Τα χταπόδια «βλέπουν» με το δέρμα τους

xtapodi


Το χταπόδι αποτελεί ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα πλάσματα στο ζωικό βασίλειο, ικανό για την πλοήγηση σε πολύπλοκους λαβύρινθους, την επίλυση παζλ, και την αλλαγή χρώματος για να ταιριάζουν με το περιβάλλον τους. Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χταπόδια έχουν άλλη μία εντυπωσιακή ικανότητα, τη δυνατότητα να «βλέπουν» μέσω
του δέρματός τους.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρά το γεγονός ότι τα δημοφιλή κεφαλόποδα διαθέτουν μεγάλα, ιδιαίτερα ευαίσθητα μάτια, μπορούν να ανιχνεύουν το φως από το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας μόρια στα νεύρα του δέρματός τους.
Το δέρμα των θαλάσσιων ζώων είναι γεμάτο με φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες που ονομάζονται οψίνες, οι οποίες βρίσκονται επίσης στα μάτια τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το γεγονός ενδεχομένως βρίσκεται πίσω από την ικανότητα του ζώου να αλλάζει γρήγορα το χρώμα και την υφή του δέρματός του ώστε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον του.
Οι φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες στέλνουν σήματα στα χρωματισμένα όργανα του δέρματος που ονομάζονται χρωματοφόρα, τα οποία διαστέλλονται και συστέλλονται για να αλλάζουν την εμφάνισή τους.
«Πρόκειται για ένα νέο τρόπο ανίχνευσης φωτός που δεν ξέραμε ότι διαθέτουν τα χταπόδια. Το δέρμα μπορεί να αισθανθεί το φως από μόνο του, για αυτό τα χταπόδια δε χρειάζονται τα μάτια για ανιχνεύσουν το φως», δήλωσε ο Ντέσμοντ Ραμίρεζ, επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα.
«Το δέρμα του χταποδιού δεν ανιχνεύει το φως με την ίδια λεπτομέρεια όπως τα μάτια και ο εγκέφαλος, αλλά μπορεί να αισθανθεί την αλλαγή στο φως. Δεν ανιχνεύει την αντίθεση, αλλά μάλλον τη φωτεινότητα», πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις