Οι 16 πιο σοκαριστικές φωτογραφίες στην Ιστορία

Η φωτογραφία είναι ένα ισχυρό μέσο. Μπορεί να εκθέσει αλήθειες και να δείξει συναισθήματα το οποία οι λέξεις δεν μπορούν να  αποτυπώσουν. Μπορεί να μετατρέψει έναν καθρέφτη στο βαθύτερο φόβο μας αλλά και να δώσει ελπίδα. Μια φωτογραφία απλά, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Από το 1942 το βραβείο Πούλιτζερ απονέμεται κάθε χρόνο και σε φωτογραφίες και φωτογραφικά άλμπουμ που ξεχωρίζουν, συνήθως σε φωτορεπόρτερς που
καλύπτουν γεγονότα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις βραβευμένες με Πούλιτζερ φωτογραφίες περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο εμβληματικές που έχουν ληφθεί ποτέ.
Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν βραβευτεί με Πούλιτζερ και οι οποίες όλες τους αντιπροσωπεύουν σημαντικές ειδήσεις και ιστορικές στιγμές των τελευταίων 72 χρόνων:
Φράνκ Φίλαν/Πούλιτζερ 1944: Διάσπαρτα άψυχα κορμιά Ιαπώνων στρατιωτών στο νησί Ταράουα στο Νότιο Ειρηνικό. Η φωτογραφία ελήφθη στις 11 Νοεμβρίου του 1943, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τζο Ρόσενταλ/Πούλιτζερ 1945: Αμερικανοί πεζοναύτες του 28ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας σηκώνουν την αμερικανική σημαία στην κορυφή του βουνού Σουριμπάκι, στις 23 Φεβρουαρίου του 1945. Το νησί αυτό του Ειρηνικού το οποίο απέχει μόλις 660 μίλια από το Τόκιο έγινε ο τόπος μιας από τις πιο αιματηρές και πιο γνωστές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον της Ιαπωνίας.

Μαξ Ντέσφορ/Πούλιτζερ 1951: Κάτοικοι της Πιονγιάνγκ και πρόσφυγες από άλλες περιοχές ακροβατούν πάνω στις δοκούς κατεστραμμένης γέφυρας της πόλης προκειμένου να ξεφύγουν από τα στρατεύματα της Κίνας.

Χορστ Φαάς/Πούλιτζερ 1964: Ενας πατέρας κρατά στα χέρια του το άψυχο κορμί του παιδιού του, ενώ τον παρακολουθούν από το φορτηγό στο οποίο έχουν στοιβαχτεί στρατιώτες του Νοτίου Βιετνάμ. Το παιδί σκοτώθηκε στις 19 Μαρτίου του 1964 από πυρά κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες καταδίωκαν αντάρτες σε ένα χωριό κοντά στην Καμπότζη.

Τζακ Τορνέλ/Πούλιτζερ1967: Ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων πολιτικών δικαιωμάτων Τζέιμς Μέρεντιθ σφαδάζει από τον πόνο καθώς σέρνεται στο δρόμο λίγο αργότερα αφότου πυροβολήθηκε στο Χερνάντο του Μισισιπή το καλοκαίρι του 1966. Ο Μέρεντιθ πυροβολήθηκε ενώ ενθάρυνε τους αφροαμερικανούς να ψηφίσουν.

Εντι Ανταμς/Πούλιτζερ 1969: Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ  το 1968 εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ.

Νιλ Ουλέβιχ/Πούλιτζερ 1977: Μέλος πολιτικής παράταξης της Ταϊλάνδης χτυπά το άψυχο σώμα ένας μαθητή που κρέμεται έξω από πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ. Η αστυνομία εισέβαλε το 1976 στο πανεπιστήμιο όταν οι φοιτητές οχυρώθηκαν σε αυτό και απαίτησαν την απέλαση του πρώην στρατιωτικού ηγέτη.

Κονγκ Ουτ/Πούλιτζερ 1973:Αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι μια από τις πιο δημοσιευμένες φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ. Το εννιάχρονοκοριτσάκι, αφού έχει σκίσει τα ρούχα του τρέχει γυμνό, καιγόμενο από πολλαπλά σοβαρά εγκαύματα στη πλάτη που υπέστη μετά από επίθεση με βόμβες ναπάλμ.

Ρον Εντμοντς/Πούλιτζερ 1981: Ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Τίμοθι Μακκάρθι, ο αστυνομικός Τόμας Ντελεχάντι και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Αμερικανού προέδρου, Τζέιμς Μπράντι, τραυματίζονται από τα πυρά του Τζον Χίνκλεϊ ο οποίος πυροβολεί κατά του τότε προέδρου Ρήγκαν, την ώρα που εξέρχεται από ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον, μετά από ομιλία του.

Ζαν Μαρκ Μπουγιού/Πούλιτζερ 1994: Μια γυναίκα λιμοκτονεί σε μια αυτοσχέδια κλινική στη Ρουάντα όπου χιλιάδες άμαχοι βρήκαν καταφύγιο από τις μάχες των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών. Η εν λόγω φωτογραφία αποτελεί τμήμα μόνο ενός λευκώματος του φωτογράφου από την περιοχή εκείνες τις ημέρες.

Αλαν Ντίαζ/Πούλιτζερ 2001: Ο Ελιάν Γκονζέλεζ ανακαλύπτεται να κρύβεται σε μια ντουλάπα την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερευνούν το σπίτι του θείου του, Λαζάρο Κονζάλεζ στο Μαϊάμι, το 2000. Ο εξάχρονος Ελιάν είχε πρόσφατα αυτομολήσει από την Κούβα στις ΗΠΑ όπου συγγενείς του, του είχαν προσφέρει άσυλο ενάντια στις επιθυμίες του Κουβανού πατέρα του, δημιουργώντας μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στην Κούβα και στις ΗΠΑ για την επιμέλεια και τα δικαιώματα των επαναστατών.

Μοχάμεντ Χουσεϊν/Πούλιτζερ 2005: Ενας Ιρακινός θριαμβολογεί πάνω σε ένα φλεγόμενο αμερικανικό στρατιωτικό όχημα βόρεια της Βαγδάτης.

Τζον Μουρ/Πούλιτζερ 2004: Κρατούμενος σε υπαίθριο κελί απομόνωσης συνομιλεί με αστυνομικό στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Οντέτ Μπάλιτι/Πούλιτζερ 2007: Ενας μοναχικός Εβραίος έποικος αγωνίζεται με έναν Ισραηλινό αξιωματικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν όταν οι αρχές εκκένωσαν το φυλάκι στον οικισμό Αμόνα στη Δυτική Οχθη, ανατολικά της Ραμάλα, στις αρχές του 2006.

Αντρέ Λατίφ/Πούλιτζερ 2008: Ιάπωνας εικονολήπτης πυροβολείται κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ, από κυβερνητικές δυνάμεις. Ο δημοσιογράφος Κένζι Ναγκάι προσπαθεί να αποσπάσει με τη βία την βιντεοκασέτα ωστόσο, τραυματίζεται από τα πυρά της αστυνομία και πεθάνει λίγο αργότερα.

Ροντρίγκο Αμπντ/Πούλιτζερ 2012: Ενα αγόρι θρηνεί κατά τη διάρκεια της κηδείας του πατέρα του ο οποίος σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, στη Βόρεια Συρία.



ΠΗΓΗ




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις