Η βύθιση του Τιτανικού [15 Απριλίου του 1912]

Ο Τιτανικός (RMS Titanic ή SS Titanic) ήταν ένα βρετανικό υπερωκεάνιο επιβατηγό πλοίο, που ναυπηγήθηκε και κατασκευάστηκε από το 1909 μέχρι το 1911, από τα ναυπηγεία Harland και Wolff, στο Μπέλφαστ, για την εταιρεία "White Star Line".
Ήταν 10 Απριλίου του 1912. Ο Τιτανικός έφυγε από το λιμάνι του Southampton της Βρετανίας με προορισμό τη Νέα Υόρκη των
Ηνωμένων Πολιτειών.
Το παρθενικό ταξίδι του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το υπερωκεάνιο επιβατηγό πλοίο βυθίστηκε την 15η Απριλίου του 1912 στα μισά της διαδρομής με αποτέλεσμα να χαθούν 1,514 ψυχές από τις 2,223 που υπήρχαν επάνω στο πλοίο που κατασκευάστηκε περίπου το 1910.
Επτακόσιοι άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν από το ναυάγιο. Σήμερα κανένας επιζών δεν βρίσκεται στην ζωή. Η τελευταία επιζήσασα από το ναυάγιο, Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαΐου 2009, σε ηλικία 97 ετών.
Η καταστροφή του Τιτανικού οδήγησε στην αλλαγή διάφορων νόμων της ναυτιλίας που αφορούσαν κυρίως σε θέματα σωστικών μέσων των πλοίων.
Έκτοτε, τα μέσα διάσωσης όπως οι ναυαγοσωστικές λέμβοι, οι σωσίβιες ζώνες κ.λπ. οφείλουν να υπερκαλύπτουν σημαντικά τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων (επιβατών και πληρώματος) κάθε πλοίου.
Η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη στις ημέρες μας, μέσα από πολυάριθμα βιβλία, εκατοντάδες ταινίες και εκθέσεις.
Οι εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που ακολουθούν, δείχνουν πόσο τεράστια ήταν η επιχείρηση κατασκευής του:
πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις