Το ζήτημα των επικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Αστυνομία έχει επιστρέψει στον καιρό προ των ψηφιακών επικοινωνιών. Η υποστήριξη του Ψηφιακού Συγκαναλικού Ραδιοδικτύου Επικοινωνιών έχει σταματήσει εξαιτίας του υψηλού κόστους με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ να
χρησιμοποιεί αναλογικές συχνότητες. Όπως σημειώνει η εφημμερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" είναι σοβαρό ενδεχόμενο αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. να βρεθεί ξαφνικά σε λίγες ημέρες με το παλιό, «διάτρητο» σύστημα ενδοεπικοινωνίας, με τους απλούς αναλογικούς ασυρμάτους, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στις έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και άλλες κρίσιμες υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. με τους εκπροσώπους αμερικανικής εταιρείας για τη διατήρηση του υπάρχοντος «ολυμπιακού» κωδικοποιημένου συστήματος Tetra έχουν βρεθεί σε τέλμα λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων - προσεγγίζουν τα 4-5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό που θεωρείται από τους υπευθύνους της Κατεχάκη «απαγορευτικό» λόγω βεβαίως και της οικονομικής ύφεσης. Ετσι, αν δεν υπάρξει σημείο προσέγγισης, πλέον η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να επιστρέψει στο παλιό σύστημα επικοινωνίας στο οποίο ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα ακρόασης και άσχετοι, από ιδιώτες ως κακοποιοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συνολικό σύστημα ασφαλείας. Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχουν κατατεθεί και άλλες εναλλακτικές προτάσεις για χρήση ενός νέου συστήματος επικοινωνιών με κινητά τηλέφωνα. Ομως ο κίνδυνος η ΕΛ.ΑΣ. να εγκαταλείψει πλέον και το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του περιώνυμου ολυμπιακού συστήματος ασφαλείας C4I που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 160 εκατ. ευρώ είναι ορατός.

Παράλληλα μπορεί να σημάνει και το επίσημο τέλος μιας προμήθειας που αναστάτωσε την ΕΛ.ΑΣ., οδήγησε σε παραιτήσεις πολλών αστυνομικών που συμμετείχαν σε επιτροπές παραλαβής, ενώ προκάλεσε και σειρά δικαστικών ερευνών με στόχο πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αποπληρωμή του συστήματος C4I και άλλα ζητήματα είχαν παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία. Το σύστημα του 2004 Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας Tetra, που λειτουργεί μόνο στα όρια της Αττικής, κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 90 εκατ. ευρώ και η εγκατάστασή του ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2004 από τη γερμανική εταιρεία Siemens η οποία συμμετείχε στην κοινοπραξία SAIC. Τα υπόλοιπα τμήματα του C4I, όπως το σύστημα καμερών, τα συστήματα ηλεκτρονικών χαρτογραφήσεων, ψηφιακών αναλύσεων περιστατικών κτλ., ουδέποτε λειτούργησαν επαρκώς ή έχουν αδρανοποιηθεί. Το σύστημα Tetra, παρότι είχε παρουσιάσει «κενά» σε διάφορες περιοχές της Αττικής, είχε θεωρηθεί σχετικά ικανοποιητικό ενώ ως πλεονέκτημά του είχε θεωρηθεί το ότι ήταν απόλυτα κλειστό και «στεγανοποιημένο» και δεν επέτρεπε σε κανέναν τρίτο να ακούει τις συνομιλίες των αστυνομικών, ακόμη και αν έκλεβε τη συσκευή κάποιου αστυνομικού. Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή έκλεινε αμέσως.


Η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2004 προέβλεπε δεκαετή εκχώρηση του συστήματος στις ελληνικές αρχές και εκπνέει τον ερχόμενο Ιούλιο. Επιπλέον, δινόταν η δυνατότητα, κατόπιν νέας διαπραγμάτευσης, πενταετούς ανανέωσής της. Η σύμβαση ωστόσο προέβλεπε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί τη διατήρηση ή μη του συστήματος πριν από το 2014. Ετσι τις τελευταίες εβδομάδες οι υπεύθυνοι της ΕΛ.ΑΣ. ήλθαν σε συναντήσεις με τους έλληνες αντιπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας, διαδόχου της αποσυρθείσας Siemens, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανανέωσης της συμφωνίας. Δεν διαφαίνεται πάντως να υπάρχει αρχικά οικονομική προσέγγιση. Επιπλέον, στη σχετική διαδικασία εμφανίστηκαν και εκπρόσωποι δύο ακόμη εταιρειών - ασχολούνται με συστήματα ασφαλείας - οι οποίοι ωστόσο δεν κατέθεσαν τελική πρόταση. Αναζητώντας εναλλακτική Τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε μια πρωτοποριακή πρόταση από τους έλληνες αντιπροσώπους άλλης γερμανικής εταιρείας που έχει βάση στα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και παρέχει τη δυνατότητα χρήσης σε όλη την Ελλάδα μεταφοράς εικόνων, δεδομένων και βίντεο, έλεγχο διαβατηρίων, κουμπί έκτακτης κατάστασης.

Το σύστημα αυτό, που θεωρείται μικρού κόστους, έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες να εγκαθίσταται σε ξένες υπηρεσίες ασφαλείας και εξετάζεται από την ΕΛ.ΑΣ. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία παράτασης της λειτουργίας του Tetra το σύστημα θα απεγκατασταθεί και οι υπάρχουσες συσκευές θα αφαιρεθούν από τους αστυνομικούς. Στους ενστόλους θα δοθούν ασύρματοι «παλιού τύπου», του αναλογικού συστήματος που είχε η ΕΛ.ΑΣ. προ του 2004 και σε δεύτερη φάση θα κηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια νέου συστήματος. Ωστόσο αυτός ο διαγωνισμός θα διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια και ως τότε οι... συνακροατές της ΕΛ.ΑΣ. θα «θριαμβεύουν».

Τέσσερις φορές ακριβότερο είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας TETRA της ΕΛ.ΑΣ., σε σύγκριση με αντίστοιχα χωρών του εξωτερικού. Αυτό διαπίστωσε ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με σκοπό να καταθέσει πρόταση για τη λειτουργία του συστήματος μετά τη λήξη της δεκαετούς σύμβασης την 31η Ιουλίου 2014. Η ομάδα συστάθηκε την 8η Νοεμβρίου 2012 με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Θανάση Ανδρεουλάκου. Ο κ. Ανδρεουλάκος καλούσε την ομάδα να αποφασίσει μεταξύ της επέκτασης της σύμβασης κατά πέντε χρόνια με την ανάδοχο εταιρεία SAIC ή τη μεταβίβαση της κυριότητας του συστήματος στο Δημόσιο.

Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων τα μέλη της ομάδας είχαν επισημάνει ότι «το κόστος για το χρησιμοποιούμενο σύστημα είναι σαφώς υψηλότερο από τα αντίστοιχα ξένων χωρών. Κατά μέσον όρο είναι 4 φορές υψηλότερο, ίσως και περισσότερο». Παρατήρησαν επιπλέον ότι η ΕΛ.ΑΣ. από τους 21.000 πομποδέκτες TETRA που διαθέτει χρησιμοποιεί μόνο 7.000, καθώς και ότι η χρήση του συστήματος προσφέρεται μόνο για τον νομό Αττικής, στην υπόλοιπη χώρα χρησιμοποιείται το προϋπάρχον αναλογικό σύστημα. Η ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί όλων των σωμάτων ασφαλείας, είχε προτείνει την πενταετή επέκταση της σύμβασης με τη SAIC έπειτα από επαναδιαπραγμάτευση του κόστους ή την αγορά του εξοπλισμού από την αμερικανική εταιρεία και ανάθεση της λειτουργίας του συστήματος σε ιδιωτική εταιρεία. Η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία SAIC υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2003. Προέβλεπε ότι «το τίμημα για την παροχή υπηρεσιών χρήσης του δικτύου TETRA για 10 έτη με έναρξη την 1η Αυγούστου 2004 ανέρχεται σε 82,1 εκατ. ευρώ».

Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», τη 17η Μαΐου 2013 η SAIC κοινοποίησε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οικονομική προσφορά για την επέκταση της σύμβασης για άλλα πέντε χρόνια και εναλλακτικά την πώληση στο δημόσιο της υποδομής του δικτύου TETRA. «Η αναβάθμιση του λογισμικού και η ανανέωση του υλικού είναι υποχρεωτική για τη διασφάλιση λειτουργίας του συστήματος από 1ης Αυγούστου 2014 έως την 31η Ιουλίου 2019», αναφέρει στο κείμενο-προσφορά της η SAIC. Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι η εταιρεία ζητεί για την επέκταση της σύμβασης και την αναβάθμιση του συστήματος 58,8 εκατ. ευρώ. Το κόστος για την πώληση «ως έχει» του συστήματος ανέρχεται σε 8,3 εκατ. ευρώ (ή 1,7 εκατ. ευρώ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία). Κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. είπε στην «Κ» ότι η SAIC αξιώνει 4,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο για επέκταση της σύμβασης μέχρι το 2019 και χαρακτήρισε το τίμημα «απαγορευτικό».


Προσέθεσε ότι η αστυνομία στην Αττική προετοιμάζεται να επιστρέψει στο αναλογικό σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πηγή από το περιβάλλον της εταιρείας πάντως δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση παραμένει «ανοικτή» και προσέθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προχωρήσει στην ανάδειξη νέου αναδόχου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, το ελληνικό δημόσιο όφειλε 40 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία SAIC για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I. Το ποσό αφορούσε υπόλοιπο οφειλής προς την εταιρεία, «συν» τις εγγυητικές επιστολές που είχε παράνομα (σύμφωνα με την αρχική δικαστική απόφαση) εισπράξει το δημόσιο. Το δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης (κατά της πρωτόδικης απόφασης), η οποία εκδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», το δικαστήριο ακύρωσε την. πρωτόδικη απόφαση απαλλάσσοντας το ελληνικό δημόσιο από την οφειλή των 40 εκατ. ευρώ

kathimerini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις