10.000 Ρώσοι τίμησαν στη μεγαλειώδη Λιτανεία τον Άγιο Πέτρο της Μόσχας

http://www.agioritikovima.gr/images/av26/709ros1.jpg

Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Μόσχας στην Λιτανεία για τη συμπλήρωση 700 ετών από την εκλογή του Αγίου Πέτρου, του πρώτου Μητροπολίτη Μόσχας.
Της Λιτανείας ηγήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος οδήγησε από το Κρεμλίνο ως τη Μονή της Μεταμορφώσεως που επίσης πανηγυρίζει
την 700η επέτειο από την ίδρυσή της.
Σύμφωνα με το Κεντρικό Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας στη Μόσχα, στην πομπή συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα.
http://www.agioritikovima.gr/images/av26/709ros.jpg
http://www.agioritikovima.gr/images/av26/709ros3.jpg
http://www.agioritikovima.gr/images/av26/709ros7.jpg
http://www.agioritikovima.gr/images/av26/709ros8.jpg
Ο Πατριάρχης στο λόγο του προς τους πιστούς ενθύμισε ότι ο Μητροπολίτης Πέτρος, αφού μετέφερε το κέντρο της διοίκησης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας 700 χρόνια πριν στη Μόσχα, "όλες τις δυνάμεις του επαπόθετε στη διατήρηση της ενότητας των ρωσικών εδαφών" και δεν είναι τυχαίο που ο Πέτρος είχε τον τίτλο "Μητροπολίτη του Κιέβου, της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών".
"Ενθυμίζοντας τη μνήμη του, το άγιο όνομά του, πρώτα από όλα ενθυμίζουμε το κατόρθωμα της διατήρησης της ενότητας της Ρωσίας, της ιστορικής Ρωσίας. Και δεν είναι τυχαίο που τον θυμίζουμε ως Μητροπολίτη του Κιέβου, της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, αφού ο τίτλος αυτός ενώνει όλη τη Ρωσία, ο τίτλος αυτός του αναμφισβήτητου ιστορικού και πνευματικού κύρους προκαλεί όσους, ακολουθώντας σήμερα το δρόμο τη διχόνοιας των μεμονωμένων πριγκιπάτων, προσπαθούν να χωρίσει τους λαούς, να τους εμπλέξει στις εσωτερικές συγκρούσεις, όσους τολμάει σήμερα να αποκαλέσει ένα μέρος της Ρωσίας ως "εχθρό" και να επιστρατεύσει τους ανθρώπου στη μάχη με τους ομόθρησκούς τους και με τους αδελφούς τους ", είπε ο Πατριάρχης.
Ως γνωστόν, μερικές μέρες πριν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσσένκο δήλωσε ότι "δεν έχουμε κανένα αδελφικό λαό κατά τη διάρκεια του πολέμου " και ότι "υπάρχει ένας και μοναδικός ουκρανικός λαός που πορεύεται στην Ευρώπη και υπάρχει ο ρωσικός λαός που βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση".
Ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε την Κυριακή ότι παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί ξανά στη Ρωσία και ο Μητροπολίτης Πέτρος επίσης "έγινε μάρτυρας, πώς οι δούκηδες εμπλέκονταν σε θανατηφόρες συγκρούσεις, αποδυναμώνοντας τον εαυτό τους και το λαό τους".
Όπως ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε κάθε Λειτουργία σήμερα οι πιστοί προσεύχονται για τη "διατήρηση της ενότητας της εκκλησίας μας ", καθώς και για "τον τερματισμό της διχόνοιας στο ουκρανικό έδαφος".
"Πιστεύουμε ότι, αφού περάσει το λαό μας από δοκιμασίες και πάθη, ο Κύριος θα χαρίσει την ειρήνη και την ευημερία στην ιστορική Ρωσία", κατέληξε ο Πατριάρχης.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις