net.gr/wp-content/uploads/2015/09/1441583821580.jpg
Ένα πεταμένο και σκισμένο έγγραφο ταυτότητας ενός μετανάστη βρίσκεται στις σιδηροδρομικές γραμμές καθώς εκατοντάδες μετανάστες εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα από τη Σερβία στην Ουγγαρία. Φωτογραφία: Getty Images
Πολλοί από εκείνους τους ταξιδιώτες πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας ένα πλαστό έγγραφο – ή να μην έχουν καθόλου – τους δίνει μια καλύτερη πιθανότητα να λάβουν άσυλο στη Γερμανία και σε άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί η πιο ασφαλής οδός για το άσυλο είναι να είσαι πρόσφυγας από τον πόλεμο και όχι ένας οικονομικός μετανάστης που φεύγει απ' τη φτώχεια. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μια τεράστια εισροή ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι είναι Σύριοι.
Η Σερβική συνοριακή αστυνομία λέει ότι το 90% αυτών που φθάνουν από τα Σκόπια, περίπου 3.000 την ημέρα, ισχυρίζονται ότι είναι Σύριοι, αν και δεν έχουν έγγραφα για να το αποδείξουν. Ο λεγόμενος Βαλκανικός διάδρομος για τη διαδρομή των μεταναστών ξεκινά στην Τουρκία, στη συνέχεια, περνά μέσα από τα Σκόπια και τη Σερβία πριν από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουγγαρία.
"Μπορείτε να δείτε ότι κάτι είναι περίεργο όταν οι περισσότεροι από όσους περνάνε στη Σερβία εισάγουν την πρώτη Ιανουαρίου ως την ημερομηνία γέννησής τους", δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας των συνόρων Μίροσλαβ Γιόβιτς. "Υποθέτω ότι είναι η πρώτη ημερομηνία που έρχεται στο μυαλό τους."
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex, δήλωσε ότι η διακίνηση πλαστών διαβατηρίων της Συρίας έχει αυξηθεί.
«Πολλοί άνθρωποι εισέρχονται στην Τουρκία με πλαστά έγγραφα της Συρίας, επειδή ξέρουν ότι θα πάρουν άσυλο στην Ε.Ε. πιο εύκολα», είπε ο Fabrice Leggeri.
Στη Γερμανία, οι τελωνειακές αρχές έχουν υποκλέψει πακέτα που έχουν ταχυδρομηθεί στη Γερμανία και περιέχουν Συριακά διαβατήρια, τόσο γνήσια όσο και πλαστά, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύριοι που διέρχονται από τη Σερβία ανησυχούν για την τάση.
"Ο καθένας λέει ότι είναι Σύριος, ακόμη και εκείνοι που προφανώς δεν είναι", δήλωσε ο Καμάλ Σάλεχ, που δείχνει μια ομάδα ανθρώπων σε κάμπινγκ σε ένα πάρκο του Βελιγραδίου". Αυτό δεν είναι καλό για εμάς, τους Σύριους, λόγω του περιορισμένου αριθμού των ατόμων που θα πάρουν άσυλο."
Ο Σάλεχ άφησε όσους αγαπά πίσω στη Συρία – τη σύζυγό του, ένα αγοράκι και ένα κατεστραμμένο σπίτι σε ένα προάστιο της Δαμασκού.
Όμως, σε αντίθεση με πολλούς άλλους μετανάστες στην Ευρώπη, νιώθει τυχερός: έχει ένα Συριακό διαβατήριο που κρατά προσεκτικά τυλιγμένο σε πλαστικό φάκελο και μπαίνει μέσα σε μια μυστική τσέπη του παντελονιού του. Το έγγραφο, αν είναι γνήσιο, θα αποδείξει ότι είναι πρόσφυγας από φυγή του πολέμου, και όχι ένας μετανάστης που φεύγει απ' τη φτώχεια ή την οικονομική δυσπραγία. Μια τεράστια διαφορά όταν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου.
Ο συμπατριώτης του, ο οποίος προσδιόρισε τον εαυτό του μόνο ως κάποιον από την Υεμένη, πρόσθεσε: "Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που λένε ότι είμαστε από τη Συρία, αλλά δεν είναι από τη Συρία. Είναι μαύρος και είπε 'είμαι από τη Συρία'. Απίστευτο."
Διεθνείς οργανισμοί βοήθειας εκτιμούν ότι σχεδόν 340.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν τα σύνορα της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο. Τα δύο τρίτα των τελευταίων Ευρωπαϊκών αφίξεων πιστεύεται ότι είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και την Ερυθραία – χώρες οι οποίες θεωρούνται από τις διεθνείς ομάδες βοήθειας να είναι "κράτη που παράγουν πρόσφυγες" λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου ή των αρχείων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες, όσοι διαφεύγουν τη βία και τις διώξεις δικαιούνται βασικά δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να μην απελαθούν αμέσως και να σταλούν πίσω στο δρόμο του πόνου. Ένας μετανάστης θα μπορούσε να είναι κάποιος που επιλέγει να επανεγκατασταθεί σε άλλη χώρα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και είναι επιλέξιμος για απέλαση.
Οι κανόνες της Ε.Ε. λένε ότι η χώρα όπου ένας μετανάστης έρχεται πρώτα πρέπει να επεξεργαστεί το αίτημα ασύλου. Ωστόσο, η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα κατήργησε την υποχρέωση αυτή για τους Σύριους, πυροδοτώντας ένα κύμα ανθρώπων που προσπαθούν να ταξιδέψουν μέσα από την Ε.Ε. για να φτάσουν εκεί, προσθέτοντας ότι μόνο πρόσφυγες που φεύγουν για τη ζωή τους, και όχι εκείνοι που εγκαταλείπουν τη φτώχεια, θα επιτραπεί να παραμείνουν.
Έχοντας επίγνωση της πιθανής απόρριψης του ασύλου, πολλοί μετανάστες που εγκαταλείπουν τη φτώχεια ξεφορτώνονται τα έγγραφα της ταυτότητάς τους συνολικά.
Μεταξύ αυτών που δεν είχαν δεύτερες σκέψεις από το να απαλλαγούν από την πραγματική τους ταυτότητα ήταν ο Ραφίκ από το Πακιστάν.








ΠΗΓΗ





















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις